Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tento rýžový salát plný zajímavých chutí je tak vydatný, že si ho můžete připravit jako hlavní jídlo. Překvapí vás natolik, že si ho budete vařit zas a zas.
Rýže představuje syté sacharidy. Její barva a struktura vytváří při servírování pěkný kontrast a živiny v rýži obsažené přispějí k tomu, aby vše, co máte na talíři, bylo v rovnováze. Veškeré druhy rýže obsahují vlákninu a vitaminy skupiny B. Nejobvykleji podáváme vařenou rýži jako přílohu k masitým pokrmům, ale rýži lze dusit, smažit, zapékat, bývá součástí sladkých jídel, rýžových dortů a kaší. Pro každou úpravu je dobré vybrat správný typ rýže; je jich poměrně dost a každý má specifické aroma i chuť.
Základní surovinou mého salátu je vařená rýže. Připravit ji tak, aby byla sypká a voňavá, není takový problém, ale je třeba vybrat správný druh a uvařit ji tak akorát. K tomu je určena speciální nerezová koule, která vypadá jako pořádně předimenzované sítko na čaj. Co koule umí, a zda mi bude připadat rýže jiná, než při obvyklém vaření v kastrolu s vodou, budu zjišťovat právě teď.
TESTUJEME NEREZOVOU KOULI NA VAŘENÍ RÝŽE
Do nerezové koule na vaření rýže se vejde až 250 g rýže, ale lze v ní uvařit i menší porci. Před přípravou funguje jako cedník, skvěle v ní uvaříte zeleninu pro přípravu silného vývaru, dá se využít k vaření v páře. Koule se naplní, uzavře pomocí pákového uzávěru a ponoří do hrnce s vodou. Pomocí háčku ji opět vytáhnete a zároveň tak scedíte z rýže přebytečnou vodu.
KOULE JAKO CEDNÍK K tradičnímu vaření jsem zvolila rýži basmati, která se používá především v indické kuchyni. Patří k dlouhozrnným rýžím a její zrnka jsou po uvaření nadýchaná, suchá a oddělená, takže se mimo jiné hodí právě do salátů. Dlouhozrnnou rýži je třeba před vařením důkladně propláchnout, aby se zbavila škrobu a zrnka po uvaření nelepila. Při proplachování se voda mléčně zakalí; takže v okamžiku, kdy vidíte, že je čirá, rýže je připravena k akci. Využila jsem k tomu přímo spodní část koule, která posloužila jako cedník. Do propláchnuté rýže jsem ponořila cibuli s hřebíčkem a do připraveného kuřecího vývaru přijde ještě kousek skořice (platí pro následující recept, jinak vařte rýži v osolené vodě). Nyní zaklapnu víko, a jde se vařit. Kouli ponořím do velkého hrnce s vroucí vodou, var stáhnu a hrnec přikryji poklicí.
PO 10 MINUTÁCH MÍRNÉHO PROBUBLÁVÁNÍ Vařila jsem 250 g rýže (viz předchozí fotografie) a takhle mi vyrostla. Koule se zaplnila až po strop. Rýže je po otevření víka suchá, nadýchaná. Pokud jste s vařením skončili, kouli nejprve vytáhněte na talíř a ponechte ji ještě 5 minut zavřenou. Jen přes ni přehoďte utěrku a nechte ji v teple zbavit se přebytečné vody. Pak rýži vyklopte do mísy, přidejte trochu másla nebo olivového oleje, nasekané bylinky, rýži načechrejte vidličkou a podávejte. Já ještě budu spokojeně pokračovat v přípravě salátu. Recept naleznete na konci článku.
SEČTENO A PODTRŽENO
Nemohu říct, že vaření v kouli nějak zásadně ovlivnilo chuť rýže. Ale co do kvality uvaření a vzhledu, byla rýže naprosto dokonalá: měkká, suchá a voňavá. Přebytečná voda z koule odkape, přičemž rýže si vezme přesně množství, které potřebuje. Když jsem vařila další várku, kde bylo rýže mnohem méně, nevyplnila samozřejmě celou kouli, ale byla stejně dobře uvařená a nelepivá. Rýži basmati stačí 10 minut mírného varu; dobu není třeba prodlužovat. Vaření v kouli se mi zdá praktické. V tomto případě nemůžete rýži nikdy připálit, i kdybyste na ni zapomněli. Když si potřebné porce rýže odměříte – třeba malými hrnečky, navaříte pokaždé přesně tolik, kolik potřebujete. S vařením jsem naprosto spokojená a kouli nedám z ruky; přesto si ale vysloužila dvě hvězdy. Jednu hvězdičku beru za to, že výrobce nemyslel na to, aby na spodní části koule vytvořil rovnou plochu. Takto se koule přetáčí a tancuje po talíři. Vzhledem k tomu, že obsah je pořádně horký, doporučuji ji pokaždé posadit do malé misky, kde se ani nehne.
RÝŽOVÝ SALÁT S HRÁŠKEM A HOUBAMI
Příprava: 30 minut * Získáte: 6 porcí
Vařená rýže
Na salát
Příloha
1. Rýži uvařte podle předchozího návodu, je-li třeba vývar dosolit, pak přidejte sůl. Až kouli ponoříte, mějte připravenou vařicí vodu na dolití, aby dosahovala do výšky koule. Nemusí být zcela potopená. Hotovou a odstátou rýži vyklopte do větší mísy, načechrejte vidličkou, přidejte 2 plné lžíce olivového oleje, pepř a sůl a ochutnejte. Už teď by vám rýže měla chutnat.
2. Krátce a zprudka omažte žampiony rozkrájené na hrubší kousky a šunku nakrájejte na hranolky. Naťovou cibulku nakrájejte najemno.
3. Do rýžového základu přimíchejte rozmrazený hrášek, hotové žampiony, šunku a kroužky naťové cibulky. Salát jemně promíchejte a dosud teplý podávejte s bohatou přílohou červených a zelených lístků.
Kombinace rýže, libové šunky a zeleného hrášku vám dodá téměř polovinu denní doporučené dávky bílkovin.
2 komentáře
Máte prosím zkušenosti s rýžovarem_ já si ho pořídila a při vaření pění a dost prská ven rýžová voda.
Děkuji
Dobrý den,
paní Lenko, je mi líto, v rýžovaru jsem dosud nevařila.Vím jen, že je třeba dát méně vody, než při vaření v běžném hrnci, zhruba jen v poměru 1 : 1; ale předpokládám, že zároveň s rýžovarem jste dostala návod k použití. Pokud se hrnec nechová jak má, určitě bych na vašem místě chtěla vysvětlení přímo od výrobce/dovozce.