Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Čerstvé domácí limonády se v posledních letech usadily na pomyslný nápojový trůn. K těm výjimečným a extra lahodným patří rebarborová s jahodami.
Reveň (jak se jí také říká), jahody a luční kopretiny patří k sobě. To vše se urodí v jeden čas a našim zahrádkám nevýslovně sluší. A což teprve, když se to všechno sejde na jednom stole. To už vím s jistotou, že prázdniny jsou za dveřmi a startuje sezona zavařování. Než se však zrání, nakládání, kvašení a zavařování rozběhne na plné obrátky, zkonzumujte první dobroty začerstva, dokud jsou plné šťávy.
Rebarboru jsem ve své mladosti vůbec neznala. Ač jsme užívali všech požitků a výhod zahradničení, reveň jsem ochutnala až od své milé tchýně, která mi ji s nevýslovnou radostí strkala do koláčů. Měla pocit, že jsem hubená. Také jsem nevěděla, že rebarbora je zelenina, a spadá do stejné kategorie jako třeba řapíkatý celer:
Příprava: 35 minut * Získáte: 1,5 l
1. Rebarboru omyjte a je-li třeba, oloupejte, nakrájejte ji na hrubší kousky.
2. Vodu přiveďte k varu, přidejte rebarboru se 3 lžičkami citronové kůry a vařte do změknutí. Trvá to různě, ale asi od 8 - 10 minut.
3. Ještě teplou směs sceďte do mísy, přidejte sirup z bezového květu (možná právě nakládáte) a vymačkanou šťávu z citronu, rozmíchejte cukr, aby se rozpustil, a směs nechte vychladnout. Mezitím lžící vymačkejte veškerou tekutinu z odložené reveně v cedníku a limonádu ochutnejte. Počítejte s tím, že ke sladkosti ještě přispějí jahody.
4, Jahody rozmixujte, 2 - 3 kusy ponechte stranou a nakrájejte je na plátky. Mix jahod uložte do chladničky.
Podávání 1 - Do sklenic dejte trochu rozmixovaných jahod, dolijte je rebarborovou limonádou, přidejte kostky ledu, pár plátků jahod a lístky máty.
Podávání 2 - Do velkého džbánu nalijte vychlazenou limonádu, přidejte rozšlehané jahody, kostky ledu a dle chuti nařeďte trochou sodovky. Je-li třeba, limonádu doslaďte v obou případech bezovým sirupem.
Rebarbora má štiplavou chuť, ale je nenapodobitelná. Kdo miluje zvláštně sladkokyselé letní koláče, každoročně se těší. Nápoje i rozdušené směsi ovoce nemusíte vždy nakrmit obrovskou porcí cukru. Rebarboru příjemně dosladíte zmíněným bezovým sirupem, ještě lépe medem i přirozeně sladkými jahodami.
Z červených řapíků reveně vylouhujete takto krásně zbarvenou tekutinu. Zbytek ještě důkladně vymačkejte, ať ze zeleniny nic nevyhodíte. S citronovou šťávou je výsledek ještě lahodnější, i když vám připadá, že kyselosti bude v nápoji dost. Dodá limonádě další rozměr. Konečné doslazení ponechejte na závěr, kdy budete vychlazenou limonádu podávat. Přispějí k němu rozmixované jahody.
Samotná rebarborová limonáda vydrží v chladničce 3 dny. Uzavřete ji do láhví s šroubovacími, nebo atraktivními klipovými uzávěry. Jakmile ji promícháte s rozmixovanými jahodami, vypijte ji v týž den, kdy jste ji připravili.