Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Dnes jsem se zaměřila na nejedlíky. Na děti, které toho moc nesní, a kvůli kterým vznikla říkačka: za tatínka, za maminku, za kočičku…
Protože jíme i očima, tipla bych, že tu a tam můžete zabodovat vtipně předloženým jídlem i u mrňat. Nemusí to být nic složitého, ale v okamžiku, kdy čistíte ovoce a zeleninu a krájíte ji, jen to uděláte trochu jinak nebo vezmete do ruky jiný nástroj než nůž. Po létech jsem si to vyzkoušela a za chvíli mi pod rukama vznikly všelijaké legrácky. Naaranžovala jsem je na své oblíbené smetanové talíře Kristen.
Vím totiž, že to funguje. Vzpomínám si, že když jsem byla malá a nechtěla jsem snídat chleba s medem, maminka mi přes zlatavou loužičku kreslila do másla zvířátka. Hned jsem byla ochotnější spolupracovat. Synovi jsem zase vyřezávala z mrkví formule, vyráběla myšky z půlek vajíček a z rajčat a vajec muchomůrky. Podobné hraní může být prima odměnou za něco, co se vašemu dítěti přes den vydařilo. Je to zdravější a zábavnější, než jít koupit pytlík bonbonů.
ZDRAVÉ SVAČINKY
Příprava: 15-20 minut pro vybraný talíř, s vařením vajec 30 minut
Kanapky s beruškami
Hnízdo s vajíčkovými ptáčky
Sendvič s kocourem
Ovocný stromek
Talířky připravte podle následujících obrázků a pokynů pod nimi.
Samé dobré věci, co říkáte? Ingredience pochopitelně namíchejte podle chutí svého dítěte. Připravte si ostrý nůž, škrabku s pohyblivou čepelí a květinová vykrajovátka. Víc potřebovat nebudete.
Rozkošné kanapky vypadají nejlépe, když je jich hodně pohromadě. Rajčátka jsem rozpůlila, ostrým nožem odřízla jeden konec, do druhého jsem vyřízla véčko. Z půlky olivy kousek odřízněte a pak vložte před křidélka. Ze zbytku dejte malý kousek pod vykrojený zadeček. Puntíky jsem vyrobila dvěma špejlemi. Na jednu jsem nabrala špetku sýra a druhou špejlí jsem ji přesunula na berušku.
Vejce uvařené natvrdo jsem vychladila a rozdělila na dvě části. Čím jsou šišatější, tím lépe. Hnízdo jsem vyrobila tahy škrabkou podél mrkvičky. Než mrkev smotáte, vložte pod ni snítky petrželky. Obličejové detaily jsou také z mrkve, křidélka z lusku a hrášky posloužily jako ocásky. K toustům přidejte čerstvé máslo.
Toust jemně natřete krémovým sýrem. Šunku jsem v krámě vybírala tak, aby měla podobný průměr, jako toust. Ouška jsem vyřízla ze zdvojených plátků šunky, čumáček je odkrojený plátek bílé ředkve. Podobně poslouží i kedlubna, podle toho, co máte po ruce. Nos vykrojte z plátku sýra, očka z černé olivy. Vousky vytvoří pažitka, a když není, pak využijte alespoň stonky petrželky.
Talířek plný ovoce může být složený z libovolných ingrediencí. Myslím, že je nemusím popisovat, jen vysvětlím, že květinky jsou vykrojené z kiwi pomocí tvořítek. Stejně tak jsem vytvarovala i želé z bonbonů. Čerstvé lístky máty jsou v tomto případě jen na ozdobu, ale u stolu krásně zavoní.
Nastartujte fantazii, uvidíte, jaké netušené nadání v sobě objevíte :o) Musím říct, že na tyhle vylomeniny jsou nejlepší tátové. Udělejte si pěkný víkend!