DÁTE SI LETOS VÁNOČKU, ŠTÓLU NEBO TŘEBA ZÁVIN?

VOŇAVÉ SPEKULKY JSOU MĚKKÉ HNED
9.12.2024
DÁREK NA POSLEDNÍ CHVÍLI: BOMBY DO KOUPELE
12.12.2024

Během adventu se nepeče jen cukroví, ale i řada pořádně velkých kousků pečiva jako štóla nebo třeba biskupský chlebíček. Co patří do vašich rodinných tradic?

I do českých tradic se pochopitelně promítají zvyky z jiných evropských zemí, pokud z nich tedy dokonce už původně nevzešly. Nejčastějším „přeshraničním“ pečivem pečeným u nás je asi štóla, čím dál častěji na české stoly ale zavítá třeba i italské panettone a jako doma je tu dávno i biskupský chlebíček s kandovaným ovocem.

Je samozřejmě jen na vás, jestli si upletete klasickou vánočku či zavinete štrúdl, hlavně, ať vám chutná!

Jestli si na svátky chcete upéct štólu, je už nejvyšší čas: správná štóla se má aspoň dva, ale spíš tři až čtyři týdny rozležet. Tady nabízíme recept na jednu úžasnou tvarohovou štólu plnou mandlí a sušeného a kandovaného ovoce, která je ale skvělá hned po upečení. I když aspoň do druhého dne si čas určitě zaslouží!

Jeden z důvodů, proč miluju biskupský chlebíček, je, že se dělá z třeného těsta, které v jemnosti překoná opravdu jen máloco. Přidejte kandované ovoce, ořechy, případně i barevné ovocné želé, vše zabalte do čkolády a garantuji vám, že se na talíři dlouho neohřeje. 

Hruškový štrúdl s marcipánem není úplně největší vánoční klasika, do toho vánočního přece jen obvykle patří jablka, ale drobná obměna nikdy nemůže uškodit. I kdybyste zůstali u oblíbených jablek se skořicí, mrkněte na náš recept na tažené těsto. Je pracné, ale s listovým se to vůbec nedá srovnat!

Panettone je taková italská obdoba české vánočky: je z kynutého těsta, je jemné, vláčné a sladké a je plné rozinek. Jeho krásný tvar připomínající velký muffin navíc učaruje i na pohled a pro ty, kdo si nechtějí zamotat ruce do uzlu při pletení vánočky, má ještě jednu výhodu: stačí na něj dortová forma. Zkusíte ho letos taky?

Nechce se vám zdobit drobné perníčky? Upečte si pořádný vánoční perník na plech. V těstě nechybí hromada ořechů ani perníkové koření, které si navíc můžete letos zkusit namíchat sami přesně podle vašeho nosu. 

Co by se vám při pečení a stolování mohlo hodit?

Co si tak ještě napéct...?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *