Vítejte u decoDoma!

Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.

Jak z běžného „kynutého“ těsta vytvořit efektní pohoštění na posezení s přáteli, narozeninovou nebo silvestrovskou oslavu či piknik? Jde to velice snadno. Příchutě si můžete volit podle vlastních preferencí a zohlednit tak i možnost, že ne každý je milovník česneku, stejně jako možnost vylepšit tyto bylinkové trojhránky semínky a dalšími ingrediencemi.
Každá část roku s sebou přináší příležitosti k setkávání se s našimi nejbližšími. Zima je přímo obdobím koncentrovaným na tyto příležitosti – období adventu, Vánoce, Silvestr a později i Masopust. A to nemluvíme o rodinných oslavách. Pokud hledáte recept na skvělé pohoštění, které může mít navíc řadu podob, vyzkoušejte bylinkové trojhránky z kynutého těsta. Při přípravě můžete měnit bylinky podle chuti, můžete česnek vyměnit například za chilli, přidat najemno nasekané olivy nebo sušená rajčata, případně přidat i trochu parmezánu… Povrch můžete navíc po potření vejcem posypat semínky, kmínem či mákem – možností je nespočet.

Těsto cca 15 kousků:
130 ml mléka
½ lžičky cukru
10 g droždí
200 g hladké mouky
½ lžičky soli
30 g olivového oleje
Dále potřebujete:
2 stroužky česneku
2 lžičky najemno nakrájených nebo sušených bylinek (např. tymián nebo bazalka)
Špetka soli
3 lžíce olivového oleje
Vejce na potření

Pokud nemáte rádi česnek, můžete ho snadno nahradit bylinkami jako je rozmarýn, tymián nebo oregano. Pro pikantnější verzi přidejte trochu chilli. Kromě česneku a bylinek můžete přidat i sušená rajčata, nasekané olivy nebo trochu parmezánu pro extra chuť. Po potření těsta vejcem posypte trojhránky semínky, jako jsou sezamová, chia nebo mák, což dodá křupavost a zajímavý vzhled.

Aby byly trojhránky nadýchané a lehké, nechejte těsto dobře vykynout. Doba kynutí může ovlivnit konečnou texturu. Trojhránky můžete připravit dopředu a uložit je v chladničce, než je upečete, což je ideální pro večírky nebo oslavy.
Jednoduchá chuť trojhránků se hodí ke studeným mísám jako příloha. Můžete jim přidat nový rozměr chuti přidáním dipu. Hodí se například jednoduchý jogurtový dip, kde stačí smíchat bílý jogurt, trochu majonézy, česnek, čerstvé bylinky (např. petržel, pažitku) a dochutit solí a pepřem. Tento dip je svěží a krásně ladí s bylinkovo-česnekovými trojhránky. Pro výraznější chuť doporučujeme pesto z bazalky nebo sušených rajčat smíchat s jogurtem nebo zakysanou smetanou.