Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Cukroví plněné krémem patří každoročně k nejoblíbenějším receptům předvánočního období. Doufáme proto, že vás zaujme i tenhle jednoduchý recept na košíčky z pracnového těsta, jejichž hřebíčkovou vůni něžně doplňuje oříškový krém.
Přiznávám se, že já cukroví s krémem nijak extra nevyhledávám, mezi čestné výjimky ale patří tyhle košíčky, protože jestli něco opravdu miluju, tak jsou to pracny. Leckomu vadí, jak jsou v cukru obalované medvědí tlapky, jak se jim taky říká, suché, u nazdobených oříškovým krémem tenhle argument ale odpadá a užívat si je můžu opravdu každý.
Ořechové košíčky jsou skvělý tip na cukroví 2v1: z jednoho těsta snadno připravíte dvoje cukroví – stejné a přitom tak jiné.
Příprava: 25 minut + 12 minut pečení * Získáte: zhruba 80 kousků
Na těsto
Na krém
Na polevu a ozdobu
Dnešní článek jsem pojala jako test silikonových formiček na cukroví. A aby to bylo objektivní, částí těsta jsem naplnila klasické kovové formičky a pekla vzápětí po sobě, abych měla opravdu přímé srovnání z jednoho těsta. Oboje má svoje plusy a mínusy a tady je máte shrnuté:
Test jsem provedla i při plnění krémem a rozhodla se vyzkoušet silikonový cukrářský sáček. A přiznávám, že jakkoliv jsem nikdy nebyla přílišným příznivcem silikonu v kuchyni, protože jsem v těchto věcech stará konzerva, tak musím zásadně přehodnotit svůj názor. V průběhu let jsem používala textilní sáčky (které prosáknou a jsou velmi záhy fuj), pogumované textilní sáčky (které se snadno špatně vymyjí a pak zatuchnou a časem je nutné je stejně vyměnit), igelitové sáčky (které jsou super, ale jejich životnost je krátká a to moje srdce těžce nese a toleruju ji jen u plnění čokoládovou ganache a marmeládou) a nyní silikonový sáček. Ten neprosakuje, vymývá se opravdu velmi jednoduše, neklouže v ruce a jeho životnost bude podle mě letitá. Za mě je vítězem a v mé kuchyni má odteď vyhrazené své čestné místo.
Závěrečné máčení naplněných košíčků je hračka, jen to chce na začátku vychytat správnou hustotu čokoládové polevy, aby jí na povrchu neulpívalo příliš – její chuť by pak přebyla jemný oříškový krém. Nebojte se ale toho, je to mnohem jednodušší, než se nezkušeným může na první dobrou zdát.
Co by se vám ještě mohlo při pečení cukroví hodit?
Další triky na pečení cukroví