NEUVĚŘITELNĚ ČOKOLÁDOVÝ DORT Z ČERNÉHO PIVA

KDYŽ ZAVONÍ PURPURA, KDYŽ ZACINKÁ STROMEČEK…
8.11.2024
TIPY A TRIKY PRO ORIGINÁLNĚ ZABALENÉ DÁRKY
13.11.2024

Svátek svatého Martina je tradičně spojen s husou a mladým, svatomartinským vínem. Když si ale člověk dá na talíř husu, knedlík a zelí, určitě nepohrdne ani pohárem dobře vychlazeného piva. Sáhněte po černém stoutu a připravte z něj i moučník – čokoládový dort.

Že si nejste jistí, co je to ten stout? Nejspíš správně tušíte, že je to typ piva. My jsme v česku nejvíc zvyklí pít plzeňský ležák, v Německu a Belgii se hojně vaří pšeničné weissbiery, v posledních letech i u nás stoupají v žebříčku oblíbenosti svrchně kvašená piva typu ALE (čte se „ejl“) nebo IPA (rovněž svrchně kvašená, silně chmelená piva exotickými, zejména asijskými chmely). No a pak je tu onen stout, což je silné černé pivo z praženého sladu. U nás je nejznámější asi britský Guiness, obliba nových pivních stylů je ale tak velká, že stouty nebo ipy koupíte už i pod privátními značkami některých supermarketů. Chcete-li sáhnout po českém ležáku, počítejte s tím, že chuť bude oproti zamýšlené jiná, a nejlépe sáhněte po černém speciálu z nějakého malého pivovaru.

Teď už ale konec vzdělávacího okénka a jdeme péct!

 

Příprava: 25 minut + asi 50 minut pečení * Získáte: nižší dort o ∅ 26 cm / vyšší o ∅ 23 cm

  • 250 ml piva typu stout (viz výše)
  • 250 g másla
  • 75 g kakaa
  • 400 g cukru krupice
  • 150 ml kefíru nebo zakysané smetany
  • 2 vejce
  • vanilkový extrakt
  • 275 g hladké mouky
  • 2 ½ lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody

Na ozdobu

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g čokolády
  • čokoládové hoblinky nebo kakao na posyp

 

  1. Začněte ideálně den předem s přípravou pařížské šlehačky: smetanu zahřejte (ale nesmí projít bodem varu!), přidejte čokoládu, metlou důkladně vymíchejte a nechte vychladit v lednici, jinou než dobře vyšlehanou smetanu nelze vyšlehat. Pokud tento čas nemáte, použijte koupenou pařížskou šlehačku nebo smetanu vyšlehejte jen s moučkovým cukrem.
  2. Troubu zapněte na 160 °C a připravte si dortovou, resp. koláčovou formu: vymažte ji důkladně máslem nebo vyložte pečicím papírem.
  3. Pivo nalijte do hluboké pánve, přidejte máslo a zahřívejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Pak metlou vmíchejte cukr a kakao. Vařte dál, dokud se zcela nerozpustí i cukr.
  4. Nechte chvíli zchladnout a vmíchejte kefír či smetanu, vejce a vanilku. Nakonec vmíchejte i mouku prosátou s práškem do pečiva.
  5. Hotové těsto přendejte do připravené formy a pečte 45–60 minut, záleží na výšce dortu. Když do středu dortu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou, je hotovo. Nechte ve formě zcela vychladnout.
  6. Připravte si krém, stačí vychlazenou smetanu vyšlehat dotuha. Rozetřete na povrch dortu, posypte hoblinkami čokolády či kakaem a můžete podávat.
NEUVĚŘITELNĚ ČOKOLÁDOVÝ DORT Z ČERNÉHO PIVA

Základním stavebním kamenem je pivo a kakao

Nebojíte se výrazných chutí? Pak je pro vás tenhle dort z dílny mé oblíbené cukrářky Nigelly Lawson jako stvořený. Tak silnou čokoládovou chuť jsem totiž u jiného korpusu snad ještě neochutnala. Pokud je dort dobře udělaný, pivo v něm neucítíte, to pouze podtrhne chuť vanilky a čokolády (plus já přidala ještě špetku mletého hřebíčku). 

NEUVĚŘITELNĚ ČOKOLÁDOVÝ DORT Z ČERNÉHO PIVA

Čokoládová šlehačka je připravená za minutku

Pokud ještě neznáte mechanický rychlošlehač s pístem, pak dovolte, abych vás seznámila. Je už spoustu let jedním z mých nejlepších přátel v kuchyni. Jakmile potřebuju vyšlehat jen trochu smetany nebo 1 až 2 bílky, vůbec nesahám po robotu, ale vždy jen po tomto rychlošlehači, který je vždy po ruce, není třeba jej dávat do zásuvky a v myčce nezabere skoro žádné místo. Naprosto upřímně mohu doporučit zařadit jej do výbavy své kuchyně každému, kdo aspoň občas peče!

Čokoládový pivní dort-4-2

Koláč pro sváteční dny i na odpolední svačinku

Takhle rozetřený krém není žádné velké sváteční stolování, ač v dnešní době je to vlastně trendy. Já na dortu preferuji tmavou, pařížskou šlehačku, Nigella na něj zase dává klasický britský krém z vysokotučného čerstvého sýru (cream cheese), smetany ke šlehání a moučkového cukru.

Co by se vám mohlo hodit?

V jakém dalším receptu se pivo neztratí?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *