5x HŘÍŠNĚ DOBRÁ ČOKOLÁDA

ABY SE STŮL NEPONIČIL
11.3.2019
ÚKLID NENÍ BOJOVÁ HRA
13.3.2019

Čokoládové dobroty nás rozhodně nenechávají v klidu. Když nás honí mlsná, samozřejmě je nejrychlejší koupit si tabulku čokolády. Jenomže doma připravené laskominy jsou ještě lepší...

Čokoládu lze přetavit do tisíce podob a chutí. Od nápojů, které jsou často na pomezí dezertů, přes pečení až po dobroty z mrazničky, můžete experimentovat s kombinacemi surovin zcela neomezeně. Příchuť čokolády se snese úplně se vším, dokonce i s masem. Ale asi se shodneme na tom, že čokoláda se nejlépe snoubí s chvílemi pohody a s požitkem ze sladkých pokrmů.

Kakaovník pravý, neboli Theobroma cacao, čili pokrm bohů, nedostal své jméno náhodou. Podle aztéckého mýtu byl kakaovník ukraden bohům z ráje. Obyvatelé Mexika se naučili kakaové boby pražit a mlít, a připravovat z nich lahodný nápoj s vanilkou, medem nebo s chilli. Vida, tři a půl tisíce let vlastně jen napodobujeme to, co už bylo dávno známo. Naše chuti se tříbí, ale nezměnily se. Nabízí se nám další možnosti zpracování a v kuchyni se nám dokážou sejít suroviny z opačných konců světa. Můžeme si vymýšlet, podléhat módním vlnám, přejímat recepty z jiných zemí. V každém případě stojí za to zavřít se občas v kuchyni a překvapit rodinu i přátele některou z čokoládových dobrot. Většina z nich je rychlá a snadná. Chce to jen pár dobrých kuchyňských pomocníků.


 

HORKÝ NÁPOJ Z ČOKOLÁDY

1

Ač přivoláváme jaro jak jen to jde, ještě včera na nás zima vytáhla drápky v podobě několika sněhových spršek. To je pak nejlepší zalézt za kamna a dát si něco extrémně dobrého. Alespoň u nás doma došlo na horkou krémovou čokoládu s perníkovým kořením, a musím říct, že to byla příjemná volba. Čokoládový nápoj je pořádně sytý a opravdu vás zahřeje. Základní recept si můžete všelijak dokončit, například našlehanou smetanou, čokoládovými perličkami, kapkou koňaku nebo dokonce maličkým kouskem nasekané chilli papričky. Lehce opilá ostrá čokoláda je docela zážitek. Nejlépe vynikne ve skleněných hrnečcích.

KRÉM Z BÍLÉ ČOKOLÁDY

2

K tomu, aby tento piškotový dezert s malinami držel pohromadě, bude zapotřebí vyrobit krém z kvalitní bílé čokolády. Je výjimečně dobrý a stoprocentně stojí za hřích. Piškoty slouží k tomu, abyste si pomocí nich postupně nabírali krém s malinami, takže ten krásný dortík zase brzy rozeberete. Předtím však dezert pohodlně vytvoříte pomocí kruhové nerezové formičky, která vytvoří oporu do chvíle, než bude hotov. Jak je to snadné uvidíte na krátkém videu.

DOMÁCÍ PRALINKY

3

Ganache se nazývá čokoládový základ pro přípravu polev, krémů a výrobu tradičních pralinek. Tvoří jej pouze horká smetana a rozlámaná čokoláda. Důležitý je vzájemný poměr obou ingrediencí (jak na to, dozvíte se v článku sváteční čokoládové lanýže) a pak si hravě vyrobíte luxusní bonbony, které mohou být pěkným osobním dárkem. Lanýže patří k francouzským specialitám známým pod názvem truffles. Jistě vám je nemusím představovat, ale tyhle si vyrobíte v pohodlí své kuchyně.

LEDOVÁ ČOKOLÁDA Z FORMY

4

Charakteristická chuť ledové čokolády spočívá v příměsi kokosového oleje. Po vychlazení zažijete to, co od ledové čokolády očekáváte – lehounké kokosové aroma a dotek chladu na jazyku, jak se čokoláda začne rozpouštět. Ledové čokoládě z formy lze dát nejrůznější tvary. Tuto silikonovou formu s velikonočními symboly momentálně na e-shopu nemáme, ale mohu nabídnout například tvary srdíček (viz galerie pod článkem) nebo využijte tvořítka na led a silikonová plata na vánoční cukroví. Měkký a poddajný silikon je pro výrobu ledové čokolády ideální. Z tvořítek dokážete rychle vymáčknout naprosto dokonalé bonbony, aniž by se stihly rozpustit pod prsty.

RYCHLÝ ČOKOLÁDOVÝ DEZERT

5

Čokoláda, špetka chilli, alkohol a maliny, to už asi stačí k tomu, abych vzbudila vaši zvědavost. Dezert, který je během chvilky hotový, lze připravit kdykoli se ohlásí návštěva. Jen potřebujete trochu času na jeho vychlazení. Než čokoládové flameri stuhne, stihne rozmrznout i mražené ovoce, protože nemusíte mít po ruce čerstvé. Flameri přelijte horkou omáčkou z malin nebo ostružin, případně vyrobte vanilkové šodó. V každém případě máte důvod vytáhnout zbrusu nové stolní nádobí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.