VÁNOČNÍ OVOCNÝ CHLEBÍČEK

TWISTER QUICHE
16.11.2017
4x HŘEJIVÉ ZIMNÍ NÁPOJE
21.11.2017

Mám ráda nejen sladkosti, ale také střípky historických událostí, vypovídající o jejich vzniku. Je fascinující, jak se mnohé recepty rozlétly světem, staly se proslulými, a my je dodnes nejrůznějším způsobem zdokonalujeme.

K pochoutkám, které nesmějí chybět ve vánočním menu v Anglii a mnoha zemích Ameriky, patří Fruitcake, který u nás známe nejčastěji pod názvem biskupský chlebíček. Vypadá trochu jinak, připravuje se z kandovaného ovoce, sušeného ovoce a ořechů, a na povrchu je spíše pocukrovaný. U nás se netěší takovému zájmu; jednak je pořádně kalorický a nemáte-li většinu surovin z vlastních zdrojů (sušené ovoce, ořechy), tak nakonec i dost drahý. Jenomže – ta dobrota. Hořká káva s oblým tvarovaným řezem z formy zvané srnčí hřbet, patří k zážitkům.

Jednou z nejstarších receptur, co mě napadla, je právě příprava ovocného chlebíčku. Záznamy o něm se datují od antického Říma. Patřily do něj pinie, rozinky, semínka granátových jablíček, a pohromadě vše držela jakási obilná kaše. Středověk přidal koření, med a další sušené ovoce. Od 16. století se stal ovocný chlebíček oblíbeným po celém světě. Sladká pochoutka konečně dostala kandované ovoce napuštěné řepným cukrem, který do té doby nebyl znám. Takto konzervované ovoce vydrželo až do zimy a tak skvěle vyšperkovalo slavnostní vánoční pečení. Těch dobrot tam bylo tolik, že pořádně hutné chlebíčky bylo nutné nechat i několik týdnů rozležet. O to se postaraly tučné ořechy a pořádná dávka alkoholu. Chlebíček se dokonce balil do lihovinou napuštěného plátna, aby se zakonzervoval na delší dobu. Takto se dochoval i koláč, který byl součástí rodinného dědictví jedné michiganské rodiny. Pocházel z roku 1878 a v roce 2003 byl obřadně ochutnán v přímém televizním přenosu. Skoro bych si ten zážitek nechala ujít :o)

Tak, a zpět k pečení, raději čerstvému a voňavému. I když i já nechávám chlebíček rozležet, ale jen 1-2 dny. Tím, že ho uzavřete pod čokoládu, těsto se provoní a zvláční. Poslední kousek je opravdu nejlepší.


TESTUJEME PLECHOVOU FORMU NA SRNČÍ HŘBET

15167_z1

Mám v rukou nerezovou formu srnčí hřbet. Je vhodná k pečení masa, přípravě domácí paštiky a také k tvarování sladkých třených těst. Péct lze v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě a forma je vhodná i do myčky na nádobí. Povrch formy tvoří pocínovaný plech, její velikost je 30 × 10 × 5 cm. Podobnou formu měla kdysi moje maminka, ale už si nepamatuji, jak se v ní peklo. Jsem zvyklá na keramiku i různě upravené nepřilnavé povrchy forem, tak se klasického plechu obávám, že těsto půjde hůře ven. Uvidíme…


chlebicek1

ZÁKLAD TVOŘÍ SAMÉ DOBRÉ VĚCI  K pečení použiji kandované třešně a kandovanou pomerančovou kůru. Trošku vše nastavím ovocným želé (to jsou ty zelené kousky), protože mi ve vánočním těstě připadají zajímavé. K mouce přidám mandlovou mouku nebo podíl jemně mletých mandlí. No, a to nejlepší nakonec – nasekám pekanové ořechy. Tučné, chuťově výrazné a luxusní.

