OTEVŘENÉ BUCHTY SE ŠVESTKAMI A MÁKEM

TRIKY PRO SNAZŠÍ ŽEHLENÍ
23.8.2024
PODZIMNÍ KATALOG VÁS BUDE HÝČKAT V TEPLE
28.8.2024

Nejsou to koláče ani plněné buchty - jen si tuto metodu osvojily hospodyňky, aby měly méně práce. Funguje to a každopádně se na plný pekáč srdce směje. Proč to nezkusit?

Pokud jste dodnes neměli odvahu pustit se do babičkovských buchet, teď to společně zvládneme. Předpokládám, že lekci kynutého těsta už máte za sebou a toužíte po nadýchaném těstě vonícím máslem a vanilkou. To jste tu správně, ale protože lehce našlapujeme vstříc babímu létu, buchty jsem vám přibarvila zdravým mákem a hořkosladkými švestkami. Ach, co může být v tuto dobu lepšího...

Tvarohové, makové a povidlové buchty vstoupily i do českých pohádek, však víte. Pekáč pravých honzovek, slíváků či naducaných cihliček chladnoucích na prostřeném stole myslím nenechá nikoho bez zasněného pousmání. Dokonce jsem viděla i unikátní kameninovou formu na rohové buchty; které se podávaly dívkám svobodným a vdavekchtivým. Prý to stoprocentně funguje.

Kromě toho dám ruku do ohně, že rodinné recepty na kynuté buchty neupadnou nikdy do zapomnění a budou se předávat v rukou psaných kuchyní umouněných sešitcích po další pokolení. Hned si jeden takový pořiďte. Svěříte mu nejen své nejlepší recepty, ale také lásku, s níž jste svou rodinu rozmazlovali.


 

Příprava: 1 hodina + kynutí * Získáte: 12 velkých buchet

Kvásek

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce hladké mouky

Kynuté těsto

  • 500 g hladké mouky, proseté
  • 90 g krupicového cukru
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • ½ lžičky soli
  • 1 žloutek + 1 celé vejce
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 100 g másla / směsného tuku
  • 150 ml vlažného mléka
  • máslo na vymazání a potření těsta

Náplň

  • 100 ml mléka
  • 130 g mletého máku
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce medu

Na dokončení

  • švestky rozloupnuté na polovinu
  • blanšírované mandle
  • máslo na potření

1. Nejprve nechte vzejít kvásek - Droždí utřete se lžičkou cukru na kašičku, přidejte vlažného mléko (s teplotou do 36 °C) a společně se lžící mouky dokonale promíchejte. Misku zakryjte a nechte 10 minut v pokojové teplotě.

2. Mezitím prosejte do mísy robotu mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, sůl a sypké ingredience promíchejte. Vytvořte důlek, přidejte vzešlý kvásek, rozkvedlaná vejce, vanilkovou pastu, vlahé máslo a mléko. Pomocí hnětacího háku začněte těsto zpracovávat při nižších otáčkách. Pracujte tak dlouho, až těsto přestane lepit na stěny mísy a vytvoří hladkou pružnou kouli. Trvá to asi 10 - 15 minut.

3. Řádně prohnětené hladké těsto uložte do mísy vytřené máslem a přikryjte ji. Na místě bez průvanu ho nechte kynout, až zdvojnásobí svou velikost. Trvá to asi 1 - 1,5 hodiny podle teploty v místnosti.

4. Připravte si makovou náplň - Mléko mírně ohřejte v kastrůlku, přidejte zbytek ingrediencí a hustou kaši 3 minuty za stálého míchání provařte. Pak ji přesuňte na hluboký talíř a nechte vychladnout.

5. Vykynuté těsto přesuňte na vál, vytlačte z něj vzduch, krátce prohněťte. Vytvořte válec a rozdělte ho na 12 dílů, každý bude mít cca 85 g. Z tohoto množství uděláte velké buchty (viz fotografie). Chcete-li je drobnější, rozdělte těsto dle svého uvážení. Z každého kousku vytvořte kouli tak, že těsto v krajích přetáhnete do rubu a stisknete k sobě, pak ho položte švem dolů a koulením po válu kouli vytvarujte. Mouka není zapotřebí, těsto nelepí.

6. Koule klaďte na máslem vymazaný pekáč nebo na plech s vyšším okrajem. Mezi koulemi nechte alespoň 1 cm místa. Hojně je po obvodu potřete máslem, aby buchty šly po upečení oddělit od sebe. Přikryjte je utěrkou a nechte je podruhé kynout alespoň 30 minut.

7. Koule nakynou, až se budou dotýkat. Prsty je pak roztáhněte do stran a vytvořte v nich důlek. Nebojte se těsto zploštit až ucítíte dno plechu. Pak je naplňte mákem a půlkami švestek, přičemž do každé z nich vložte mandli místo pecky. Těsto shora potřete rozpuštěným máslem a plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte po dobu 15 minut, pak teplotu stáhněte na 180 °C a buchty dopečte do zezlátnutí. Vychladlé buchty pocukrujte.

Než začnete péct, pokaždé nechte veškeré suroviny v pokojové teplotě. Při mém pečení bylo přes 30 °C, takže jsem měla problém udržet těsto v míse. Kynulo pod rukama po celou dobu. To se pak Honza baví při zpracování fotografií, že mu vznikají animace. Už jsem vícekrát psala, že těsto můžete nechat kynout do rána v lednici a po další fázi kynutí v teple je pak pečivo ještě nadýchanější. To platí, ovšem při průběžné práci s těstem je třeba mít teplotu surovin vyrovnanou.

Do otevřených buchet můžete dát náplň jakou máte rádi. Ideální je tvaroh a především mák, který je sám o sobě tučný a náplň při velké teplotě v troubě neosychá. Kromě toho je kombinace švestek a máku neodolatelná. Místo pecky dávám do každé švestky blanšírovanou mandli. Po upečení zůstane krásně křupavá. Nerada to říkám, ale tohle už jsou chutě podzimu.

Když se z malých koulí na plechu stanou koule velké, víte, že druhé kynutí proběhlo řádně. Před kynutím nezapomeňte těsto kolem dokola natřít máslem, aby se buchty po upečení daly lehce oddělovat od sebe. Povrch pomažu až nakonec, po naplnění, aby se mi nepřilepila utěrka při kynutí.

Když si vytvoříte takhle obří buchty, bude jich z půlkilové dávky 12 ks. To pak dávám švestky i pod makovou náplň, buchty jsou šťavnatější. Jsou-li vám příjemnější menší tvary, pak stačí vyplnit důlek mákem a přidat švestku navrch. Náplň by vám měla v obou případech vyjít tak akorát, takže je plňte fest, pokud se s vámi kynoucí těsto nebude tak prát, jako se mnou :o)

Kypré a měkoučké těsto si můžete vytvarovat jakkoli, třeba do kulaté koláčové formy. To potom buchty vypadají jako kytky. Buchty vydrží vláčné i tři dny, ale pokud celou hromadu nesníte na posezení i za tepla (což je u nás doma běžné), bez nesnází je můžete zamrazit. Proložte je proužky pečicího papíru a zamotejte je do mrazicího sáčku. Na strávníky počkají i dva měsíce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *