Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Některá oblíbená jídla z dětství odvál čas. Jakmile však přijdou prázdniny, vybaví se nám. Třeba skvělá škvarkovka.
Tak nevím... S pečlivě chystaným piknikem jsem se trefila do týdne plného dešťů. Co tomu říkáte? Chtěla jsem vás pozvat na chalupu, respektive ZA chalupu, kde se tak příjemně sedí v trávě. Stačí ujít pár kroků od domova, sednout si do trávy a odpočívat. Z téhle perspektivy je svět docela jinačí.
Tak často vzpomínáte na dobroty z dětství, že jsem si vybavila téměř zapomenutou škvarkovou pomazánku. Jak ta se sem hodí! Na deku, na sluncem vypálený trávník. V lednici mi zahálí kus sádla na vyškvaření, tak se k ní nějak dopracuji. Při nejbližším slunečném počasí to můžete zkusit také. V závěru článku vám k tomu předvedu praktické dózy do lednice i na cesty. Těch nikdy není dost.
Vybírejte z materiálů, které dělají čest svému účelu - z nezávadných plastů, ze skla, smaltu. Mnohem víc zboží naleznete na našem e-shopu, který právě hýří výprodejovými cenami!
Příprava: 25 minut * Získáte: 250 g pomazánky
Na dokončení
1. Čerstvě vyškvařené škvarky nechte vychladnout. Asi lžíci jich nechte stranou.
2. Uvařte 2 vejce, po vychladnutí je rozdělte na žloutky a bílky.
3. Do misky sekáčku dejte škvarky, žloutky, zarovnanou lžičku hořčice, prolisovaný česnek a vše nahrubo rozdrťte.
4. Směs osolte a opepřete, přidejte špetku chilli a pomazánku rozmixujte. Ochutnejte ji. Už nyní by vám měla chutnat.
5. Obsah sekáčku přesuňte do misky, přidejte okurky nakrájené na jemné kostičky, nasekané bílky, naťovou cibulku a kuličky růžového pepře. Pomazánku ručně promíchejte a nakonec přidejte pár nasekaných škvarků, aby pomazánka příjemně křupala.
Nakrájejte malé krajíčky chleba, pomazánku navršte nahoru a povrch dozdobte plátky oliv, červené cibule, naťovkou a kyselými okurkami.
SUROVINY PŘIPRAVIT - Tahle pomazánka se v rodinách připravuje s různými ingrediencemi, ale v podstatě se vše točí stále dokola - tu je víc zeleniny, víc pálivé chuti, někdo nedá dopustit na cibuli, mnozí ji nedávají, stejné je to s česnekem. Ze všeho nejdůležitější jsou ale škvarky. Voňavé, křupavé, domácí.
TIPY: Když vyškvaříte a slijete sádlo, můžete škvarky ještě dopéct s trochou mléka pro zjemnění chuti. Pro zvýraznění chuti škvarků, které budete konzumovat samostatně, přidejte špetku soli a drceného kmínu. Škvarky mohou být součástí výtečných placek (recept naleznete ZDE), přidávají se do domácího chleba a dokonce se s nimi peče cukroví.
SMÍCHAT - na výrobě pomazánky není nic složitého. Je na vás, zda škvarky umelete či zpracujete v chopperu do hladkého krému, anebo si uděláte pomazánku hrubší, jak se u nás doma říká „kousací”. Docílím toho kombinací obojího - škvarky dochutím a rozmixuji, a pak přidávám kousky zeleniny i nakonec pár rozkrájených křupavých škvarků.
... A PROSTŘÍT - třeba na teplé dece. Tyhle tři jsou z mazlivého flízu a díky rozměrům 150 × 200 cm si na nich příjemně posedíte. Se zašpiněním si poradíte snadno - stoprocentní polyester je nenáročný na údržbu, vyperete ho v pračce při 30 °C. Deka rychle uschne a ani žehlit ji nemusíte. V zimě ji oceníte jako příjemný pléd nebo přehoz, který zútulní vaši sedačku.