Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Svátky jsou čerstvě za námi, ale jaro je radostně v plném květu kolem nás. Máme chuť se hýbat, jíst zdravě a rozumně, a pokud právě děláte podobná rozhodnutí, jsem tu s jedním kvalitním a super chutným tipem…
Po velikonočním koledování leckde zůstala v kuchyních uvařená i neuvařená vejce, která je třeba zkonzumovat. Protože už je možná nechcete ani vidět, nenápadně je začleňte do talíře plného salátového mixu, který se skládá z bulguru, avokáda a jarní zeleniny. Kdybyste nevěděli, jak jídlo připravit, nebo jak úhledně nakrájet zmíněná vajíčka, mám právě u ruky malého šikovného kuchyňského pomocníka.
O likvidaci vaječné invaze jste se do této chvíle asi dočetli úplně všechno. Přemýšlela jsem, jak vás odvést od vaječné chuti, a přitom s vejci dobře naložit. Jo, naložit jdou vlastně také. Nicméně nemusela jsem chodit daleko, protože vám připomenu pokrm, který ochutnáte jen jednou, a v kuchyni se vám usadí už napořád. Jeho základem je bulgur, což je usušená drcená celozrnná pšenice, z jejíž mouky se vyrábí semolinové těstoviny. Je už předvařená, takže její úprava pak trvá max. 15 minut. S bulgurem jsem se potkala poprvé, když jsem pracovala na knize Hojnost (Yotam Ottolenghi). Nešlo jinak, než poslechnout pokynů tohoto mistra zeleninové kuchyně, a pochopitelně jsem u práce vařila a ochutnávala. Bulgur připravuji na více způsobů, ale zde je ten nejjednodušší, takový ochutnávkový, který vychází z proslulého libanonského bylinkového salátu Tabbouleh, k němuž budete mít doma vždy dostatek surovin. Říkám, opravdu jen vychází, protože do správného salátu patří bylinky v obrovském množství a je doplněn sladkými rajčátky.
SALÁT S BULGUREM, AVOKÁDEM A VEJCI
Příprava: 30 minut * Získáte: 4 porce
Bulgur
Na dokončení 1 porce
1. Bulgur odměřte a do hrnce dejte dvojnásobné množství osolené vody. Dobře ho propláchněte teplou vodou a následně vařte 12-15 minut. Během této doby by se měla voda vstřebat, pokud jste dali vody více, zbytek slijte. Pak nechte hrnec ještě 5 minut zakrytý.
2. Nabobtnaný bulgur dejte do velké mísy a načechrejte ho vidličkou. Nadrobno nakrájejte petrželku, z máty otrhejte lístky. Do bulguru přidejte rozmačkaný česnek, kroužky červené cibule, 4 lžíce olivového oleje, směs osolte a opepřete mletým pepřem. Přidejte růžový pepř, pár kapek citronu, vše promíchejte a ochutnejte. Nakonec lehce vmíchejte celé množství bylinek. Teprve teď bude mít salát charakteristickou výraznou chuť.
3. Salát rozdělte na 4 talíře, přidejte sýr poprášený sladkou paprikou, vejce a avokádo. Celek dozdobte čerstvými lístky libovolného salátu.
Zde vidíte bulgur – pozor nezaměňujte ho za kuskus. Opravdu nemá nic společného s těstovinami a má zcela odlišnou chuť. Má nižší glykemický index než rýže, i více vlákniny. Pokud seženete celozrnný kuskus, bude tmavší a po uvaření získá výraznější oříškové aroma. Na uvařená vejce jsem využila tento kráječ na vejce a brambory. Obsahuje stojánek a tři díly, z nichž každý rozkrájí potraviny na jiné tvary. Podívejte se dále…
….toto jsou všechny 3 kráječe – krájí na kolečka, na šestinky a na čtvrtiny. Poslední kráječ jsem využila na avokádo, ale oceníte ho hlavně při přípravě klasického teplého řeckého bramborového salátu s vejci a olivami, kdy potřebujete brambory rozdělit na velké kusy. Dva zbývající kráječe využijete nejvíce na rozdělení vajec při zdobení chlebíčků a dalších dobrot ze studené kuchyně. Nejvíce jsem ale ocenila, že kráječem na kolečka mohu vytvořit skvělé plátky ze sýra. Měkké sýry se v podstatě úhledně rozkrájet nedají, protože tenké plátky se přilepí na nůž a vždy je roztrhám. To byl důvod, pro který jsem je nepoužívala na zdobení, přitom tyto druhy sýrů chuťově dokončí mnoho pokrmů lépe, než sýry tvrdé.
Shrnutí o bulguru