Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Cukety si vysloužily chválu od mnohých kuchařů a na toto téma byla napsána celá řada kuchařských knih. Rozmanité možnosti, jak s touto zeleninou naložit, jsou nepřeberné. Třeba právě cuketové placičky.
Cukety se zavařují, přidávají se do třených těst, která zvláční a nakypří, výborně doplňují maso v zeleninových směsích, a dokonce se z nich smaží podobné lahůdky, jako z bramborového těsta. Právě brambory dokážou skvěle zkombinovat, a dokonce i nahradit.
Vyzkoušejte například nadýchané cuketové smaženky, které patří, alespoň u nás, k výtečným dobrotám. Určitě jste už někdy vyzkoušeli cuketový bramborák. Tam právě patří i brambory a klasická chuť majoránky a česneku. Placičky, které vám nabízím, jsou ale jiné. Základ tvoří výhradně cukety, a o hebkou konzistenci se postará našlehaný sníh. Těsto se na pánvi okamžitě formuje do placiček, které i přes svou nadýchanost perfektně drží pohromadě. Prostě jedna báseň. Výrazné koření není třeba a o chuť česneku vás neošidím. Patří však do zakysané smetany, kterou podávám zvlášť. Ty oddělené chutě vytvářejí dohromady ten správný zážitek.
Pokud máte velkou úrodu cuket, můžete je zavařit do mátového čatní z cukety a rajčat nebo vykouzlit rychlou večeři z kráječe. Vyzkoušejte i další prázdninová zeleninová jídla nebo hit loňského léta, křehkou nakládanou zeleninu.
CUKETKY
Příprava: 15 minut + 30 minut smažení
Těsto
Dip
1. Cukety dobře omyjte a nastrouhejte v robotu na hrubo. Trvá to tak 6-7 minut. Vysypte je do mísy a posolte. Mísu nechte asi 15 minut stát.
2. Mezitím si ušlehejte sníh ze 2 bílků.
3. Cukety vymačkejte rukou a ochutnejte je, zda jsou dost slané. Přidejte na jemno nakrájený kopr, pažitku a jarní cibulky, přidejte prošlehané žloutky a čerstvě mletý pepř, a směs dobře promíchejte. Dále přidejte mouku se zamíchaným kypřicím práškem a nakonec několika málo tahy vmíchejte sníh tak, aby směs zůstala nadýchaná.
4. Pánev nebo lívanečník mírně vymažte olejem a rozpalte. Pomocí lžíce tvořte malé placičky. Těsto se ihned zatáhne a tak placičkami jemně postrčte, abyste měli jistotu, že je pod nimi tuk. Smažte asi 2 minutky a placičky obraťte. Skládejte je do mísy, ale nezakrývejte je, aby nevlhly.
Cuketky podávejte s česnekovým dipem a nejlépe s opečenou bílou bagetkou.
Tím, že necháte cuketám slupku, zachováte nejen potřebné živiny, ale placičky budou pevnější. A také zelenější, což jim sluší. Nezapomeňte na praktické a rychlé měření surovin pomocí kuchyňských odměrek. Pokud nemáte rádi kopr, do směsi ho přidávat nemusíte. V sezoně bylinek si zvolte ty, co vám chutnají.
Nastrouhané cukety se docela smrsknou, až z nich odstraníte vodu pomocí soli. Zapomněla jsem spočítat, kolik placiček z této várky vznikne (nějak rychle mizely). Ale hrubým odhadem jich je asi 24. Záleží samozřejmě na jejich velikosti. Smažení jde velice rychle.
Ke smažení cuketek budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem. Přidávám trošku inspirace. Pokud trváte na dokonale kulatých tvarech placiček, pak zpracujte těsto na lívanečníku. Více informací naleznete na těchto stránkách.