Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zelenina naložená do sladkokyselého nálevu patří k české klasice. V tuto dobu s oblibou nakládáme houby, květák, kořenovou zeleninu a zelí, a pak svou domácí produkci s velkým gustem po celou zimu pojídáme.
V zimních měsících je zelenina osvěžující pochoutkou k bramborovým jídlům, sýrovým nákypům i slaným palačinkám. Pokud máte k dispozici les plný houbiček (právě rostou), mrkněte na můj osvědčený recept, případně si naložte dobrou míchanou zeleninu se žampiony. Nyní začíná být správný čas na zelí, které je zdrojem cenných látek – především syrové a kysané, ale myslím, že zpracovat ho na všechny další způsoby, je jaksepatří nutné.
Nadrobno nakrouhaným zelím plním červené i bílé papriky. Není to nic nového pod sluncem, ale časem jsem přidala do náplně ještě jednu chuť, a to je chuť kopru. Vyzkoušejte. Paprikové lusky jsou objemné, takže k jejich naložení potřebujete drobátko baňatější sklenice s širokým hrdlem, aby se tam 4-5 kousků vešlo.
Mezi zbožím na našem e-shopu jsem našla ty pravé – jsou to dekorativní sklenice HomeMade s perfektně těsnicími víčky, a vřele je k tomuto účelu doporučuji. Vybrat si můžete ze 3 rozměrů s objemy 0,3, 0,5 a 1 litr.
PAPRIKY PLNĚNÉ KOPROVÝM ZELÍM
Příprava: 1 hodina + odležení a zavařování
Na 1 sklenici budete potřebovat:
Náplň do paprik
Nálev
1. Nejprve si připravte náplň do paprik. Do velké mísy nakrouhejte zelí hodně najemno, nastrouhejte mrkev a směs ochuťte nasekaným koprem, solí a cukrem. Vše dobře promíchejte a salát dejte na 1 hodinu odležet do chladničky.
2. Mezitím omyjte papriky, odřízněte jim vršek, případně je zkraťte tak, aby se vešly do láhve. Semínka odstraňte.
3. Svařte nálev z uvedených ingrediencí. Jakmile tekutinu přivedete k varu, vařte 3 minutky a odstavte.
4. Po hodině slijte šťávu ze zelného salátu, zelím naplňte očištěné papriky a snažte se ho trochu stlačit, aby se ho do lusku vešlo co nejvíc. Do čistě vypařené sklenice vhoďte veškeré koření (přidávám i chilli papričku, pikantní zelí je výtečné), naplňte ji paprikami co to jde, a vše zalijte dosud vlahým nálevem tak, aby papriky nevykukovaly. Hladinu zakápněte 2 lžičkami oleje a sklenici uzavřete suchým víčkem.
Sklenice vložte do pekáčku naplněného vodou zhruba do výšky 3 cm, a dejte na 35 minut do trouby vyhřáté na 90 °C. Máte-li rádi zelí měkčí, přidejte 10 minut. Zelenina bude nejchutnější po uležení.
Důležité – Do pekáčku vložte složenou utěrku a dbejte na to, aby se sklenice vzájemně nedotýkaly. Pozor na manipulaci při vyndávání z vody.
Připravte si čerstvou zeleninu, dostatek koření a voňavý kopr. A především široké sklenice. Použila jsem litrové a vešly se tam 4 papriky, dokonce i 5, když byly hubenější. Zelí jsem nakrouhala na malém struhadle. Když si zelí rozdělíte na menší klíny, ruční struhadlo úplně postačí.
Zelí si nakrouhejte najemno, aby se s ním dobře pracovalo, a směs šla snadno nacpat až do špiček paprik. Zelný salát vytvoříte přimícháním jemných třásniček mrkve a chuť mu dodá kopr, sůl a trocha cukru. Náplň nechte trochu odpočinout, aby pustila šťávu, ale tu nakonec zachyťte a dejte stranou.
Šťáva ze zelí a mrkve je významný čistič střev; samozřejmě by neměla obsahovat cukr a sůl, ale i tak šťávu vypijte, byla by jí škoda.