VLOČKA Z PAPÍROVÝCH PÁSKŮ

VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ
12.11.2015
KOUZELNÝ VÁLEČEK + VIDEO
16.11.2015

ornament_01

Baví mě, když vznikne dobrý nápad a funguje díky naprosto jednoduchým nástrojům. Jako v tomto případě. Vločka je vytvořená z papírových proužků, které jsou nastříhané do nestejné délky a po skupinkách slepené k sobě.

Tento materiál se prodává v různých kvalitách i barvách, takže se nemusíte trápit s řezáním kartonu. Pokud ho neznáte, pak prozradím, že se jedná o pásky, které jsou připraveny pro tvoření z papíru, kdy se k sobě spojují lepidlem malé spirálky, oválky, kroužky, až vznikne jemná plocha připomínající filigránskou práci. Této zajímavé technice se říká quilling. Pásky koupíte ve výtvarných potřebách a prodávají se v různobarevných setech, kde je až 120 ks. Spolu s barevnými kartony to může být prima tip na dárek pod stromeček pro vaše děti.

ornament_02

vlocka1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Zde bude opravdu velmi stručný seznam. Na jednu vločku si připravte:

  • 30 papírových pásek, širokých 1 cm
  • kancelářské lepidlo na papír
  • nůžky
  • kolíčky na prádlo
  • šňůrku na zavěšení

Vločka se skládá ze 6 paprsků. Pro každý si nastříhejte 5 kousků proužků s různými délkami. Prostřední proužek je dlouhý 10 cm, z každé strany budou dva proužky dlouhé 9 cm a poslední dva krajní budou 8 cm dlouhé. Každý proužek přehněte, aniž byste ho uprostřed přeložili, a volné konce slepte k sobě lepidlem. Okraje natřete pokaždé do hloubky 1 cm. Spoj si můžete zajistit kolíčkem. Vznikne 5 slziček, které po zaschnutí slepte do jednoho paprsku. Zachovejte stejné pořadí – tedy prostřední slzička bude nejdelší a ke kraji se budou zmenšovat.
Na tužku si natočte proužek, až vytvoří asi 3 mm silný kruh a slepte ho. Pak už jen natřete rovné kraje každého paprsku a s pravidelnými rozestupy je přilepte ke kroužku. Spoj vždy na chvíli přitiskněte a pokračujte, až předchozí dobře drží. Vločku nechte schnout lehce zatíženou. Nakonec do jedné slzičky provlékněte stužku nebo šňůrku pro zavěšení. Můžete ji dozdobit korálkem.

Vločky mohou být různobarevné, lze je dozdobit gelovým lepidlem s třpytkami a samozřejmě mohou být různě velké. Záleží jen na délce nastříhaných proužků. Moje vločka má průměr 11 cm. Vločky využijte na dekorování dárků, zavěste si je do oken, nebo si vytvořte s dětmi křehké vánoční ozdoby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.