Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Přijdou k vám koledníci? Napečte jim sladká vajíčka oblečená do různých kabátků. Se silikonovou formou je to hračka.
Pokud vás nebaví zdobení kraslic a raději se otáčíte v kuchyni, poraďte si po svém a napečte fůru žluťoučkých vajíček, po kterých se jen zapráší. Svou zářivou barvu těsto dostalo díky příměsi kurkumy, velezdravého koření, které má v kuchyni mnohé uplatnění. V mém domácím receptáři patří k přípravě teplých nápojů, do nádivek a sladkých těst kynutých i třených, a do smetanových omáček.
Vejce lehce a správně upečete díky silikonové formě s výrazným reliéfem. Použijete-li svůj recept a pečete v jiných formách, nezapomeňte, že silikon má vyšší vodivost tepla, takže při nastavení trouby trochu uberte z obvyklé stupnice. Vejce můžete schovat do čokolády, libovolně nazdobit mandlovým marcipánem a dokonce i slepit oblíbeným krémem, protože forma vytváří dvojice se stejným dekorem. Užijte si veselé jarní pečení, k němuž se rády přidají i vaše děti.
Příprava: 30 minut + zdobení * Získáte: 12 velkých vajec
Těsto
Zdobení
1. Změklé máslo vložte do misky robotu, přidejte prosátý cukr a našlehejte hustý nadýchaný krém.
2. Přidejte vejce, jedno po druhém, vanilku a vše prošlehejte na nižší obrátky. Troubu zapněte na 170 °C.
3. Mezitím v menší misce smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, skořici a kurkumu.
4. Po lžících přidávejte tuto směs do máslového základu střídavě s lžící jogurtu. Za malých otáček vypracujte hladké těsto a jeho polovinou naplňte 6 vajec ve formě. Formu položte na rovný plech a pečte na střední příčce 25 - 30 minut až do zpevnění těsta.
5. Upečená vejce vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Formu naplňte druhou polovinou těsta, urovnejte jeho povrch a upečte zbývající várku.
Zdobení - Vychladlá vejce nazdobte podle své fantazie cukrem, stužkami, barevným mandlovým marcipánem, nebo je potáhněte čokoládou.
Výraznou žlutou barvu dodávám těstu příměsí mleté kurkumy (indického šafránu). Patří k zázvorovitým rostlinám a její oddenek obsahuje vysokou dávku antioxidantů. Mimo jiné přednosti kurkuma napomáhá zdravému trávení a významně chrání naši imunitu. V kuchyni má mnohé uplatnění a vařím s ní ochotně a ráda. Její nádherná barva propůjčí omáčkám i sladkým těstům výraznou barvu. Silikonovou formu před prvním použitím umyjte horkou vodou a vymažte tenkou vrstvičkou oleje. Později už to dělat nemusíte. Upečené tvary z ní okamžitě vyklouznou, jakmile ji obrátíte nad talířem.
Upečené těsto je příjemně vláčné a chutná samo o sobě jako řez bábovky. Silikonová forma dobře kreslí, takže těstu stačí jemný poprašek cukru a kousek dekorativní stužky, aby vajíčka pěkně vypadala. Máte-li rádi čokoládu, také neváhejte, těsto pod ní zvláční, protože dostane tukový kabátek a chutná znamenitě. Vyrobíte-li vajíček hodně, uložte je do plastové nebo plechové krabice s víkem. Malým dětem povrch vajíček zkrášlete pomocí tence vyváleného mandlového marcipánu. Abych měla pro práci dostatek barev, používám tzv. Marcipánovou plastelínu, s jejímž modelováním vám děti ochotně pomohou (pokud většina neskončí v jejich pusách, je totiž moc dobrá).
Vajíčka můžete nabízet koledníkům a pokud vám náhodou nějaká zbydou, uložte je do plechové dózy do chladu a snězte je během dvou dnů.