Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Granola je v podstatě müsli, ale zapečené v troubě. Tedy křupavější a plné chutí, které si můžete namíchat podle nabídky sezony i podle toho, co s oblibou jíte.
Bez nadsázky garantuji, že si granolu neuděláte pouze jednou. Historie tohoto zdravého pokrmu se datuje zhruba od roku 1863 a od konce 19. století je zapsán pod ochrannou značkou v Austrálii a na Novém Zélandu jako celozrnný produkt, jež se od tradičního müsli liší zmíněným zapékáním. Granola je často lisovaná do tvaru cereálních tyčinek, které jsou nesmírně populární.
Stejně tak i doma si vyrobíte kvalitní pokrm plný cereálií, oříšků, kokosu, lněných i slunečnicových semínek, navíc s podílem sušeného nebo čerstvého ovoce, které granolu dochutí a osladí. Granolu lze rovněž osladit medem nebo kvalitními sirupy. Sotva si představíte něco chutnějšího a zdravějšího k snídaním i svačinám pro děti. Příprava granoly trvá zhruba půl hodinky, ale směs vystačí na spoustu porcí. Z mého receptu naplníte tuto sklenici s klipovým uzávěrem o objemu 1,3 l. Základ granoly tvoří obilné vločky a další chutě si přimíchejte podle svého mlsného jazýčku. Přidejte skořici, vanilku, čokoládu, křížaly, zkrátka cokoli, co rádi křoupete. Ve spojení s jogurtem a oblíbeným čerstvým ovocem si moc pochutnáte.
Hotovou granolu uchovávejte na suchém místě, v dóze s dobře těsnícím víčkem.
GRANOLA S OVOCEM A CHIA SEMÍNKY
Příprava: 30 minut + 15 minut pečení * Získáte: plnou sklenici o objemu 1,3 l
smíchejte
rozehřejte
po vystydnutí granoly přimíchejte
k servírování
1. Suché a rozmělněné ingredience vložte do velké misky (použila jsem nerezovou o průměru 26 cm) a nejlépe rukama dobře promíchejte. Několik mandlí i ořechů můžete nechat vcelku a přimíchat je do směsi.
2. Do kastrolku vložte med a kokosový olej a zlehka je rozpusťte. Odstavte z ohně a dobře prošlehejte. Směs nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a pomocí dvou lžic dobře promíchejte. Snažte se, aby se všechny částečky dobře obalily.
3. Granolu přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, dobře rozhrňte a plech vložte na střed do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte rovných 15 minut, ale během pečení směs minimálně 2× promíchejte. Měla by rovnoměrně zezlátnout.
4. Granolu nechte zchladnout a teprve pak do ní zamíchejte sušené ovoce. Brusinky nechte vcelku a meruňky nakrájejte na jemné kousíčky. Vychladlou a sypkou granolu uložte do sklenic a dobře zavíčkujte.
Ovesné vločky patří k dietním potravinám a jsou zdrojem cenné energie. Pokud máte bezlepkovou dietu, pak je nahraďte pohankovými vločkami. Poměr ingrediencí v receptu si jakkoli upravte, nemůžete nic pokazit. Já mám například ráda kokos, takže si ho klidně přidám, protože zde celkem zanikne. Kokosový olej běžně kupuji i v drogeriích, kde je koutek se zdravou výživou.
Zde vlevo je základní granola (ještě bez sušeného ovoce), protože teprve chladne. Druhá várka (vpravo) jde právě do trouby. Normálně peču vše najednou, ale chtěla jsem vám ukázat rozdíl mezi surovou a upečenou granolou. Když ořechy a mandle rozdrtíte více na hrubo, bude granola rustikálnější. Pozor na kraje plechu – pokud zde bude nižší vrstva směsi, propeče se rychleji a ztmavne. Během pečení poctivě míchejte.
JEŠTĚ PÁR POSTŘEHŮ: