Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Dodržíte-li veškeré podmínky pro správné ukládání, rozmrazování i zpracování drůbežího masa, získáte do jídelníčku cennou surovinu plnou bílkovin.
Zařadíte-li na jídelníček nejčastěji připravované kuřecí maso, ani po delší době se nepřejí. Toto jemné maso, které dokáže splnit podmínky mnoha diet, snadno přijme kteroukoli chuť, kterou mu přisoudíte. Prolistujete-li si speciální kuchařku věnovanou kuřecímu masu, naleznete nepřeberné množství rozmanitých receptů. Určitě jich sami máte celou řadu v domácím repertoáru.
Při zpracování dbejte následujících pokynů:
V poslední době se nedoporučuje maso před tepelnou úpravou oplachovat, aby se zabránilo dalšímu šíření bakterií kontaminujících dřez. Vhodnější je drůbež pouze osušit papírovými utěrkami a opět si důkladně umyjte ruce mýdlovou vodou. Pokud maso opláchnete, pak výhradně v prázdném dřezu, který pak dobře umyjte saponátem nebo pomocí octové vody.
Kuřecí vývary jsou často vstupenkou k přípravě dalších pokrmů. Silný čistý vývar můžete uchovat tak, že jej naporcujete do krabiček určených k zamrazení potravin a uložíte je do příští konzumace v mrazáku. Čerstvou polévku plnou jarní zeleniny si ale vychutnejte hned. Přidáte-li porci hutné zavářky - například v podobě oblíbených knedlíčků z jemné krupičky, vajec, smetany a parmezánu, pak tato kuřecí polévka zasytí i velké jedlíky.
Znáte skvělé těsto na pizzu, které se nikdy nepokazí? Pokud ne, vyzkoušejte kynuté těsto, které se nakypří i při odpočinku v lednici. Hned jak ho vyndáte do tepla, probudí se k činnosti a výsledek na sebe nedá dlouho čekat. Placku poklaďte třeba natrhaným kuřecím masem, připraveným špenátem, smetanou a mozzarellou s parmezánem. Pak už jen počkejte na pochvalu od spolustolovníků.
Hlaďoučkou paprikovou omáčkou nepohrdnou děti ani dospělí. Je to skvělý tip na vaření, kdykoli nevíte, co dát na plotnu. Protože ji mají všichni rádi, navařte pořádný hrnec a máte-li praktický jídlonosič, o pár porcí se rozdělte. Omáčka je skvělá jak k bramborám, tak i k těstovinám, takže můžete opustit přípravu tradičních houskových knedlíků. Patří k ní neodmyslitelně kuřecí maso, které připravuji v troubě, kde se o sebe samo postará a vaření je tak pohodlnější.
Jakmile se naskytne možnost vytvořit větší plát masa z kuřecích prsou, je to pokyn k pečení rolády. Využijte této možnosti, jak maso výrazně dochutit nejrůznějšími lahodnými náplněmi, a jak vytvořit efektní porce masa, které se hodí i k slavnostnějšímu stolování. Rolády naplněné cuketou a sušenými rajčaty podávejte se sladkou chilli omáčkou (domácí recept naleznete ZDE), která je i součástí marinády. Pro zachycení masa do rolád jsem využila speciální skřipce k tomu určené, které odstraníte až při pohodlném servírování na talíře.