4x SVÁTEČNÍ PEČENÍ PRO HOSTY

SVÁTEČNÍ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
17.12.2018
VŠE, CO DĚLÁ DOMÁCÍ POHODU
19.12.2018

Svátky se blíží a ohlášení hosté jsou téměř za dveřmi. Přemýšlíte-li co jim rychle připravit sladkého, tady je pár nápadů...

Situace si žádá nabídnout něco výjimečného, ale o svátcích si přejeme hlavně odpočívat. Takže je třeba sáhnout po receptu rychlém, z dostupných surovin a pokud možno efektním. Pokud rádi pečete, pak i chvilka v kuchyni může být relaxem. Alespoň u mě to tak funguje. Rodina ví, že když se zavřu v kuchyni s pohádkami, vypluje odtud něco dobrého, a já si přitom v klidu odpočinu.

Ovšem jak říkám pokaždé, mějte po ruce dobré pomocníky. Mixéry, drtiče, šlehací misky, ale také pěkné vánoční utěrky a servírovací nádobí, na kterém se budou vaše kulinářské pochoutky vyjímat. Ještě je čas doplnit zásoby.

CUKROVÍ ZA PĚT MINUT 12

1

Chroupavé placičky plné sušeného ovoce a ořechů se leckde nazývají kočičáky. Je to cukroví strašně rychlé a hodně snadné, a já ho dělám na poslední chvíli, protože do něj spotřebuji vše (myslím tím rozinky, oříšky, pomerančovou kůru a pod.), co mi po velkém pečení zbylo. Placičky mají tisíce vůní i chutí a milují je děti. Díky čokoládě se rychle rozleží a ke kávě chutnají opravdu výtečně.

RYCHLOVKA NA PLECH

2

Tradiční vánoční perník s pomerančovou kůrou patří k mým bleskovkám. Zamícháte těsto, obohatíte ho kořením, medem a švestkovými povidly, kandovaným ovocem i rumem a nemůže vzniknout nic jiného, než skvělý moučník. Všechno završí slušná porce čokoládové polevy, a musím říct, že není nad klasiku :o)

MÍSTO VÁNOČKY

3

Panettone je pro Italy stejným symbolem Vánoc jako je pro nás štědrovečerní vánočka. Sladký chléb s bílou čokoládou na povrchu má jen pořádně dlouhou dobu kynutí, tím je ovšem nadýchanější a lehčí. S tím tedy počítejte, ale na druhé straně vám odpadne pletení vánočky. Pro jednou klidně vyzkoušejte změnu.

PŘIJEDOU DĚTI

4

Ledový citronový dort se perfektně hodí k zimnímu času. Těsto je hotové hodně rychle, a zdobení už také nemůže být jednodušší. Přizvěte k němu i své děti; možná, že místo oblíčejíku sněhuláka vzejde z bonbonů a marcipánu třeba medvědí strašidlo Barbucha (z mých oblíbených zimně laděných pohádek Kubula a Kuba Kubikula).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.