DOBROTY NA GRIL

BORŮVKOVÉ NEBE ANEB BÍLKOVÝ BÁBOVKOVÝ VĚNEC
22.7.2019
NOVÉ PŘEHOZY NA POSTELE
24.7.2019

Grilovat se dá snad úplně všecko. Kdo této přípravě jídel propadne, postupně vyzkouší ledaco - od masa a sýrů, až po melouny.

Úprava jídla je povětšinou rychlá, ale grilování je takový svátek. Sejde se kolem rodina nebo parta, a vaří se zvolna mezi povídáním a ostatní zábavou. Postupné ujídání a vyrábění dalších misek a talířků s oblohami, saláty včetně míchání nápojů, je zábavné a příjemné. Každý něčím přispěje a dohromady vznikne hostina jako hrom. Patří k létu a prázdninám.

Vedle šťavnatých steaků, kořeněných burgerů, klobásek a ryb, si stejně užijí i vyznavači veggie party se spoustou zeleniny a ovoce. Grilovat se dá od jara až do zimy. S jednorázovým grilem můžete vyrazit i k vodě nebo pod stan, prostřít se dá klidně i v trávě. A ještě jednu výhodu připomínám - venkovní kuchyně není náročná na úklid...

praktické desatero

* Před akcí vyčistěte rošt, odstraňte přichycené zbytky jídla, a pokud jste dlouho negrilovali, postříkejte rošt olejem ve spreji, pomůže zabránit připalování.
* Maso vyndejte z ledničky a nechte ho odpočinout. Použijte kvalitní maso zrající 25-28 dní.
* Vyrobte si originální grilovací směsi koření, bylinkovou sůl i domácí BBQ omáčku, stojí to za to. K namíchání koření používejte pouze sůl bez jódu.
* Steaky můžete uložit do skvělých marinád, jinak samotné maso dopředu nesolte. Sůl vytáhne z masa vodu.
* Krvavý steak má propečený okraj a krvavý vnitřek. Grilujte 2,5 minuty z každé strany, vnitřní teplota je mezi 50-60 stupni.
* Středně propečený steak má hnědý okraj a růžový střed. Grilujte 4 minuty z každé strany, vnitřní teplota je max. 70 stupňů.
* Propečený steak je stejnoměrně propečený. Grilujte 4-5 minut z každé strany, vnitřní teplota je do 78 stupňů.
* Burgery grilujte při vnitřní teplotě 70-80 stupňů. Záleží samozřejmě na jejich výšce.
* Klobáskám stačí kolem 70 °C, jinak se poškodí střívka.
* Pro začátek se vyplatí pořídit si speciální teploměr. Zapíchněte ho do masa v šikmém sklonu tak, aby směřoval do středu, ale dbejte na to, aby nevytekla žádná šťáva. Po grilování nechte maso pokaždé pár minut odpočinout. Aby nezchladlo, použijte alobal.

PLNĚNÉ KRÉMOVÉ ŽAMPIONY

1

Žampiony plněné slaninou, sýrem a bylinkami uspokojí i zapřisáhlé masožrouty. Dolaďte je česnekovým máslem, a přidejte čerstvě opečené bulky. Žampiony i s náplní si připravte na domácí půdě a venku je už jen zapečte. Ideálně poslouží grilovací tácky z alobalu, které zachytí šťávu. Prodávají se s otvory pro grilování masa, i bez. V každém případě se zbavíte čistění roštu. K receptu (platí i pro následující) se proklikněte obrázkem.

BYLINKOVÉ ŠPÍZY S KULIČKAMI

2

Masové kuličky patří k oblíbeným dobrotám. Mleté maso jde ochutit na tisíc způsobů. Můžete přidat exotiku indického koření nebo tradiční grilovací směs. Také mozzarellu lze v souladu s kořením nahradit grilovacím hermelínem, a připravte si zaručeně domácí majonézu. Domácí variantu receptu grilováním značně vylepšíte. Připravené špízy vložte do grilovacích misek a opečte vše naráz.

PLNĚNÉ HAMBURGERY

3

Formu na plněné hamburgery máme beznadějně vyprodanou. Nicméně pro letní grilování předkládám alespoň recept, který využijete na pochoutku ze všech nejtradičnější. Maso vytvarujte do vyšších placiček a nechte je asi 20 minut vychladit. Pak je vložte na rozpálený rošt a pečte z každé strany asi 7 minut (podle výšky). Také tady se vyplatí vysoký burger nepropéct skrz naskrz, ale nechat ho uvnitř lehce růžový. Pokud jste nesehnali bulky se semínky, potřete je olejem, posypejte praženým světlým sezamem a dejte zapéct. Grilujte je asi minutu a pak si do nich naložte vše, co máte rádi.

GRILOVANÉ PLNĚNÉ PAPRIKY

4

Pečené papriky na grilu určitě vyzkoušejte. Dokonce jsem je zvládla i na jednorázovém grilu, s nímž mi chyběly zkušenosti. S kapající šťávou opět pomohly tácky z alobalu, které se postarají i o to, aby vaše jídlo bylo zdravější. Na klasickém grilu můžete využít grilovací desku Grande, kterou naleznete v galerii pod článkem.

OVOCNÁ SANGRIA

5

Základem tohoto temperamentního nápoje pocházejícího ze Španělska, je červené nebo bílé víno říznuté brandy či whisky, a sezonní ovoce plné cukru a šťávy. Sangrii si můžete připravit také zcela bezalkoholově a užívat si léta s čistou hlavou. V horkem dýchajícím podvečeru si těžko přát něco lepšího.

SOLÁRNÍ LAMPY

6

Do tmy zářící osvětlení v zahradě či na balkoně patří k příjemným estetickým zážitkům. K letní party se hodí louče a lampiony, k sezonnímu osvětlení nejlépe využijete solární lampy, které se řídí svým vlastním systémem - přes den naakumulují sluneční energii, a večer se k vaší spokojenosti rozzáří. Tyto lampy lze zavěsit i postavit na stůl, ale na e-shopu objevíte řadu dalších dekorací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.