DOMÁCÍ HRUBOZRNNÁ HOŘČICE S MEDEM

TVOŘÍTKO NA DOMÁCÍ HAMBURGERY
13.2.2020
5 POCHOUTEK K MASOPUSTU
18.2.2020

Pokud si myslíte, že pikantní hořčice je něco zásadně nezdravého, mýlíte se. Vyrobte si ji doma zcela bez konzervantů a přidejte k masopustnímu masovému menu.

Hořčičné semínko je v současné době řazeno k superpotravinám. Hořčice setá patří k významným medonosným rostlinám a pěstuje se téměř po celém světe. Bylina pochází z oblasti Středomoří a její léčivé schopnosti byly známy již ve středověku. Semena bílé i černé hořčice dokážou rychle zregenerovat přesycený organizmus, lisuje se z nich olej, vyrábělo se z nich mýdlo. Dnes víme, že hořčice je zcela bezlepková a tak se ze semen získává mouka významně napomáhající při přípravě bezlepkových pokrmů.

V našich domácnostech se hořčičné semínko objeví nejčastěji při nakládání okurek a čalamád, ale můžete se pokusit i o přípravu domácí hořčice, k níž budete potřebovat bílé semínko zachovávající si delší dobu ostrost, a černé semínko, z něhož silice vyprchají poměrně rychle, ale pálivé je ještě více. K výrobě pochoutkové hrubozrnné hořčice se využívají obě, aby hořčice byla ve výsledku řádně pikantní, podobně jako tradiční dijonská hořčice připravující se z hořčičné mouky.

Domácí hrubozrnnou hořčici využívám při přípravě mletých mas (např. viz domácí hamburgery) i jako výtečnou přílohu k ovarům, pečeným bůčkům apod. Nic naplat, právě vrcholí masopust, takže si dopřejte něco z těchto pochoutek. Čekají-li vás podobné hody, naplňte domácí hořčicí pestrou zavařovací sklenici a vezměte ji s sebou na návštěvu, určitě dobře pochodíte!

léčivé hořčičné semínko

  • Hořčičná semínka jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek - z nejcennějších jsou to vitaminy A, řada vitaminů skupiny B, dále vitamin C, E, K, železo, vápník, draslík, selen, omega-3 a 6 mastné kyseliny, enzymy i esenciální oleje a vláknina.
  • Celá semena se využívají v kuchyni při vaření a nakládání, mletá jsou součástí řady koření (znáte nejlépe z indické kuchyně), vyrábí se z nich bezlepková hořčičná mouka - jde o odtučněnou surovinu bez konzervantů a barviv vznikající při výrobě hořčičného oleje. Mouka slouží jako základ k výrobě domácí hořčice, marinád, dresinků.
  • Hořčičná semínka zrychlují metabolizmus, podporují trávení a činnost střev.
  • Mají protizánětlivé účinky, pomáhají při revmatizmu - např. formou zábalů, hloubkově zahřívají a prokrvují.
  • Podporují kvalitu nehtů, vlasů i pokožky, napomáhají při léčbě akné.
  • Po opražení dostanou semínka lehce ořechovou chuť; pozor, spálíte je snadno.
  • Neobávejte se, že koupená semínka jsou nijaká a bez aroma. Jejich silice plně zafungují po rozdrcení a smísení s tekutinou.

Příprava:  45 minut + 12-13 dní odležení * Získáte: cca 400 ml hořčice

(podle Michaela Kocha)

  • 50 g bílého hořčičného semínka
  • 50 g černého hořčičného semínka
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 větší stroužek česneku, rozmělněný
  • 125 ml vody
  • 1 lžička semen koriandru
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 100 ml vinného octa, příp. jablečného
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce medu

1. Do misky dejte obě hořčičná semínka.

2. Do kastrolku vložte nasekanou cibuli a česnek, zalijte vodou a přidejte koření, ocet, sůl a med. Vše přiveďte k varu a nechte 5 minut vařit. Vypněte, nechte mírně zchladnout a tekutinu slijte přes sítko do misky s hořčičnými semínky.

3. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 2-3 dny bobtnat v chladu.

4. Hořčičnou směs nahrubo rozmixujte (použila jsem tyčový mixér). Naplňte vypařenou suchou sklenici, nebo několik menších tak, aby je hořčice zaplnila. Dobře uzavřete a ponechte v chladničce asi týden uzrát. Můžete konzumovat i dříve.

Hořčičná semínka jsou dekorativní, krásně vypadají i v konečné úpravě hořčice. Dejte pozor, abyste je nerozmixovali na hladkou kaši. Zůstane jim jemná křupkavost a pikantní budou dost. O to se postarají tmavá semínka, která mají ostřejší chuť než bílá. Semínka nakupuji v BIO kvalitě, nejraději u firmy Sonnentor. V bylinkovém ráji v Čejkovicích můžete strávit při nákupu příjemné odpoledne.

Hořčičná semínka je třeba nechat v klidu nabobtnat. Uvařený bylinkový lák zceďte do kastrolku se semínky a ponechte v chladu 2-3 dny pod pokličkou. Teprve pak vznikne hořčice rozmixováním. V kuchyni s oblibou využívám silikonové pokličky různých průměrů. Jsou nezničitelné, mám je řadu let. Hodí se na misky, kastrůlky a hrnce s rovnými okraji. V okamžiku, kdy se poklička doslova přicucne, můžete nádobu zkusmo zdvihnout jen za pokličkový úchyt. Nevnikne-li pod ni vzduch, těsní perfektně. Na e-shopu pokličky naleznete v barevných sadách po 6 a 3 ks.

Tyhle sklenice patří na policích k mým oblíbencům. Koupíte je v sadách po 4 ks, ale brzy vám zbude s bídou jedna. Alespoň já je vždycky rozdám i s nějakým lákavým obsahem. Hořčice je víceméně pánskou záležitostí, ale určitě s ní nepohrdne ani kuchařka, která ráda pracuje s mletým masem. K jeho dochucení je hořčice vynikající.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.