Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Snídaně, svačiny, ovesné kaše a jogurty se občas neobejdou bez sladkého pohlazení. To neznamená, že musíte holdovat cukru ve zvýšené míře a přibírat na váze.
Navazuji na pomazánkovou nabídku kolegyně Jany z předchozího článku a ke všem oblíbeným receptům z mé kuchyně přidávám jeden zbrusu nový a sladký. Někdy to tak přijde, že vás chutě dohoní, ale stále máte možnost čerpat ze své spíže, kde koneckonců víte co jíte, namísto náhodného výběru z obchodu. K tomu přidejte ještě praktické využití surovin, které po zimě už vážně potřebují zkonzumovat, a poslední plus - což je bleskové zpracování následujícího receptu. To už vás možná zažene do kuchyně :o)
I mě se to přihodilo, když jsem testovala jednoduchou pomazánku s čokoládou, do níž můžete přidat i lískové oříšky. Připravíte ji ze starších jablek, která už mají málo šťávy, jaká zpracováváte do ovocných knedlíků či v receptech na jablečný crumble. Čím kvalitnější čokoládu v jablíčkách rozpustíte, tím lepší bude pomazánka, i když chuť jablek bude mít stále navrch. Vřele ji doporučuji na lívance z pohankové mouky.
Příprava: 40 minut * Získáte: 4 menší skleničky
1. Rozkrájená jablíčka dejte do kastrolu a mírně zastříkněte vodou. Na mírném plameni je rozduste doměkka. Trvá to asi 15 minut, pak kastrol odstavte.
2. Do jablek vmíchejte cukr a vanilku a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Stále ještě do horkých jablek vložte nalámanou čokoládu, která se sama rozpustí. V závěru přisypte kakao a vše dobře promíchejte metličkou.
3. Do chladnoucí čokoládové směsi vmíchejte 60 g želírovacího cukru a za stálého míchání ji přiveďte k bodu varu. Plamen stáhněte a vařte celkem 5 minut. Hned pak pomazánku rozlijte do vypařených sklenic, uzavřete je víčky a na 5 minut otočte dnem vzhůru.
Pomazánku ponechejte v chladu a temnu, po otevření ji dejte do lednice a v krátké době zpracujte. Pokud vám zachutná a vyrobíte si větší množství, pak ji můžete sterilovat při 80 °C po dobu 20 minut.
POMAZÁNKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
Během dušení jablek si můžete opražit lískové oříšky, které lze v závěru receptu přidat do čokoládové směsi. Oříšky rozložte na plech a dejte je do trouby rozpálené na 180 °C. Po 10 minutách je vysypte do utěrky a promněte, abyste je zbavili slupek. Vychladlé oříšky rozsekejte na hrubé kousky a po ukončení vaření je zamíchejte do hotové horké pomazánky.
Jablíčka ztrácející svou šťavnatost se v kuchyni stále ještě dají využít na mnoho způsobů. Strouhám je do lívancového těsta, které se krásně nakypří a zvláční, ta kyselejší se hodí do nastrouhaného křenu skvěle sekundujícímu vařeným masům, nemluvě o rychlých koláčích s vločkami a oříšky. Čokoládová pomazánka z jablek je zase něco docela jiného. Je svěží a určitě stojí za vyzkoušení. Budete-li chtít, v závěru lze přidat i nahrubo nasekané oříšky, které znamenají v pomazánce opět další zpestření.
Čokoládu jednoduše utopte v rybníčku horkých jablek. Okamžitě se rozpustí a pak už jen přidejte dobré kakao. Vzhledem k tomu, že vysoké teploty používající se při zpracování kakaového prášku zničí prakticky všechny výživově zajímavé látky, stojí zato zaměřit se na RAW kakao. Jedná se o kakaový prášek zpracovaný při pouhých 40 °C zaručujících zachování velkého množství výživových látek. Choroboplodné zárodky spolehlivě zničí přidávaná zdravotně nezávadná kyselina askorbová.
V kakau jsou obsaženy minerály, zejména hořčík, železo, zinek a měď, z vitaminů jsou zastoupeny provitamin A, vitamin C, který je přítomen díky fermentaci a v neposlední řádě také vitaminy skupiny B a velké množství snadno vstřebatelných antioxidantů podílejících se na ochraně našeho imunitního systému.
Tento recept se hodí do sbírky tipů na jedlé dárky s označením „ Domácí kuchyně”. Klidně si s ním zaexperimentujte, přidejte do něj celé blanšírované mandle nebo trochu mletého kokosu, kapičku alkoholu, skořici i další koření. Zkrátka co máte rádi, anebo co potěší vaše blízké.