Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Svátek svatého Martina je tradičně spojen s husou a mladým, svatomartinským vínem. Když si ale člověk dá na talíř husu, knedlík a zelí, určitě nepohrdne ani pohárem dobře vychlazeného piva. Sáhněte po černém stoutu a připravte z něj i moučník – čokoládový dort.
Že si nejste jistí, co je to ten stout? Nejspíš správně tušíte, že je to typ piva. My jsme v česku nejvíc zvyklí pít plzeňský ležák, v Německu a Belgii se hojně vaří pšeničné weissbiery, v posledních letech i u nás stoupají v žebříčku oblíbenosti svrchně kvašená piva typu ALE (čte se „ejl“) nebo IPA (rovněž svrchně kvašená, silně chmelená piva exotickými, zejména asijskými chmely). No a pak je tu onen stout, což je silné černé pivo z praženého sladu. U nás je nejznámější asi britský Guiness, obliba nových pivních stylů je ale tak velká, že stouty nebo ipy koupíte už i pod privátními značkami některých supermarketů. Chcete-li sáhnout po českém ležáku, počítejte s tím, že chuť bude oproti zamýšlené jiná, a nejlépe sáhněte po černém speciálu z nějakého malého pivovaru.
Teď už ale konec vzdělávacího okénka a jdeme péct!
Příprava: 25 minut + asi 50 minut pečení * Získáte: nižší dort o ∅ 26 cm / vyšší o ∅ 23 cm
Na ozdobu
Nebojíte se výrazných chutí? Pak je pro vás tenhle dort z dílny mé oblíbené cukrářky Nigelly Lawson jako stvořený. Tak silnou čokoládovou chuť jsem totiž u jiného korpusu snad ještě neochutnala. Pokud je dort dobře udělaný, pivo v něm neucítíte, to pouze podtrhne chuť vanilky a čokolády (plus já přidala ještě špetku mletého hřebíčku).
Pokud ještě neznáte mechanický rychlošlehač s pístem, pak dovolte, abych vás seznámila. Je už spoustu let jedním z mých nejlepších přátel v kuchyni. Jakmile potřebuju vyšlehat jen trochu smetany nebo 1 až 2 bílky, vůbec nesahám po robotu, ale vždy jen po tomto rychlošlehači, který je vždy po ruce, není třeba jej dávat do zásuvky a v myčce nezabere skoro žádné místo. Naprosto upřímně mohu doporučit zařadit jej do výbavy své kuchyně každému, kdo aspoň občas peče!
Takhle rozetřený krém není žádné velké sváteční stolování, ač v dnešní době je to vlastně trendy. Já na dortu preferuji tmavou, pařížskou šlehačku, Nigella na něj zase dává klasický britský krém z vysokotučného čerstvého sýru (cream cheese), smetany ke šlehání a moučkového cukru.
Co by se vám mohlo hodit?
V jakém dalším receptu se pivo neztratí?