Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Hledáte nejjednodušší recept na koláč na světě? Pak jste tady dneska správně. Tenhle tvarohový koláč totiž připravíte bez hory špinavého nádobí, složitého hnětení, bez zdlouhavého kynutí a dokonce i bez míchání – jen vrstvy, které spolu po upečení vytvoří dokonalou harmonii.
O sypaném koláči už jste určitě slyšeli, někdy se mu říká také švédský. Já osobně ho miluju, protože se hodí pro každou příležitost – ke kávě, na nedělní stůl i jako pohoštění pro návštěvu. Přitom je tak jednoduchý na přípravu, že ho zvládne ho každý včetně malých školáků, a použít do něj můžete prakticky jakékoliv ovoce, které máte po ruce – anebo taky žádné jako dneska já, někdy přidám třeba jen pár rozinek. Nepotřebujete žádné speciální suroviny a ani listovat v dlouhém receptu, stačí smíchat mouku s cukrem, ochutit tvaroh, podle sezony sáhnout i po nějakém dobrém ovoci a pak už stačí jen vrstvit.
Doba přípravy: 20 minut
Doba tepelné úpravy: 40 minut
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
200 g másla
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany nebo jogurtu
1 hrnek mléka
3 vejce
1 vanilkový cukr (nebo použijte trochu krupicového a špetku strouhané tonka fazolky)
citronová kůra
1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Tvaroh smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi na náplň a podle potřeby ještě nařeďte mlékem. Má být relativně řídký, protože tekutina z něj bude spojovat celé těsto.
2. Polovinu moučné směsi rovnoměrně nasypte na dno formy: základní těsto je hotovo. :-) Na ni rozetřete tvarohovou náplň, podle chuti přidejte i ovoce a navrch nasypte druhou část moučné směsi.
3. Máslo nakrájejte na plátky a poklaďte jím celý povrch koláče: takhle se chystá křupavý, skoro až drobenkový povrch. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40–45 minut dozlatova.
Bez utěrky není kuchyně
V každé kuchyni musí kromě sporáku a hrnce být ještě jedna nezbytnost – kuchyská utěrka. Ta je nejen funkční, protože s ní prostě můžete kdykoliv cokoliv utřít, použít ji nouzově i místo chňapky nebo k přidržení poklice při slévání brambor, ale v době kuchyských myček nádobí jsou čím dál častěhi i důležitých designovým prvkem kuchyně. A je jedno, jestli zvolíte bambusové, lněné nebo klasické bavlněné.