chlebicek2

TĚSTO JE PEVNÉ  Formu jsem hodně vymazala máslem a vysypala hrubou moukou. Když dáváte rozinky a kousky ovoce do třeného těsta (třeba do bábovky), je dobré obalit je v mouce, aby neklesly na dno. Chlebíčkové těsto je hutnější, takže to není třeba. Recept je připraven tak, aby bylo těsta akorát, právě do této formy.

chlebicek3

PEČENÍ DOPADLO DOBŘE  Takže předvádím chlebíček v celé jeho délce.  No, kousek padl na ochutnání, a také na to, aby v řezu bylo hodně ovoce. Ty další porce byly jako z udělání hezčí, a želé nevypadávalo ven… po focení, to je normální :o)


VÁNOČNÍ OVOCNÝ CHLEBÍČEK

Příprava: 30 minut + 20 minut zdobení * Získáte: 30 cm dlouhý chlebíček

Těsto

  • 150 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • vanilkový cukr
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • 100 g směsi kandovaného ovoce, třešně a pomerančová kůra namočená ve 4 lžících rumu
  • hrst pekanových ořechů, část na dozdobení

Na dokončení

  • 100 g hořké čokolády + 50 g másla na polevu
  • čokoládové hoblinky, pekanové ořechy a kandované třešně na dozdobení

1. Změklé máslo pokojové teploty (nikoli rozpuštěné) a třtinový cukr ušlehejte do pěny. Trvá to poměrně dlouho, protože běžně pracujeme s jemnou krupicí a třtinový cukr je hrubší konzistence. Rozprášený cukr stírejte ze stěn, v okamžiku, kdy hmota zesvětlí a je nadýchaná, je hotovo.

2. Ušlehejte pevný sníh se špetkou soli, v poslední fázi zašlehejte vanilkový cukr. Mísu nechte v chladu. Troubu zapněte na 170 °C.

3. Do máslové směsi zašlehejte 3 žloutky, jeden po druhém, a každý důkladně zapracujte.

4. Vytvořte si směs z prosáté mouky, prášku do pečiva a mandlí a po lžících ji zapracujte do základu. Míchejte stěrkou nebo šlehejte na nízké otáčky. Nakonec přidejte směs ovoce (alespoň 1 hod namočenou v rumu) i s tekutinou a nahrubo nasekané pekanové ořechy. Hmota je poměrně hutná, ale sníh ji zjemní.

5. Ručně vložte sníh, vmíchejte ho pomalu a opatrně, aby byl rovnoměrně rozptýlený a těsto nadlehčil.

6. Těsto urovnejte do formy a dejte péct na dolní rošt na 40 min. Pokud horní část příliš zlátne, přikryjte formu pečicím papírem. Přesvědčte se špejlí, zda je těsto propečené a formu vyndejte. Nechte ji trošku zchladnout a chlebíček vyklopte na mřížku.

7. Po vychladnutí natřete celý chlebíček čokoládou (rozpusťte ji s máslem ve vodní lázni) a nechte chvíli v klidu, pak do dosud měkké čokolády nasypte středem hoblinky, kandované ovoce a pekanové ořechy.

Chlebíček uložte v chladnu a podávejte druhý nebo třetí den. Před krájením nechte chlebíček chvíli v pokojové teplotě.


SEČTENO A PODTRŽENO

S nerezovou formou pro sladké pečení jsem se setkala poprvé. Chlebíček byl jako vysoustruhovaný, takže jsem byla naprosto spokojená. Líbí se mi, že forma počítá s tím, že střed pečiva se bude nějak zdobit a tak je tomu forma uzpůsobená – nahoře je rovná plocha. Umím si představit, že tam lépe drží i nastříkaný krém. Myslím, že před pečením je nutné formu vymazat a vysypat moukou nebo piškotovými drobečky. To je jediná věc, pro kterou třeba dáte přednost formě s nepřilnavou úpravou. Ale neřekla bych, že mě to nějak časově zatížilo; tento drobný nedostatek vyvažuje nízká cena výrobku, která je příjemná. Za mě má forma 3 hvězdičky.

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.