BYLINKOVO ČESNEKOVÉ TROJHRÁNKY

STAROČESKÉ MAKOVÉ CUKROVÍ
STAROČESKÉ MAKOVÉ CUKROVÍ
23.12.2025

Bylinkovo-česnekové trojhránky z kynutého těsta představují levné pohoštění, které je ale přizpůsobené chutím vašich strávníků. Ideální na silvestrovskou oslavu, rodinné setkání nebo piknik.

Jak z běžného „kynutého“ těsta vytvořit efektní pohoštění na posezení s přáteli, narozeninovou nebo silvestrovskou oslavu či piknik? Jde to velice snadno. Příchutě si můžete volit podle vlastních preferencí a zohlednit tak i možnost, že ne každý je milovník česneku, stejně jako možnost vylepšit tyto bylinkové trojhránky semínky a dalšími ingrediencemi.

Každá část roku s sebou přináší příležitosti k setkávání se s našimi nejbližšími. Zima je přímo obdobím koncentrovaným na tyto příležitosti – období adventu, Vánoce, Silvestr a později i Masopust. A to nemluvíme o rodinných oslavách. Pokud hledáte recept na skvělé pohoštění, které může mít navíc řadu podob, vyzkoušejte bylinkové trojhránky z kynutého těsta. Při přípravě můžete měnit bylinky podle chuti, můžete česnek vyměnit například za chilli, přidat najemno nasekané olivy nebo sušená rajčata, případně přidat i trochu parmezánu… Povrch můžete navíc po potření vejcem posypat semínky, kmínem či mákem – možností je nespočet. 

Bylinkovo česnekové trojhránky

ČESNEKOVÉ TROJHRÁNKY

Ingredience na krekry:

Těsto cca 15 kousků:

130 ml mléka

½ lžičky cukru

10 g droždí

200 g hladké mouky

½ lžičky soli

30 g olivového oleje

Dále potřebujete:

2 stroužky česneku

2 lžičky najemno nakrájených nebo sušených bylinek (např. tymián nebo bazalka)

Špetka soli

3 lžíce olivového oleje

Vejce na potření

Postup přípravy: 

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Přidejte trochu cukru a promíchejte. Do mléka rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Přidejte vzešlý kvásek, a olej a zadělejte těsto. Propracovávejte jej 10 minut, aby se lepek pěkně uvolnil. Mísu s těstem přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte hodinu kynout.
  3. Česnek prolisujte nebo nasekejte najemno a vložte do misky. Přidejte také najemno nakrájené bylinky – může to být například jen tymián, oregano nebo bazalka (té můžete přidat více než 2 lžičky) anebo mix nějakých oblíbených bylinek. Pokud nemáte čerstvé, použijte například provensálské koření.  Přidejte větší špetku soli, zalijte olejem a promíchejte.
  4. Nakynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce na obdélník velký cca 40×35 cm. Potřete ochuceným olejem, přičemž jeden podélný okraj (cca 4 cm) nechte suchý. Plát těsta stočte do rolády směrem k nepotřenému okraji.
  5. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Nakrájejte na trojúhelníčky tak, aby špička zůstala spojená – alespoň 0,5 cm. Kousky od sebe neoddělujte. Pečte při 180 °C 30 minut. Po upečení trojhránky rozdělte a nechte zchladnout.
Bylinkovo česnekové trojhránky

Ingredience běžně dostupné doma

Pokud nemáte rádi česnek, můžete ho snadno nahradit bylinkami jako je rozmarýn, tymián nebo oregano. Pro pikantnější verzi přidejte trochu chilli. Kromě česneku a bylinek můžete přidat i sušená rajčata, nasekané olivy nebo trochu parmezánu pro extra chuť. Po potření těsta vejcem posypte trojhránky semínky, jako jsou sezamová, chia nebo mák, což dodá křupavost a zajímavý vzhled.

Bylinkovo česnekové trojhránky

Krájení pro stylový výsledek

Aby byly trojhránky nadýchané a lehké, nechejte těsto dobře vykynout. Doba kynutí může ovlivnit konečnou texturu. Trojhránky můžete připravit dopředu a uložit je v chladničce, než je upečete, což je ideální pro večírky nebo oslavy. 

Jednoduchá chuť trojhránků se hodí ke studeným mísám jako příloha. Můžete jim přidat nový rozměr chuti přidáním dipu. Hodí se například jednoduchý jogurtový dip, kde stačí smíchat bílý jogurt, trochu majonézy, česnek, čerstvé bylinky (např. petržel, pažitku) a dochutit solí a pepřem. Tento dip je svěží a krásně ladí s bylinkovo-česnekovými trojhránky. Pro výraznější chuť doporučujeme pesto z bazalky nebo sušených rajčat smíchat s jogurtem nebo zakysanou smetanou. 

Pro dokonalou slavností tabuli

Pokud už vaše čalouněné židle nejsou příliš reprezentativní nebo je chcete sladit s interiérem, vsaďte na napínací potahy na židle.

Další silvestrovské pohoštění

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *