BLESKOVÁ BUBLANINA DO KEMPU A NA CESTY

KVĚTINOVÉ DEKORY DO KAŽDÉHO DOMOVA
17.6.2022
CO S SEBOU… NA DOVOLENOU
22.6.2022

Ovocné bublaniny patří v letní nabídce ovocných koláčů k těm nejmilovanějším. Jsou rychle hotové a podporují využití sezonních surovin, které postupně dozrávají na zahrádce.

Tím je jejich chuťové zabarvení opravdu pestré. Když to přeženu, dá se říct že vám stačí jedno perfektní těsto na celou spoustu různorodých moučníků. Když jsme u mouky, ani té nemusí být v jedné porci příliš. Ty nejskvělejší bublaniny mají těsto nizoučké, aby jen tak mimochodem uneslo nálož ovoce, kterou mu svěříte. S receptem rozhodně vydržíte až do švestek.

Tuhle vláčnou bublaninu dělám spoustu let. Na prvním místě k ní patří jahody, a když se nezadaří, tak klidně sáhněte po borůvkách, třešních, meruňkách, rybízu i nakonec po dušeném kompotu z jablek či hrušek. V každé proměně je skvělá. Bublaninu dolaďte máslem, skořicí, mandlovými lupínky, drobenkou, zkrátka tím, co se ke které úpravě hodí nejvíc. Bublaninu dělávám pokaždé, když se někam jede, protože je to pro všechny vítané osvěžení, a já ji v cestovním blázinci zvládnu umíchat za 15 minut. Není-li pekelné vedro (jako panuje právě nyní), aby vám ovoce bublalo cestou, pak vám stačí termotaška a lehoučké kempinkové nádobí z plastu, abyste si na výletě nebo cestě na dovolenou užívali, jako u domácího stolu.

Příprava: 30 minut * Získáte: plech velký 25 × 30 cm, případně 2 kulaté koláčové formy

BUBLANINA MIX / JAHODOVÁ BUBLANINA

Ovoce

  • 6 meruněk + menší miska borůvek + malý hrozen vína / 650 g jahod

Těsto

  • 125 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 130 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva, bez fosfátů
  • 130 g krupicového cukru
  • 250 ml kefírového mléka, meruňkového / jahodového
  • 1 citron, bio, 1 lžíce šťávy + 1 lžička strouhané kůry
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 2 vejce M

Drobenka

  • 25 g másla, změklého
  • 25 g krupicového cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • ¼ lžičky kardamomu
  • ¼ lžičky skořice

1. Ovoce operte a nechte oschnout na papírových utěrkách.

2. Troubu rozpalte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Připravte si drobenku.

3. Máslo nechte rozehřát a zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím do mísy prosejte obě mouky s práškem do pečiva, přidejte cukr a vše promíchejte. Přilijte kefír s potřebnou chutí, máslo, citronovou šťávu a kůru, vanilkovou esenci a vejce. Ručním mixérem nebo ručně rychle umíchejte hladké těsto a vylijte ho na plech.

4. Ovoce nahrubo rozkrájejte, rozložte na povrch těsta a pokropte drobenkou. Pečte 30 minut dozlatova. Po zchladnutí celou bublaninu vyjměte a rozkrájejte na cestovní porce.

Když si dopředu připravím ovoce, samotné umíchání těsta trvá 15 minut. To nejzajímavější na téhle bublanině je to, že využívám kefírové mléko, které těsto učiní krásně vláčné. A jak to tak bývá, z omylů vzniknou někdy i dobré výsledky. Jednou jsem se přehmátla, a místo tradičního kefíru jsem koupila ochucený meruňkový. Skvěle podpořil chuť meruněk, a tak se po něm vždy pídím i v souvislosti s jahodami. Jahodové kefírové mléko samozřejmě existuje také.

Nadýchané těsto je jak peřina, na níž spočine libovolné ovoce. Jen pracujte rychle, protože zvláště v teplé místnosti začíná pracovat i prášek do pečiva. Nechte ho raději vybublat až v troubě. Pod koláč dávám pečicí papír s přesahem na dvou stranách, abych za okraje celou bublaninu po upečení vyzdvihla a nechala chladnout na mřížce. Kardamom a především skořice mírně zabarví drobenku do béžova. Ničemu to však nevadí, k meruňkám je to výborné. K jahodám skořici samozřejmě nedávám, přidejte raději trochu mletých mandlí.

Cestovní bublaninu uložte do alobalem vyplněné přepravní krabice a vše nechte před cestou vychladit. Pořídíte-li si praktický set plastového nádobí do kempu, oceníte ho u vody na dece i na odpočívadle při cestě za dálkami. Užijte si krásnou dovolenou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.