Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Dort pro dětské mlsné jazýčky stihnete ještě dnes. Stačí k tomu malý nápad.
Děti to letos vůbec nemají jednoduché, i na ně dopadly starosti dospělých. Odměňte je dnes malou oslavou. Sluníčko svítí jak malované a tak Den dětí nemusí být jen v kalendáři.
Co k tomu budete potřebovat? Máte-li kde koupit dortový korpus, přiberte jednu čirou želatinu, proběhněte ovocnými stánky a vyberte to, co vaše děti jedí nejraději. Dál už postupujte podle vyobrazení. Do hodiny se nad vaším stolem bude vznášet pestrobarevný ovocný motýl, což mě vedlo i k tomu, směle zařadit dort mezi nepečené dezerty. A pokud se přece jen pustíte do pečení domácího piškotového korpusu, i to zvládnete než odkape kompotované ovoce...
Příprava: zdobení korpusu 30-45 minut podle toho, jak si vyhrajete
Piškotový korpus
Ovocná mozaika
Při tvarování motýla postupujte podle následujících fotografií, při zdobení vycházejte z vlastních surovin a své fantazie. Dobrým pomocníkem jsou také vykrajovací formičky na cukroví.
POZN.: Počítejte s tím, že motýl je poměrně rozměrný a s rozevřenými křídly se nevejde na běžný dortový tác. Také je třeba, abyste měli tác s rovnými okraji, aby se motýl nedeformoval. Doporučuji zdobit přímo na něm, protože se s křídly hůře manipuluje, zvláště máte-li korpus nízký.
1 Vystihnout tvar motýla vám pomohou rozkrojené poloviny dortového korpusu. Vychladlý dortový korpus (dávám přednost domácímu piškotu, který si nechám trochu ztuhnout v chladničce) rozdělte na 2 části, které budou tvořit křídla.
2 Obě poloviny prohoďte a mírně od sebe odkloňte. Máte-li připravený tác na němž budete servírovat, doporučuji umístit budoucího motýla na něj, abyste s díly nemuseli manipulovat. Domácí piškotové těsto je křehoučké jako vánek a v momentě, kdy ztěžkne ovocem, potřebujete k jeho přenosu dost pozornosti.
3 Zdobení je zábavné. Máte-li dortík už na servírovacím tácu, pěkně si ho zaneřádíte, ale to zase odčiníte. Nyní máte dvě možnosti - pokud pracujete s hodně šťavnatým ovocem, je dobré piškot natřít malou vrstvou marmelády (jahodové nebo broskvové, meruňkové) a pak ubrat sladkosti z horní želatinové vrstvy, anebo zdobit přímo a osladit želatinu. První jarní ovoce to trochu potřebuje.
4 Při zdobení máte volné ruce, využijte vykrajovací formičky a cokoli vás napadne. Mozaika nemusí být takto pravidelná, jen zachovejte pár párových prvků a ty dejte do stejných míst, abyste zachovali iluzi křídel - např. oka z ananasu. Ještě vymyslete tykadla, ta mohou být i ze snítky bylinek. Nakonec ovoce zalijte vrstvou čiré želatiny, kterou vyrobíte podle návodu na sáčku.