ČIŠTĚNÍ MĚDĚNÝCH POVRCHŮ

HOTOVÉ ZÁCLONY PŘESNĚ NA MÍRU
17.5.2017
MEDOVÁ PLÁSTEV Z KRÉMU
19.5.2017

ornament_01

Pořízení nové kuchyňské výbavy následuje i její údržba. Ať se jedná o elektrické spotřebiče nebo nádobí, o všechno je třeba se starat, aby nám věci dlouho vydržely v chodu a v pěkném stavu.

Pokud jste si zakoupili měděné nádobí, víte, že povrch hrnců a kastrolů záhy oxiduje a vytváří patinu. Není to vůbec na závadu, upozorňuje na to i výrobce. Vaření se zachováním nutričních hodnot potravin tím není nijak narušeno. Ovšem u tak pěkného nádobí si obvykle přejeme, aby se hrnce zaskvěly v celé nádheře; a tak je můžete čas od času podrobit důkladnějšímu čištění.

Je to podobné, jako s nerezovým nádobím. Jeho povrch také časem zmatní a uvnitř hrnců se mohou vytvořit duhové nebo bílé skvrny. I tady je třeba nastoupit s čisticí kůrou, i když docela jinou. Z mědi můžete mít doma celou řadu výrobků a její čištění je trochu speciální. Na tento specifický materiál totiž nemůžete použít cokoli vás napadne. Měděný hrnec značky Morreti jsem podrobila zkoušce, kterou si rozhodně nezasloužil. Po vaření špenátových knedlíčků jsem ho umyla a pak místy lehce přejela mastným ubrouskem. Nechala jsem pracovat patinu celých 14 dní, abych měla co čistit. Nový výrobek totiž po našem vařícím testu vypadal stále spořádaně. Jediné co jsem ušpinila, bylo dno, protože vařím na plynu a tam se vytvořily charakteristické skvrny.

Měděné nádobí nesmíte dát do myčky, protože by vám nejspíše zezelenalo. Myjte ho ručně jen několika kapkami saponátu a po každém umytí ho dobře vyleštěte. Když necháte některá místa polosuchá a nevyleštěná, na povrchu nádobí zůstanou stopy, které časem ztmavnou; i když si myslím, že základní patinu dostane nádobí tak, jako tak. Pokud se však rozhodnete občas ho pořádně nablýskat, vyzkoušela jsem, jak na to…

ornament_02

medene1

CITRON + SŮL

Citron je takový všelék na celou řadu kuchyňských neduhů. Vyčistíte s ním například i usazeniny od vody na granitovém dřezu. Ve spojení s obyčejnou kuchyňskou solí dobře odstraní i tmavé fleky na měděném nádobí. Citron rozpulte, ponořte ho do soli, až nabere co unese, a pak s ním vyčistěte povrch hrnce. Na fotce vidíte, jak pod stopami soli vykukuje čistá plocha. Citron opakovaně namáčejte, ale nepoužívejte hrubozrnnou sůl, abyste povrch hrnce nepoškrábali. Nakonec hrnec opláchněte čistou vodou a pořádně vyleštěte. Nevyhazujte ani vymačkané půlky citronů. Obraťte je naruby a použijte jako houbičku. Dobře se drží a vyčistíte s nimi třeba příbory. Také to občas potřebují.

POZN.: Tato rada, i následující, se týká měděných předmětů obecně. Náš testovaný hrnec jednorázové čištění zvládl, ale dbejte rad výrobce, který uvádí pouze použití citronu, případně doporučuje speciální přípravek na čištění mědi. Vypátrala jsem, že se nazývá Helper a stojí 89 Kč.

medene2

KEČUP A WORCESTER

Můžete hádat, kde se tato rada vzala… Našla jsem ji na nějakém americkém webu. Sama jsem byla zvědavá, jestli to funguje. Řekla bych, že kečup byl o chlup lepší – vidíte to čisté rozhraní mezi rezavou skvrnou a pravou stranou hrnce. K čištění použijte suchou jemnou stranu kuchyňské houbičky, a nakonec hrnec opět pořádně opláchněte pod teplou tekoucí vodou a vyleštěte. Ještě jeden chytrý nástroj jsem použila – obyčejný zubní kartáček. Kartáček vám pomůže, protože se dostanete např. mezi ucho a profilovaný okraj hrnce.

medene3

PRÁŠEK DO PEČIVA + CITRON

Dno hrnce trpí při vaření pochopitelně mnohem víc, než plášť. Zvláště plyn dokáže i po krátkém vaření zanechat na mědi černé skvrny. Vyčistila jsem je pomocí kašičky z kypřicího prášku (sody) a trochy citronové šťávy.  Do keramické mističky dejte lžičku prášku, přidejte pár kapek citronu a rychle míchejte, aby se prášek dobře rozpustil. Směs začne dost pěnit, pak se ustálí a asi po 5 minutách vznikne kašička. Naneste ji měkkým hadříkem (použila jsem tamponky na oči) na skvrny a nechte chvíli působit. Pak krouživými pohyby skvrny vyčistěte. Povrch dokonale opláchněte teplou vodou a opět dobře vyleštěte dosucha.

  • Při čištění měděných předmětů dejte pozor na abrazivní prostředky. Na mědi po nich zůstanou zaručeně stopy. Vaše nádobí by mohlo dopadnout jako slavný obraz Whistlerova matka, do kterého se ve filmu mimořádně skvěle pustil Mr. Bean.
  • Dobrým pomocníkem je kartáček na zuby s měkkými štětinami. Dostanete se jím i tam, kam prsty neproklouznou.
  • Patina zmizí i po všemocném octu. Do mističky nalijte pár lžic bílého octa, přidejte lžičku soli a pořádně ji rozpusťte. Pak měkkým hadříkem přeleštěte povrch. Jde to velice dobře. Předmět opláchněte a vyleštěte. POZOR, pokaždé musíte čisticí prostředek dokonale smýt, aby se zastavil chemický proces. Pak předmět dokonale vyleštěte, jinak se opět objeví skvrny. Kdybyste chtěli nějaký starší měděný předmět v roztoku soli + octa přímo vyvařit, mohl by vám zesvětlet. 
  • Chcete-li si vyčistit nějaký dekorativní předmět, o kterém se domníváte, že je z mědi, ale nejste si jistí, nejprve si udělejte malou zkoušku – přiložte k němu magnet. Pokud se přichytí, předmět má pouze měděný povrch. Na čisté mědi magnet nedrží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.