Vítejte u decoDoma!

Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.


Keramické formy na pečení jsou k nezaplacení. Nic se v nich nepřipaluje, upečená těsta se krásně vyklopí, formy se velice snadno umyjí. Vyberte si takový tvar, který budete často používat. Je zbytečné, abyste skladovali věci, které vám zaberou místo bez užitku.
Hranatá keramická forma je ideální pro přípravu celé řady jídel, takže se v domácnosti téměř nezastaví. Hodí se pro pečení nasladko i naslano, např. masa a sekané, k zapékání nákypů, těstovinových jídel, plněných paprik, i k pečení chleba. Nejprve jsem v ní zkusila upéct sladké třené těsto (mramorovaná buchta s čajem Matcha), a tentokrát došlo na chléb. Chtěla jsem otestovat různé konzistence těsta.
Chléb vám nabídnu vynikající. Není to přílohová záležitost, ale jí se samostatně, protože je výrazně ochucený. Jedná se o francouzský chlebíček plný zeleninových ingrediencí a sýra. Hodí se k vínu a k posezení s přáteli, což se vám s blížícími se svátky může hodit. Jeho příprava je víc jak jednoduchá. Všechno smícháte dohromady a těsto vylijete do formy. Úspěch při pečení i konzumaci vám garantuji.
Ochucené chlebíčky, a pečení chleba vůbec, je v kuchyni nesmírně oblíbenou disciplínou. Voňavému pečivu málokdo z nás odolá a to domácí má vždycky náskok před vším ostatním. Vyzkoušejte to!

Postup je následující – sypké přísady dejte do jedné mísy, prošlehaná vejce smíchejte s tekutými přísadami do druhé, a nakonec si přichystejte ochucovadla a bylinky. Doporučuji použít žluťoučký sýr Gouda nizozemského původu, který se vyrábí z kravského mléka a patří k nejchutnějším sýrům vůbec.

Smíchané misky se sypkými a tekutými přísadami dají vzniknout řídkému těstu, které je hladké a nadýchané. Nyní je čas na nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájená rajčátka, olivy a bazalku. O zbytek se postará trouba. Tak je to jednoduché…

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut * Forma: 25 × 15 cm
1. Do větší misky přesejte mouku a prášek, přidejte sůl (pozor na rajčata, jsou slaná) a dost pepře. Vše ručně promíchejte vařečkou nebo stěrkou.
2. V menší misce prošlehejte vejce a přidejte olej a smetanu. Tekutinu víc jak z poloviny vlijte do sypké směsi, promíchejte a po přidání zbytku vše spojte pomocí ručního mixéru s hnětacími háky do řidšího hladkého těsta.
3. Nyní přidejte sýr, rajčata, olivy a bylinky a ručně promíchejte. Troubu vyhřejte na 180 °C.
4. Zapékací mísu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto přesuňte do mísy a dejte péct na 45-50 minut. Hotový chlebíček nechte vychladnout a vyklopte z formy.
Podávejte nakrájený na 1,5 cm široké plátky, nejlépe s bílým vínem.
2 komentáře
Milá paní Jano,
přeji Vám k svátku všechno nejlepší, hodné zdraví, štěstí a
spokojenosti,
Daniela Linhartová
P.S. Jsem ráda, že jsem objevila kontakt na Vás.
Milá paní Danielo,
mnohokrát Vám děkuji, potěšila jste mě. Často na Vás vzpomínám. Ozvu se mailem. Krásné jaro přeje, Jana