ŠVESTKOVÁ KLEVELA Z POKLADŮ NAŠICH BABIČEK

NOVÉ TYPY RUČNÍKŮ
4.9.2019
14 NÁPADŮ PRO VYPARÁDĚNOU SPÍŽ
10.9.2019

Podzim bez švestek si ani neumím představit. Tohle ovocné nadělení je navíc nadmíru zdravé.

Do dětství mě vrací talíř kouřících knedlíků v tenoučkém odpalovaném těstě zasypaném strouhankou. Nemohu se přiznat k tomu, kolik jsem jich dokázala sníst! Nahořklá chuť pravých švestek s medově chutnající dužninou je nezapomenutelná. Švestky patří k trochu nedoceněnému ovoci. Přitom to bylo dostupné ovoce, které kdysi (rozvařené nebo nasušené) nahrazovalo sladidlo, a úspěšně se využívalo v lidové medicíně.

Švestky patří k zásadotvorným potravinám, takže nepodporují kyselost v těle, a jako většina ovoce jsou dárcem tekutin s minimálním podílem kalorií. Obsahují velkou spoustu minerálních látek, např. vápník, hořčík, draslík a fosfor, a jsou bohaté na vlákninu podporující pocit dlouhodobého nasycení. Patří k prospěšným lékům na revmatismus a dnu, onemocnění ledvin i jater. Pomáhají chránit srdce a cévy a snižují hladinu cholesterolu. Známé jsou jejich účinky při střevních problémech a zácpě.

Švestky dříve zrály na každé mezi a staré české zahrádky byly nezřídka osazeny stromy se slívami a blumami všech možných tvarů a barev. Věrně provázely naši tradiční kuchyni známou švestkovou omáčkou, povidly, knedlíky a buchtami. Jakkoli se dostanete k této krásné úrodě, schovejte si trochu tohoto modrého zlata na zimu. Stojí za trošku příjemné práce.

 

002

ŠVESTKOVÁ KLEVELA

Příprava: 1 hodina * Získáte: 1 litrovou sklenici

   1 kg švestek
   210 g krupicového cukru
   2 lžíce rumu
 
1. Do kastrolu vložte omyté a rozpůlené švestky zbavené pecek. Podlijte je nepatrným množstvím vody a za stálého míchání nechte vařit.
 
2. Jakmile jsou švestky měkké a rozvařené, přidejte cukr a dobře ho rozpusťte. Plamen zmírněte, a vařte dál do požadovaného zhoustnutí. Nejedná se o povidla, takže vytvořte středně hustou kaši s patrnými zbytky ovoce. Jste-li spokojeni, kastrol odstavte, vmíchejte rum a klevelu přesuňte do nahřátých sklenic. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a ponechte tak až do vychladnutí.
 
Klevelu uložte v chladu a temnu a nechte ji několik týdnů uležet. Získá pevnější konzistenci.

Zralé plody se varem rozpadnou poměrně brzy. Budete-li klevelu vařit poprvé, budete překvapeni nádhernou barvou, kterou švestky okamžitě získají. Vařte tak dlouho, až vznikne hustá kaše plná kousků ovoce, které ještě drží pohromadě. Takto si na ní potom nejvíc pochutnáte. Příprava je extrémně jednoduchá, k výrobě klevely potřebujete pouze tři základní suroviny.

Zahuštěná klevela se používala k náplním do tradičních buchet, polévaly se s ní bramborové placky i šišky. Zajímavou chuť dostane klevela přimícháním octa místo rumu, ale přiznávám se, že druhé variantě dávám přednost. Rum tam nijak nápadně neucítíte, ale celkově výbornou chuť krásně dotáhne. V dnešní době určitě rozšíříte užití klevely dalšími zajímavými způsoby. Dávám ji například jako doplněk k domácímu perníku, je to vynikající kombinace. A s lívanci je prostě k ujedení. K uskladnění klevely můžete využít velké klipové sklenice, které dobře těsní. Když obsah odeberu, položím vždy nahoru nové kolečko vystřižené z pečicího papíru. Dobře přilne a ovocná dobrota tolik nevysychá. Načatou láhev ponechte v chladničce, případně si operativně naplňte menší sklenice.

4 Comments

  1. Marta napsal:

    Klevelu připravuji téměř ze všeho ovoce. Ovoce prosypu cukrem a nechám přes noc stát. Pustí pěkně šťávu. Svářím druhý den. Horké plním do sklenic a pro jistotu zavařuji. Používáme hodně do jogurtu a na lívance. Toto ovoce je skvělé a hlavně je bez chemie na rozdíl od průmyslově vyráběných marmelád.

  2. Jana napsal:

    Paní Marto,
    díky za vaše zkušenosti. Tento postup znám, a je perfektní. I cukr lze přizpůsobit zralosti ovoce a klevela je nesmírně chutná.

  3. Švestkovou klevelu jsem se naučila u babičky když jsem u ní trávila nejlepší prázdniny, u zlaté babičky. Babička dávala rumu i cukru o trochu víc a naposled nalila rum jako konzervant dávala ji do sklenic bez víčka ale s dvojitým celofánem. Dávala na dvojctihodné koláče po jejím zpusobu: z kynutého těsta koláč s povidiy, navrch rozdělaný tvaroh a na něj do důlku švestky s klevelovou šťávou. Mňam mňamka.

  4. Jana napsal:

    Lenko,
    díky za milý příspěvek. Dvojctihodné koláče patří k vrcholu podzimního blaha. Máte-li rodinný recept po babičce, máte rodinné zlato :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.