JAK HEZKY SLOŽIT NAPÍNACÍ PROSTĚRADLO

S JAREM BUĎME KRÁSNÍ A ZDRAVÍ
26.4.2017
RAZÍTKA ZE STARÝCH KNOFLÍKŮ / RECYKLACE
28.4.2017

ornament_01

Jistě to znáte – natahovací prostěradlo vypadá dobře jen profesionálně složené – tedy při nákupu. Pak se z něho stává nevzhledně načepýřená a bobtnající  hromádka, která v každé skříni zabírá místo.

A tak jsem skládala. Podle originálního balíčku od výrobce, podle instruktážních videí na internetu, podle rad pořádkumilovných hospodyněk… Výsledkem mého výzkumu bylo to, že prostěradla budou vždy pomačkaná a plná faldíků, a že nejdůležitější je to, zda je kupujeme v dobré kvalitě, která dlouho vydrží.

Jsem s tím naprosto srozuměná; ale přesto je mi jasné, že napínací prostěradla jsou skvělým tipem na dárek; tak jsem vymyslela návod na ultra jednoduché dárkové balení, které vypadá jak elegantní kabelka, a nádavkem pak ještě druhý tip možného ukládání prostěradel do skříně pomocí pružných úpletových pásků.

V prvním případě budete potřebovat jen dva archy potištěného kartonu, perleťové knoflíky a trochu lepidla (je to úplně bezpracné),  a v případě druhém mě inspirovaly obyčejné bavlněné čelenky do vlasů, které zakoupíte v drogeriích. Já jsem si však potřebné pásky vyrobila z malých zbytků bavlněných úpletů, konkrétně z nepoužívaného trička. Pojďme na to…

ornament_02

004

1. PROSTĚRADLO JAKO DÁREK ANEB JAK VYROBIT PAPÍROVÝ OBAL

Na titulní fotografii vidíte krásné zelené bavlněné napínací prostěradlo. Takto sbalené do obdélníka k vám doputuje, když si ho u nás objednáte. O tom, že si můžete vybrat z mnoha variant kvality materiálu i barev, je jasné. K dárkovému balení si připravte:

  • 2 archy romantických křídových papírů s dekory ladícími k sobě – květovaný 27,5 cm (šířka) × 48 cm + proužek 21 × 3 cm na ucho a puntíkovaný 22,5 cm (šířka) × 20 cm
  • 2 perleťové knoflíky
  • bílé lepidlo Tenyl

Květovaný papír tvoří spodní část obalu. Z délky odměřte 22 cm, papír přeložte, odměřte 4 cm vysoký hřbet, papír opět přeložte a zbude 22 cm. Stejně naohýbejte puntíkovaný papír. Z délky odměřte 8 cm, 4 cm vysoký hřbet a opět 8 cm. Obě části papíru přiložte na složené prostěradlo zbavené igelitového obalu tak, aby puntík přesahoval na líci i na rubu přes květovaný papír. Papíry slepte k sobě. Přední část obalu dozdobte přilepením knoflíků a na horní hřbet přilepte na střed proužek jako ucho. Z proužku přilepte přehnuté první a poslední 3 cm. Chcete-li, zhotovte cedulku s věnováním a pomocí šňůrky ji připevněte k uchu.

003

2. JAK SBALIT PROSTĚRADLO DO SKŘÍNĚ

Z proužku úpletu vytvořte 4 cm široké kruhy o průměru asi 15-18 cm. Dvojitý úplet je pevný, ale dostatečně pružný, takže do kruhů není třeba dávat gumu, která by prostěradlo zase jen mačkala. Pomocí těchto pásků zůstane prostěradlo smotané do úhledných a úzkých válců. Ve skříni to vůbec nevypadá špatně a skutečně vám prostěradla ušetří trochu místa.

Jak před smotáním prostěradlo nejlépe složit, uvidíte na následujících obrázcích, které si dovoluji převzít z webových stránek kreativní domov.cz. Prostěradlo jiný systém ani nedovoluje, takže bychom fotili totéž. Po pravdě řečeno, takhle úhledné moje pokusy nebyly :o) Je fakt, že lépe složíte plátěné prostěradlo (s tím pracuje figurantka), které jde hezky vyhladit. Na žerzejovém prostěradle budete stále honit faldíky z rohu do rohu. Můžete si to vyzkoušet a pak si nechat prostěradla složená do obdélníků.

How-to-DIY-Perfectly-Folded-Fitted-Sheet


Kvality prostěradel, která naleznete v naší nabídce, jsou v provedení froté, žerzej, plátno a mikroplyš. Vyberte si podle svého přání z velké škály barevných kombinací a přizpůsobte je výběru povlečení. Platí nepsané pravidlo, že prostěradlo by mělo mít odstín obsažený v kombinaci barev na ložním prádle. Intenzita barvy by však měla být o několik stupňů nižší.

2 Comments

  1. Dáša Veverkova napsal:

    Príma nápady. díky vyzžívám a přeposílám dále. dáša

  2. Jana napsal:

    Dobrý večer, paní Veverková, tak to jsem moc ráda, že jsme užiteční :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.