DOMÁCÍ CITRONÁDA A JASMÍNOVÝ ČAJ

KŘEHKÉ LETNÍ ČAJOVÉ SUŠENKY
27.6.2024

Před námi jsou dva dlouhé letní měsíce, během kterých bude dozajista horko – a když je horko, je potřeba dodržovat pitný režim. Ideální je samozřejmě pít čistou vodu, o dost chutnější je ale zpříjemnit si den domácími limonádami. Co takhle poctivá citronáda nebo jasmínový čas s bezovým sirupem?

Vím samozřejmě, že nejlepší je pít čistou vodu, ale nejsem prostě z těch, komu by celodenně jen voda chutnala natolik, aby jí vypil dost. Vodu je ale vhodné doplňovat i jinak: třeba slabými čaji a tu a tam se určitě snese i limonáda. Moje oblíbená je klasická citronáda, té se prostě nic nevyrovná, ačkoliv jsou na ni potřeba jen tři základní ingredience: voda, citronová šťáva a cukr. Z čajů je zase velmi osvěžující zelený čaj s jasmínem, který jsem se naučila pít, když jsem před lety byla ve Vietnamu, tam se nepije snad nic jiného.

Základní recepty si samozřejmě můžete dochutit podle aktuální sezony nebo toho, co máte po ruce. Vždycky se ale hodí nějaké pěkné vysoké sklenky, ve kterých každé pití vypadá ještě o něco lépe, a aby byl požitek kompletní, nezapomeňte ani na brčka! Nerezová vám vydrží celé věky, umytá jsou díky dlouhému štětečku raz dva a hlavně: na rozdíl od papírových se nerozmáčí, ani když v pití leží hodinu, a nikdy nedojdou. :-)

 

DOMÁCÍ CITRONÁDA S TŘEŠNĚMI

Příprava: 5 minut + 15 minut na rozvar

  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml vody
  • 4 bio citrony 
  • perlivá voda
  • ovoce na dochucení
  • bylinky na ozdobu – skvělá je ananasová šalvěj, aloisie nebo klasická meduňka

JASMÍNOVÝ ČAJ S BEZOVÝM SIRUPEM

Příprava: 20 minut + chlazení

  • 2 lžičky zeleného jasmínového čaje
  • 500 ml vody
  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml vody
  • 2–3 květenství černého bezu
  • 1 bio citron
  • bylinky na ozdobu – máta, meduňka nebo šalvěj
DOMÁCÍ CITRONÁDA A JASMÍNOVÝ ČAJ

NA SKVĚLÉ LETNÍ NÁPOJE STAČÍ JEN PÁR SUROVIN

Začněme přípravou domácí citronády.

Cukr v kastrolku zalijte vodou. Oškrábejte žlutou část kůry z 1–2 citronů, podle požadované intenzity, a přidejte ji k cukru. Přiveďte k varu a svařte do hustoty sirupu. Ten nechte zchladnout, zbylý uložte v zavařovací sklenici do lednice, budejte jej mít už vždycky po ruce.

Náš tip: Ptáte se, proč dělat rozvar či sirup, když stačí rozmíchat cukr přímo v nápoji? Důvody jsou dva: ve studené tekutině se cukr rozpouští špatně, trvá to dlouho a stejně riskujete, že vám při pití budou křupat krystalky mezi zubama. Druhý důvod souvisí: pokud chcete použít sycenou vodu, ta by mícháním a čekáním na rozpuštění cukru o bublinky přišla.

Na dno sklenice nalijte asi 1 lžíci cukrového rozvaru, podle chuti zalijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a dlouhou lžičkou (nebo rovnou brčkem) promíchejte.
Zalijte ledově vychlazenou perlivou vodou, přidejte kolečko citronu na ozdobu, pár vypeckovaných třešní (nebo podle sezony třeba ostružin nebo malin) a podávejte.

DOMÁCÍ CITRONÁDA A JASMÍNOVÝ ČAJ

CUKROVÝ ROZVAR JE ZÁKLAD ÚSPĚCHU, STAČÍ HO PAK LŽÍCE NA DNO SKLENKY

Jako druhou variantu nabízím ledový jasmínový čaj.

Ten připravte podle návodu na obalu, obvykle se 1–2 lžičky zalévají vodou o zhruba 90 °C, práci usnadní použití čajového sítka. Hotový čaj nechte vychladit, pokud si potrpíte na hodně studené pití (ve velkých vedrech to ale není příliš zdravé), ideálně nálev dělejte den předem. 

Náš tip: Udělat můžete hodně silný nálev, který se snadno uchováte v lednici pro použití kdykoliv dne, aniž by zabíral moc místa. Stačí jej pak podle chuti naředit ledově vychlazenou vodou. 

Cukr zalijte v kastrolku vodou a vařte, až tekutina začne houstnout na sirup. Přidejte bezové květy a nechte alespoň 1–2 hodiny louhovat, ideálně ale přes noc. Bez u nás letos kvete (na rozdíl od všeho ostatního, co naopak kvete a zraje o měsíc dříve) poměrně pozdě, tak snad jej najdete v plném květu ještě i u vás!

Na dno sklenky nalijte trochu bezového rychlosirupu, zbytek můžete uchovat v zavařovací sklenici v lednici pro další použití. Zalijte jasmínovým čajem, promíchejte dlouhou lžičkou nebo brčkem, podle chuti přidejte snítku máty, případně pár kapek citronové šťávy a podávejte. Pozor ale, aby kyselost citronu nepřebyla něžné jasmínové aroma!

DOMÁCÍ CITRONÁDA A JASMÍNOVÝ ČAJ

V LETNÍCH DNECH JE OSVĚŽUJÍCÍ NÁPOJ DOSLOVA POKLAD

Tak hurá na prázdniny! A skvělou domácí limonádu si můžete dát třeba na oslavu dnešního vysvědčení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *