Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Že není nad čerstvě uvařené jídlo, ví každý. Jenže jsou okamžiky, kdy se hodí zásoba v mrazáku: na rychlou večeři bez práce, když se nestihne dojít do obchodu, na víkendový oběd, když se celý den lopotíte na zahradě.
Nebo si taky zásoby můžete udělat na období po operaci, dítěti či vnoučeti na koleje či privát... Důvodů zkrátka může být spousta. Než se ovšem člověk bezhlavě rozhodne zamrazovat všechno, co uvaří, je fajn si připomenout, že ne všechno je k mražení vhodné, třeba mrazem prošlé brambory (včetně těch v bramboračce) se pak zcela rozpadnou a jsou nedobré.
Jaká jídla nepatří do mrazáku? Syrová vejce ve skořápce (ta by mohla prasknout) ani vejce uvařená, měkké sýry, smetanu či majonézu nebo zeleninu a ovoce s vysokým podílem vody – okurky a melouny po rozmrazení k jídlu dobré nebudou, to samé platí pro exotické druhy. Chuťové problémy kvůli přeměně struktury škrobů provází nejen brambory, ale i tepelně upravené luštěniny či rýži. Rýže nebo těstoviny ale relativně dobře odolají, pokud je bude mrazit ve směsi s dalšímu surovinami, třeba zapečené těstoviny nebo lasagne dopadnou vždycky dobře. :-)
Teď už se ale pojďme raději zaměřit na to, co úspěšně zamrazovat jde a bude vám to v následujících 3–4 měsících zjednodušovat život a šetřit práci.
Pod pojmem kari se skrývají desítky velmi různých pokrmů z různých zemí, jejichž kouzlo spočívá v dobře vybraném koření. Tahle kuřecí kari pánev inspirovaná klasickými indickými kari vyloženě svádí k přípravě do zásoby. Skvělá je nejen s rýží, ale třeba i s bílým chlebem, takže na rychlovku k ohřátí je tohle kari jako stvořené.
Kousky masa v lehké omáčce? Přesně tato jídla jsou ideální, jako třeba tohle vepřové maso na houbách s voňavým kořením. Ať už zamrazíte jednu zbylou porci nebo pro jistotu rovnou uvaříte víc, aby do mrazákových zásob něco zbylo, neuděláte chybu. Plusem je opět i příloha: skvělé jsou totiž knedlíky, které – jak známo – se mrazí taky velmi snadno a bez ztráty hvězdičky.
A když už jsem narazila na ty knedlíky, pojďme se pustit o do ovocných knedlíků. Na mražení jsou asi nejvhodnější ty z kynutého a tvarohového těsta. Já jsem pro vás vybrala recept na tyhle kynuté maxi knedlíky, kterým se říkává taky blbouny, protože je můžete naplnit prakticky čímkoliv včetně povidel, mrazí se velmi jednoduše a vydrží dlouho chuťově nedegradované – a to se počítá!
K zamrazování vyloženě svádí také polévky, u nich se vyhněte těm, v nichž jsou brambory, skvělé jsou ale v podstatě všechny zeleninové krémy, tuhle květákovou polévku s hříbky nevyjímaje. Stačí je osvěžit hrstí bylinek a dokonalá večeře je na stole. U zelňaček nejdřív zkuste jednu porci: někomu rozmrazené kysané zelí vyloženě nechutná, někdo ani nepozná rozdíl.
Z mrazáku rovnou do trouby mohou putovat oblíbené masové kuličky, ať už si je připravíte pikantní nebo ne, ať už si dochutíte zajímavým kořením nebo necháte čisté, ať už si k nim pak připravíte omáčku, použijete rajskou z mrazáku :-) nebo si k nim uvaříte pár brambor. Masových kuliček prostě není nikdy dost!
A v čem potraviny zamrazovat?
Další tipy na jídla vhodná do mrazničky