DOMÁCÍ JOGURT PLNÝ ŽIVOTA

ŠEJKROVANÝ MRKVOVÝ KOLÁČ
7.5.2020
6 SLANÝCH A SLADKÝCH RECEPTŮ DO SILIKONU
12.5.2020

Pravidelnou výrobou domácího jogurtu získáte důležitou potravinu do zdravého jídelníčku své rodiny a ještě k tomu surovinu pro přípravu bezpočtu dalších dobrot studené i teplé kuchyně.

K výrobě domácího jogurtu jsem přistoupila velmi zodpovědně. Předně - znala jsem jen obecné rady, že mám zahřát mléko na určitou teplotu, rozmíchat v něm jogurt s živými kulturami a nechat v klidu a teple, až se prvotřídní jogurt vytvoří úplně sám. A v druhé řadě - utvrzená návodem přiloženým v jogurtovači, že je to opravdu tak - už jsem znejistěla úplně, protože když je něco hodně jednoduché, vzbudí to ve mě nepokoj a otázky. Zajímalo mě, zda vytvořím ten správný zdravý jogurt, kterým jogurtem mám mléko zaočkovat, jak dlouho vydrží hotový v chladničce, zda má být krémový nebo pevný a hladký, sladký či kyselý?

Nastudovala jsem toho docela dost, od historie, mimochodem zajímavé, názvů všech hodných bakterií, které nám neskutečně pomáhají v těle, přes pasteraci mléka, až jsem dospěla k tomu, že je to na slušnou přednášku, a že vám raději sdělím jen potřebné minimum, s nímž se vám výroba jogurtu v domácím jogurtovači zaručeně povede. Těch pravidel není zas tak moc.


 

TESTUJEME JOGURTOVAČ DO DOMÁCNOSTI

 

Plastová termonádoba jogurtovače má objem 1,2 l, součástí kompletu jsou 3 dózy s víčky, do nichž je možné připravit čerstvou svačinu s ovocem a dalšími ingrediencemi. V jogurtovači vytvoříte z mléka a jogurtu s živými kulturami vlastní jogurt v množství, které zrovna potřebujete. Díky dvojité stěně jogurtovače zůstává zahřáté mléko v teplotě, kterou potřebuje pro množení jogurtových kultur. Nádobu tedy není třeba jinak izolovat. Jogurtovač je opatřen pevně přiléhajícím víkem, s nímž vydrží hotový jogurt dlouho v chladničce. Součástí výrobku je doporučený návod na výrobu jogurtu včetně receptů na sladké pečení, pomazánky i slané vaření.

Pro naplnění termonádoby si připravte

  • 1 l čerstvého mléka, s obsahem 3,5 % tuku, krabicové i od farmáře
  • 1 bílý jogurt s živými kulturami, bez dalších látek, co nejčerstvější, mrkněte na datum spotřeby
  • 2 hrnce, větší naplněný studenou vodou

Dále

  • čistě umytý jogurtovač
  • metlu na míchání
  • kuchyňský teploměr

1. Čerstvé mléko nalijte do hrnce a pomalu zahřejte na 90 °C, i když už je pasterované z výroby (jogurt bude hustý a sladký). Zahřívejte po dobu 5 minut.

2. Pak hrnec postavte do připravené větší nádoby naplněné studenou vodou (případně s ledem, máte-li, proces by měl být co nejkratší), a nechte mléko zchladit na 40-45 °C. Tady je dobré mít kuchyňský teploměr (použila jsem teploměr na pečení, který se zabodne do masa v troubě, ale stačil i zde) a ostražitě hlídat a míchat, až ručička spadne těstě pod na 45 °C. Když teď do mléka zamícháte jogurt, bude teplota ještě o kousek níž, a tedy akorát. Pozor - teplota nesmí spadnout níž než na 40 °C, to už by se laktobacily nenamnožily!

3. Do tohoto množství mléka vložte bílý jogurt a rychle ho rozmíchejte (použila jsem jogurt o váze 135 g, pokud budete dělat např. poloviční množství jogurtu, stačí 2 lžíce).

4. Po zaočkování mléko ihned přelijte do připraveného jogurtovače a dejte ho fermentovat. Termonádobu uzavřete víkem a ponechte ji v pokojové teplotě. Po celou dobu fermentace nádobu nepřenášejte, nemíchejte obsahem a proces nijak nerušte. Sraženinu není dobré porušit.

5. Po 8 hodinách zrání je jogurt hotový. Zkontrolujte ho, nechte vychladnout, nádobu opět uzavřete a dejte zchladit do lednice. Hotový jogurt má pevnou, lomivou konzistenci, je hustý (rozhodně do něj nemusíte přidávat sušené mléko, jak se někdy doporučuje) a sladký. Není na něm vysrážená syrovátka. Nejlepší je 3. den, v chladu vydrží bez potíží týden, ale jak jsem zjistila, klidně i druhý. Pokud se z něj časem trochu odděluje syrovátka, není to na závadu, jen ji odstraňte. Obsah termonádoby udržujte v čistotě, nedávejte dovnitř olíznutou lžičku apod. Jogurt v nádobě stále zraje, po delší době se vám může zdát trošku kyselejší, ale do té doby ho bezpečně zkonzumujete.

DOBRÝ TIP - Živým jogurtem vlastní výroby můžete opět zaočkovat další várku domácího jogurtu. Maximálně je doporučeno trojí očkování, pak je třeba opět použít nové kultury.

Nyní je jen na vás, jak si svou pochoutku dokončíte. K jogurtu mám ráda chuť ovoce a oříšků, a na mírné doslazení například trochu domácího karamelu, pampeliškový med, špetku griliáše nebo kupovaný javorový sirup. K porcím na cesty se vám budou hodit těsnicí plastové dózy s víčky, které patří k vybavení jogurtovače. V zadní misce na fotografii je jogurt dochucený domácím hruškovým medem (recept naleznete ZDE) a nasucho opraženými mandlovými lupínky, přední porce je dokončena zavařenými brusinkami s kuličkami čerstvého vína a drcenými ořechy. Přeji dobrou chuť!


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Žádné zápory jsem pro pořízení termonádoby nenašla. Naopak. Zatímco byste museli jogurt rozdělovat do skleněných nádob a posléze izolovat před chladem polystyrénem, polštářem apod., tady si díky dvojitému plášti mléko uchová potřebnou teplotu zcela elegantně. V kuchyňském prostoru se pro jogurtovač jistě najde nerušené místo, navíc vypadá hezky zde i v chladničce, kde je hotový jogurt bezpečně uzavřen. Přiložené dózy s víčky užijete při transportu svačiny do terénu. Vše se výborně udržuje a výhodou je, že si lze vyrobit i malé množství jogurtu. Nádoba není tak veliká, aby vám v tomto případě překážela. Jogurtovač doporučuji jako nepostradatelného společníka zdravé výživy. V ne poslední řadě také ušetříte - jogurt vás vyjde na třetinu běžné ceny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.