8 STÁLIC PRO LIKVIDACI NACHLAZENÍ

RŮŽE V ZIMNÍM ARANŽMÁ
1.2.2016
ŘEKNI TO – HRNKEM!
3.2.2016

A je to tady. Tu a tam varování před zákeřnými chřipkovými viry, a k tomu teplo, které je uprostřed zimy pěkně podporuje v růstu. Za nejlepší radu považuji – vyhněte se jim!

Pokud to umíte, máte vyhráno. Já se bacilům nejen neumím vyhnout, ale pak se jim ani nedovedu poddat. Přitom druhá základní rada zní – okamžitě ulehnout. Beztak před sebou máte nanicovatý týden a další na doléčení. Ne vždy poslechneme. A pak podléháme reklamním sloganům, které hlásají, že se po pilulkách a kapičkách ihned bude lépe dýchat, spát i polykat. Nijak nezlehčuji medicínu, také ochotně běžím do lékárny, ale je-li možnost padnout do peřin a sáhnut po pěkné knížce, máte šanci vyhnout se následné návštěvě u lékaře.

DO PEŘIN   A pořádně vypotit! Tohle prostě funguje, jakkoli je vám to nepříjemné. V současné době, kdy můžete prohnat přikrývku pračkou, není to nic hrozného. Uložte se do bavlněného povlečení, které je prodyšné a příjemné a lze ho vyprat na vyšší teplotu.

DOBRÝ ČAJ  V těchto dnech potřebujete zvýšit příjem tekutin, i když se vám špatně polyká. Uvařte si čaj, který vám opravdu zachutná. Někdo dá přednost bylinkám, citronu a zázvoru, někdo si s chutí osladí bezovým sirupem. V každém případě mějte stále po ruce plnou konvici.

3  HEZKÝ HRNEK  Donutí vás více pít. Určitě máte nějaký svůj oblíbený hrneček, který s vámi prostůně celé období. Já si vezmu vždy nějaký optimistický, klidně s dětskými obrázky, který doma léta zahálí. Obklopte se samými příjemnými věcmi, zasloužíte si to.

TEPLO  Při chřipce a nachlazení nás bolí celé tělo. Bolest kloubů, páteře, známe úplně všichni, natož ti, kteří nemají v pořádku pohybový aparát. Ulevte svému tělu příjemným cíleným teplem. Například vyhřívanou dečkou na ramena a krk.

5  MED  O účincích medu pro jeho antibakteriální účinky, není třeba hovořit. Přišla jeho chvíle. Sáhněte po něm i tehdy, když ho příliš nemilujete. Je mnoho možností, jak ho konzumovat. S kvalitním medem si můžete osladit čaj, aniž byste v něm zničili důležité látky. Med si kupujte přímo od včelaře (nejhodnotnější je kapaný), běžnější je stáčený med, který si též uchovává většinu přírodních látek. Pořiďte si na něj praktickou keramickou dózu.

6  LÉKY  Dojde na ně pokaždé; je rozumné ulevit si od teploty, od bolesti v krku. K doléčení přispějí bylinky. Například bylinné kapky z podbělu, měsíčku, anýzu a lékořice vás šetrně zbaví odeznívajících nepříjemností při průduškovém onemocnění.

TROCHA VĚDY   Dobré je mít doma infračervenou lampu, která pomáhá při nachlazení i bolestech svalů a kloubů. Pomáhá urychlit proces uzdravení a využijete ji zejména k uvolnění dutin. Lampa bude příjemná i dětem.

MOBILNÍ PŘIKRÝVKY  Stonání všech neposedů vypadá následovně. Ráno opustí postel a přesunou se do obýváku k televizoru, do oblíbeného křesla, k práci u počítače. Není nad to vlastnit teploučkou beránkovou deku a polštář, která s vámi bude putovat z místa na místo. Zcela jistě do ní lapíte i nemocné dítě, které je i při nachlazení plné energie. Souprava je zhotovená z pracího mikrovlákna, takže i údržba po nemoci bude jednoduchá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.