OVOCNÝ DORT MOTÝL I BEZ PEČENÍ

SLADKÉ MAKOVKY A JOGURTOVÝ KOKTEJL S JAHODAMI A MANGEM
28.5.2020
JAK ZÚTULNIT BYT OD PODLAHY
2.6.2020

Dort pro dětské mlsné jazýčky stihnete ještě dnes. Stačí k tomu malý nápad.

Děti to letos vůbec nemají jednoduché, i na ně dopadly starosti dospělých. Odměňte je dnes malou oslavou. Sluníčko svítí jak malované a tak Den dětí nemusí být jen v kalendáři.

Co k tomu budete potřebovat? Máte-li kde koupit dortový korpus, přiberte jednu čirou želatinu, proběhněte ovocnými stánky a vyberte to, co vaše děti jedí nejraději. Dál už postupujte podle vyobrazení. Do hodiny se nad vaším stolem bude vznášet pestrobarevný ovocný motýl, což mě vedlo i k tomu, směle zařadit dort mezi nepečené dezerty. A pokud se přece jen pustíte do pečení domácího piškotového korpusu, i to zvládnete než odkape kompotované ovoce...

005

OVOCNÝ PIŠKOTOVÝ DORT

Příprava: zdobení korpusu 30-45 minut podle toho, jak si vyhrajete

Piškotový korpus

  • nejlépe kupovaný
  • pokud stíháte péct, pak recept naleznete ZDE - těsto vložte do velké koláčové nebo dortové formy, aby nebylo příliš vysoké

Ovocná mozaika

  • plechovka ananasu vykrojeného do kruhů
  • plechovka mandarinek
  • 3 zralá, ale pevná kiwi
  • hrst čerstvých jahod
  • hrst čerstvých malin
  • cokoli na tykadla (tyčinky a marshmallow)
  • sáček čirého želé na dort, v prášku, cca 10-12 g
  • vykrajovací formičky

Při tvarování motýla postupujte podle následujících fotografií, při zdobení vycházejte z vlastních surovin a své fantazie. Dobrým pomocníkem jsou také vykrajovací formičky na cukroví.

POZN.: Počítejte s tím, že motýl je poměrně rozměrný a s rozevřenými křídly se nevejde na běžný dortový tác. Také je třeba, abyste měli tác s rovnými okraji, aby se motýl nedeformoval. Doporučuji zdobit přímo na něm, protože se s křídly hůře manipuluje, zvláště máte-li korpus nízký.

1  Vystihnout tvar motýla vám pomohou rozkrojené poloviny dortového korpusu. Vychladlý dortový korpus (dávám přednost domácímu piškotu, který si nechám trochu ztuhnout v chladničce) rozdělte na 2 části, které budou tvořit křídla.

2  Obě poloviny prohoďte a mírně od sebe odkloňte. Máte-li připravený tác na němž budete servírovat, doporučuji umístit budoucího motýla na něj, abyste s díly nemuseli manipulovat. Domácí piškotové těsto je křehoučké jako vánek a v momentě, kdy ztěžkne ovocem, potřebujete k jeho přenosu dost pozornosti.

3  Zdobení je zábavné. Máte-li dortík už na servírovacím tácu, pěkně si ho zaneřádíte, ale to zase odčiníte. Nyní máte dvě možnosti - pokud pracujete s hodně šťavnatým ovocem, je dobré piškot natřít malou vrstvou marmelády (jahodové nebo broskvové, meruňkové) a pak ubrat sladkosti z horní želatinové vrstvy, anebo zdobit přímo a osladit želatinu. První jarní ovoce to trochu potřebuje.

4  Při zdobení máte volné ruce, využijte vykrajovací formičky a cokoli vás napadne. Mozaika nemusí být takto pravidelná, jen zachovejte pár párových prvků a ty dejte do stejných míst, abyste zachovali iluzi křídel - např. oka z ananasu. Ještě vymyslete tykadla, ta mohou být i ze snítky bylinek. Nakonec ovoce zalijte vrstvou čiré želatiny, kterou vyrobíte podle návodu na sáčku.

jak na želatinu

  • Na tento dort stačí 10-12 g práškové želatiny.
  • Většinou se prášková želatina smíchá s trochou cukru a vše se rozpustí v uvedeném množství studené vody nebo kompotové šťávy, kterou takto využijete.
  • Za stálého míchání směs zahřejte a krátce povařte, trvá to tak 15 sekund.
  • Želatina je zprvu absolutně tekutá, tím se nedejte mýlit. Vezměte lžíci a rychle překryjte všechno ovoce. Než se dostanete k další vrstvě, už bude základ ztuhlý. To je ten správný okamžik, kdy na něj rychle nalijte zbytek želatiny a dort nechte chvíli v klidu.
  • Želatina na dortu ztuhne i v teplém prostředí.
  • Kdyby vám připravená želatina ztuhla už v kastrůlku a ze lžíce vám visely kousky, nevěšte hlavu, kastrůlek znovu mírně zahřejte a želatinu opět rozpusťte.
  • Pokud chcete zalít klasický kulatý dort vyšší vrstvou želatiny - ne takto, ale pěkně do roviny, pak je třeba hotový dort uzavřít do rámu dortové formy a želatinu vylít dovnitř najednou. Rám nejprve vyložte pruhem pečicího papíru, který po sloupnutí zanechá dortu krásné hrany.
  • Na červené ovoce existuje i červená prášková želatina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *