VOSKOVANÉ UBROUSKY JSOU HOTOVÉ ZA PÁR MINUT

PODZIMNÍ DEKORACE Z PŘÍRODNIN: ZAMILUJTE SI VŘES, ŠÍPKY I KAŠTANY
2.10.2024
OSLAVTE MEZINÁRODNÍ DEN SENIORŮ
4.10.2024

Ekonomické, ekologické, krásné a praktické. Pochvalných přívlastků by se pro voskované ubrousky určitě našlo mnohem víc, hotové jsou přitom za minutku a nejspeciálnější pomůckou při jejich výrobě je přitom staré struhadlo a stěrka. 

Starší generaci asi voskované ubrousky představovat nemusím, ač mi to moje děti nevěří, ještě v mém dětství mikrotenové sáčky rozhodně nebyly samozřejmostí. Pamatuju si moc dobře na voskované ubrousky, do kterých se doma balily svačiny na cesty. Do školy už jsem pak sice pytlíky (myslím) měla, ale kouzlo voskovaných ubrousků mě nikdy nepřestalo fascinovat. Udrží potraviny déle čerstvé a jsou velmi snadno udržovatelné, stačí je prostě otřít mokrou houbičkou.

Před pár lety jsem se k nim dostala v podstatě náhodou, když je začala doma v troubě vyrábět moje kamarádka a pak jsem jich sadu dostala k Vánocům. A přesně na to jsem si vzpomněla, když jsem vymýšlela téma dnešního článku. Voskované ubrousky zvládnete hravě vyrobit i s vašimi dětmi nebo vnoučaty, výroba je vlastně docela legrace a není na ni třeba nic speciálního.

A až budete vy nebo vaše (dospělé) děti přemýšlet, co dát k Vánocům paní učitelce nebo oblíbené kolegyni, vzpomeňte si na tenhle návod. Každý, kdo uvažuje aspoň trochu ekologicky nebo má trochu toho sentimentu po dobách dávno minulých si je jistě oblíbí.

1. PŘIPRAVTE SI VŠE POTŘEBNÉ

Výroba voskovaných ubrousků jde opravdu od ruky, takže doporučuji si vše potřebné připravit hned do začátku, ať už vás pak nic nezdržuje. Základem úspěchu je včelí vosk a bavlněné plátno. Vosk koupíte v podobě báboviček třeba na adventních trzích, já jsem si pro něj došla do obchodu s včelařskými potřebami. V obchodech se surovinami na domácí kosmetiku seženete včelí vosk v chipsech, vyrábí se z nich třeba jelení lůj a ušetříte si s nimi strouhání či krájení báboviček. Použít můžete i zbytky svíček z včelího vosku: v bábovičkách ani voskových chipsech totiž není nic jiného, než rozpuštěné a do onoho tvaru zase ztuhlé voskové plástve.
Plátno vybírejte ze 100% bavlny, nikdy s příměsí, vzorů je dnes na výběr opravdu velká spousta. Chcete-li mít jistotu zdravotní nezávadnosti, vybírejte takové, které má certifikaci pro styk s potravinami. Před voskováním doporučuji plátna vyprat a vyžehlit.

2. VOSK NASTROUHEJTE A ROZPROSTŘETE

Troubu zapněte na 90–100 °C.
Plátno nastříhejte, použití entlovacích nůžek není nezbytné, jejich využití má hlavně vzhledové výhody. :-) Velikost je jen a jen na vás, doporučuji ale vyzkoušet je i jako variantu místo potravinářské folie na misky různých velikostí. Pro takové účely misku položte dnem vzhůru na látku a na každé straně nechte asi 3 cm navíc, aby misku při použití hezky obepnul.
Ubrousek položte na plech vyložený pečicím papírem, ztuhlý vosk pak z plechu určitě čistit nechcete. Nastrouhaný nebo na kousky nakrájený vosk rovnoměrně rozprostřete po celé ploše ubrousku, nezapomeňte ani na úplné kraje. Na ubrousek velký 30×30 cm stačí asi 12–15 g vosku.
Pak plech vložte do trouby, nastrouhané hoblinky se rozpustí za 1–2 minuty, pokud byste vosk krájeli nebi používali ony chipsy, bude to trvat o něco déle. Horký plech vyjměte, stěrkou dle potřeby rozpuštěný vosk rozetřete až do krajů, podle potřeby vložte na chvilku zpátky do trouby, tuhne opravdu rychle. 

3. VYCHLADLÉ JSOU ZA MINUTKU

Když je vosk rozetřený do krajů, vložte plech s ubrouskem ještě na pár okamžiků do trouby, aby se znovu rozpustil, plech vyjměte, ubrousek stáhněte z papíru v rukách nechte ztuhnout. Pokud byste jej nechali zatuhnout na papíře, při slupování by část vosku mohla zůstat na papíru. Je to opravdu rychlé, tak jen pozor na spálení: zatímco ubrousek jde do holých prstů vzít úplně bez problémů, plech je pořád horký. Hotový ubrousek můžete rovnou použít nebo z něj ušít sáček na pečivo či svačinu. Vosk se používáním postupně trochu vyloupe, ale oprava probíhá úplně stejně jako výroba, jen toho vosku je potřeba ještě méně.

Mohlo by se vám hodit...

Za domácnost ekologičtější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *