BYLINKY A ČESNEK: VYROBTE Z NICH SKVĚLÉ OLEJE A OCTY

DÁTE SI DNES DO POLÉVKY NUDLE, TAŠTIČKY NEBO KNEDLÍČKY?
9.10.2024
VÁNOČNÍ KATALOG PRO VÁŠ ÚTULNÝ DOMOV JE TU!
11.10.2024

Taky řešíte, jak zpracovat přerostlé bylinky, kterým spolu s přicházejícím podzimem už začíná zvonit hrana? Přidejte olej nebo ocet a případně i trochu česneku a báječné dárky pro vaše blízké jsou na světě.

Zní to až příliš jednoduše? Je mi líto, ale prostě to opravdu takhle jednoduché je. Každoročně před Vánoci v obchodech vídám fajnové oleje a octy v luxusních baleních, v nichž plují snítky bylinek nebo stroužky česneku a stojí nemálo peněz. To je samozřejmě taky cesta, ale pokud máte za oknem nebo v záhonech nějaký ten bylinkový keřík, jistě víte, že právě teď je ten čas, kdy je třeba bylinky zastřihnout, přerostlé větvičky úplně odstranit a celkově vše připravit na zimu. Já mám ze svého tymiánu, šalvěje a saturejky vždycky pořádnou hromadu zeleně, kterou je potřeba zpracovat. A jednou z možností je vše zpracovat právě do olejů nebo octů – a jako bonus přidávám i recept na konfitovaný česnek, který se vyrábí podobně a je to náramná lahůdka.

Vyjímají se v lahvích a sklenicích s klipovým uzávěrem, které zakoupíte i u nás na e-shopu, a i taková lahev pak najde v domácnosti využití.

KVALITNÍ OLEJ JE ZÁKLAD

Ať už se jedná o ochucený olej nebo v oleji konfitovaný česnek, vždycky vybírejte kvalitní, panenský (za studena lisovaný) olej – a je jedno, jestli sáhnete po olivovém nebo třeba slunečnicovém. Nebojte se ani nefiltrovaných olejů, jejich aroma je prostě nádherné a po aromatizaci bylinkami z něj bude naprosto dokonalá zálivka na salát. Technicky vzato se tenhle způsob výroby bylinkového oleje jmenuje macerování a principem to má velmi blízko ke klasickému marinování, jen tu ta tuhá složka ochucuje tu tekutou okolo. Bylinky vždy nejdřív propláchněte vlažnou vodou a nechte osušit, výborná je na to salátová odstředivka.

  1. 500 ml oleje nejdřív zahřejte zhruba na 70–90 °C, důležité je, abyste jej nerozpálili moc, to by přišel o své cenné látky. Ideální je použít na to mlékovar, který příliš vysokou teplotu ze své podstaty neumožní.
  2. Do horkého oleje vložte 4–6 snítek vybraných bylinek. Pokrájené pustí více aromatu, někdy se s olejem dokonce mixují a pak cedí přes plátýnko, použít ale můžete klidně celé snítky. Nechte takto aspoň 20 minut, klidně ale až 2 hodiny louhovat.
  3. Slijte do vymytých, ale vysušených lahviček, klidně i s kouskem bylinky, zavíčkujte a uložte na 3–4 týdny na teplé místo macerovat. Do začátku adventu bude dávno hotovo!
  4. S octem je to ještě jednodušší, stačí pár snítek bylinky vložit do lahve, zalít octem a zavřít.
JAKÁ KOMBINACE JE NEJLEPŠÍ?

Obvykle je to prostě ta vaše, můžete udělat klidně jen jednodruhový. Tady ale nabízím pár nápadů:

OLEJE

rozmarýn + růžový pepř + česnek

tymián + citronová kůra

plocholistá petržel + chilli

bazalka + česnek + chilli

oregano + petržel + citronová kůra + nové koření

šalvěj + tymián + česnek

OCTY

bílý vinný ocet + estragon

bílý vinný ocet + rozmarýn + česnek + chilli

bílý vinný ocet + koriandr + sušený zázvor + chilli

jablečný ocet + tymián

jablečný ocet + meduňka + šípky

jablečný ocet + citronová kůra

světlý balzamikový ocet + bobkový list

KONFITOVANÝ ČESNEK

Olivový olej a česnek jsou perfektní dvojka. Využijte sezóny česneku za dobrou cenu na uskladnění a část si ho naložte do oleje. Procesu, kdy se surovina dlouho a při nízkých teplotách upravuje v tuku, se říká konfitování, určitě znáte třeba konfitovanou kachnu.

  1. Do hrnce nalijte asi 600 ml olivového oleje. 4 palice česneku opatrně oloupejte, ideální je, když na povrchu zůstane nejspodnější tenoučká slupka, budou pak lépe držet tvar. Přidejte pár bylinek, skvělé je použít 1–2 menší bobkové listy, 11 lžíci lístků rozmarýnu, 2 snítky tymiánu a pár kuliček pepře a nového koření. Vše musí být zcela ponořeno.
  2. Olej zahřejte, ale nesmí vřít. Hrnec vložte do trouby vyhřáté na co nejnižší teplotu (nejlépe do 90 °C) a tam nechte asi 60 minut konfitovat.
  3. Ještě zatepla přendejte do vymytých a suchých sklenic, zavíčkujte a uložte do temna. Nebo taky rovnou použijte: konfitovaný česnek je vynikající k masu i zelenině nebo klidně jen tak namazat na chleba. :-) Do salátů i při vaření zužitkujete i olej, ve kterém se česnek připravoval.

Mohlo by se vám hodit...

Další dárky z domácí dílny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *