Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Když máte chuť na obrovský meloun, pak není co řešit. Ukrojíte si smějící se červený měsíc a spokojeně se umažete od ucha k uchu. Někdy se však hodí naservírovat tuto osvěžující letní dobrotu méně živelným způsobem.
Meloun je ideální podávat jako lehký dezert za celou spoustou jídel. Chystám-li meloun pro hosty, případně pro děti, rozporcuji ho následovně. Nejprve z prostředka vyříznu vysoký plát vypadající jako dort, a rozdělím ho na klínky. Do každého z nich zabořím zmrzlinové dřívko. Určitě to znáte, vzniknou senzační melounové nanuky. Hledala jsem nějakou chuťovou kombinaci, která by se hodila k jemné melounové chuti. Vyhrála to čokoláda a kokos. Vůbec to není špatné. Jak naservírovat oba zbývající konce melounu uvidíte nakonec. Elegantně je rozkrájím jako bábovku a snědí se na posezení…
Co budete potřebovat:
Meloun dobře vydrhněte pod tekoucí vodou a osušte. Položte ho před sebe a uprostřed si vyznačte 2 rysky v odstupu asi 5 cm. Pomocí dlouhého nože odřízněte jednu stranu melounu a pak druhou (vlevo od řezu je vidět ryska). Buďte opatrní, ať si neublížíte, nejde to moc dobře, ale zvládla jsem to sama :o) Středovou část odložte na rovný podnos nebo na velký talíř, zbytek melounu uložte v chladu.
Melounové nanuky
Melounové kolo položte na pečicí papír a rozkrájejte na osminky nebo na šestiny, podle toho, jak máte meloun velký. Čím je průměr kola menší, tím méně bude klínků. Jde o to, aby porce byly dostatečně široké. Znovu jsem použila nůž na dorty – toto už jde krásně. Klínky posuňte kousek od sebe a připravte si čokoládu. Rozehřejte ji v nerezové misce do vodní lázně s kouskem másla a pomocí lžičky naneste na melounové klínky. Nechte ji stéct po stranách klínků dolů. Když je čokoláda napůl ztuhlá, posypte ji kokosem a mandlovými lupínky, které vypadají jako jadérka. Malým ostrým nožem vytvořte otvory pro vsunutí dřívek. Teď opět pozor, jde to ztuha a je třeba vyříznout pár milimetrů z kraje zelené kůry. Dřívka vsuňte dovnitř (drží tam velmi pevně) a nanuky dejte mírně vychladit.
Zbytek naservírujte jako bábovku
Zbylé části melounu servíruji jako bábovku. Klínkovité řezy jdou pohodlně konzumovat. Tuhle nádheru podáte na stůl za 10 minut. Meloun uložte na talíř plný ledových kostek, dozdobte ho ovocem, které máte právě po ruce – a chcete-li, kvítky phloxu (plamenky). Jsou nejen omamně voňavé, ale také jedlé a sladké a právě v tuto dobu se potkávají na zahrádkách s rybízem. Když si chci hodně vymýšlet, pak z druhé části melounu vykrájím kuličky pomocí tvořítka, zakápnu je troškou rumu nebo cherry a podávám je s jednotlivými porcemi “bábovky”.
Přeji vám osvěžující víkend!