Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tropická vedra jsou tu i s dozvukem horkých nocí, a pro každého to znamená zvýšenou únavu a šetření silami. Nezbytnou pomocí našim utýraným tělům, je zvýšený přísun nápojů, nejlépe mírně chlazených.
Není divu, že se mé myšlenky stáčejí k mrazáku, do kterého průběžně strkám chladicí náplně do džbánů a celé dny (díky plastovým ledítkům) nahrazuji profesionální výrobník ledových kostek. Když už jsem u nich, přiznávám, že v zásobnících na led mrazím kdeco. A mám jich pořádnou zásobu.
V domácnosti totiž stále něco zbývá. Nejsem ortodoxní šetřílek, ale jako člověk městský, který si musí všechno koupit, nenechám třeba ladem nespotřebovaný svazeček bylinek. Rozsekat je a zamrazit díky většímu tvořítku na led, zas tak nikoho nezdrží. Při vaření pak stačí jen sáhnout do mrazáku. Postupem času jsem zjistila, že nemusím pracovat jen s vodou, ale také s olejem, ovocnou šťávou nebo s rozmixovaným pyré. Možností je fůra.
A pokud se vám v tom vedru nechce dělat ale vůůbec nic, tak si pořiďte džbán s ledovou vložkou nebo barevné plastové kousky ovoce, které si dokonale vychladíte. Mrkněte do galerie pod článkem...
Silikonová ledítka, která nahradila pevné materiály, mají jednu nevýhodu - když je transportujete do mrazáku, kroutí se a přetékají, a je třeba umístit je na pevnou podložku. S výborným řešením přišli výrobci, kteří zkombinovali pevný tvar z plastu se silikonovým dnem každé kostky. S tvořítkem se manipuluje zcela bez problémů a kousky ledu z něj snadno vystrčíte díky pohyblivému dnu. Pořiďte si jich pořádné množství, jsou opravdu praktické.
Určitě se vyplatí všechny zbytky spotřebovat. Nejlepší je, že je máte po ruce vždy, když potřebujete. Fotit je však při teplotách nad 30 stupňů nedoporučuji. Žluté loužičky olivového oleje prozrazují, že olej taje mnohem rychleji, než samotná voda s ovocem, která vám v nápoji vydrží déle. Úplně nejrychleji se roztékaly kostky s kávou, ty vám vážně nepředvedeme :o) Senzační je však slané bylinkové máslo k snídani, kdy vám zbytečně netaje na sluníčku celá kostka. K ovoci můžete před zamrazením přidat lístečky meduňky nebo máty. Jediné, co nezamrazíte, je koncentrovaný sirup. Zamrazte si raději šťávu z kompotu nebo ovocnou dřeň. A ještě jedna drobná rada - pořiďte si zásobníků více a oddělte si od sebe slané a sladké produkty, abyste se v mrazáku rychle zorientovali a nepouštěli do něj horko.
Extra ledové nápoje v horku nejsou pro tělo ideální. Nezřídka vás z nich může rozbolet hlava nebo krk. Ale v okamžiku, kdy ledy v karafě roztají, víte, že nápoj má ideální teplotu. Jak karafu doplňujete a přidáváte led, poslední várka - plná rozpuštěného ovoce, bude určitě nejlepší. Hlavně okamžitě naplňte šikovná tvořítka novou várkou ovoce a bylinek.