OSVĚDČENÉ RADY, JAK SI UŽÍT PEČENÍ CUKROVÍ

TIPY NA VÁNOČNÍ STŮL
1.12.2020
POLOMÁČENÉ ARAŠÍDOVÉ CUKROVÍ
3.12.2020

Cukroví peče ten, pro koho je tato činnost láskou, radostí a relaxem. Pečte jen do té doby, dokud vás to bude těšit.

Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví má sousedka, byla by škoda udělat si ze sladkého pečení každoroční povinnost. V rodině bývá seznam toho nejlepšího cukroví daný, a všichni už se těší na ty své zamilované kousky. Smůla je, když se díky vícečetné rodině sejdou požadavky, které se různí. Nezbývá, než se nad pečením cukroví sejít a napéct hezky společně.

Vzhledem k tomu, že kapacita sil je omezená, většinou nedojde na pečení novinek a nevyzkoušených receptů. Zase jeden důvod k tomu, abyste jeden z rodinných receptů usmlouvali a nahradili novou pochoutkou. V běhu je druhý adventní týden, a to už je opravdu čas na pečení. Aby se všechno jaksepatří povedlo, a měli jste letos to nejúžasnější cukroví, tady je pár triků z praxe:

může se vám hodit

  • Udělejte si seznam - budete vědět, co péct a nenakoupíte zbytečně moc surovin. Přitom si také odhadnete čas, který jste schopni pečení věnovat a v klidu vyberete zamilované druhy cukroví.
  • Pozor na pastičky - když napečete spoustu cukroví určené ke slepování, čeká vás v závěru nekonečná práce s náplněmi a polevami. Počítejte s tím!
  • Dělba práce - dopředu si domluvte rodinné pomocníky. Děti s vámi budou péct ochotně, ale pro ně si vyhraďte více času. S nimi a s kamarádkami si užijete ty nejhezčí předsváteční chvíle.
  • Pořadí pečení - nejprve jdou na plech perníčky, zázvorky, tlapky a sušenky, protože je třeba nechat je rozležet. Vypracujte si nejprve těsta, zabalte je do fólie a pak je odebírejte z lednice podle toho, jak vám vyjde čas na pečení.
  • Chlazení těst - je důležité proto, aby se všechny ingredience rozležely, těsto získalo správnou konzistenci a šlo dokonale vyválet. Linecké a máslová těsta nechte v chladu a jen si z nich odkrajujte potřebný kus.  Aby se tvary v troubě neroztékaly, vykrájejte je, i s plechem nechte vychladit a pak je vložte do horké trouby.
  • Co se zbývajícími bílky - z postupného zpracování těst zbývá dost bílků. Sbírejte jen ty, které byly dokonale oddělené od žloutku. Soustřeďte je do hrnku a poznačte si jejich množství. Hrneček zakryjte a uložte v chladničce. Bílky se budou hodit na sušení pusinek, laskonek, nebo křehkého moučníku Pavlova.
  • Stejnoměrně vysoké tvary cukroví - dosáhnete jich využitím speciálního válečku na němž si lze nastavit požadovanou výšku těsta v mm. Vyplatí se to hlavně u vysokých tvarů - např. perníčků,  protože budou nejen úhledné, ale stejnoměrně se propečou.
  • Příliš křehké tvary - větší tvary z tukových těst jsou po upečení náchylné k rozlomení. Nechte je chvilku chladnout na plechu a ještě vlažné je opatrně stěrkou shrňte z pečicího papíru.
  • Obalování v cukru - tlapky, vanilkové rohlíčky, vinné cukroví apod. se po upečení obalují v cukru. Učiňte tak ihned po vytažení z trouby, protože na horké těsto se cukr lépe nalepí.
  • Slepování tvarů - pečivo by mělo být dokonale vychladlé, nejlépe ho nechte v klidu do druhého dne. Pozor však na déle odložené linecké cukroví, rychle se rozleží a tvary s otvory se vám mohou lámat v prstech.
  • Pokud vám perníčky včas nezměkly - uložte k nim na 2 dny do plechové krabice pár tenkých slupek z jablíček tak, aby se těsta nedotýkaly. Slupky vydýchají vláhu, která těsto trochu zvláční.
  • Správné skladování cukroví - pro pevné tvary a slepované cukroví se zavařeninou využijte plechovky s dobře těsnicím víkem i plastové krabice; sušenky můžete dárkově uzavřít do sklenic. Vše ponechte v chladu. Cukroví slepované máslovými krémy patří do chladničky a jejich zdobení ponechte až před svátky. Sněhové pečivo potřebuje suché uskladnění.
  • Jde to i bez pečení - nezapomeňte, že je tu řada receptů, které lze zvládnout úplně na poslední chvíli. Nepečené rolády, kuličky i čokoláda patří k dobrotám, při kterých spotřebujete řadu zbývajících surovin.
Vykrajovátka, která dohromady vytvářejí základní postavičky lidového betléma, jsou určeny pro každého, kdo umí pracovat s cukrovou polevou a vlastní fantazií. Vytvoříte si tak jednu z nejpůsobivějších vánočních dekorací plnou vůně a poetiky. Sada obsahuje 7 figurek, recept na perník a také papírové jesličky, které využijete k dokončení dekorace. Chcete-li, betlém lze doplnit prostorovým perníkovým smrkem, který naleznete v galerii pod článkem: VYKRAJOVÁTKA BETLÉM, rozměr figurek od 7 - 12 cm.
Mlýnek na mák patří ke kuchyňskému vybavení, které se za mnoho let mnoho nezměnilo a jehož funkce je nenahraditelná. Důležitý je kvalitní třecí mechanismus, díky němuž získáte jemně namletý mák. Semínka máku velice snadno žluknou, takže je dobré připravit si k pečení vždy čerstvě namletou várku. Už nyní se můžete těšit na zimní štrúdl s mákem a jablky: NEREZOVÝ MLÝNEK NA MÁK, mechanický.
Ke krátkodobému uskladnění cukroví můžete využít i přenosné boxy na dorty a chlebíčky. Vyřeší problém s nedostatkem místa a potřebujete-li, lze v nich pochoutky převézt z místa na místo. Dvoupatrový box na potraviny má kontrolní průhledné víko a rozměry 41 x 29 cm. Může se vám hodit i na party v konci roku: DVOUPATROVÝ PŘENOSNÝ BOX Z PLASTU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.