NEJLEPŠÍ CUKROVÍ? PRACNOVÉ KOŠÍČKY S OŘÍŠKOVÝM KRÉMEM

BEZ TOHO SE VÁNOCE NEOBEJDOU aneb TIPY NA BALENÍ I DEKORACE
22.11.2024

Cukroví plněné krémem patří každoročně k nejoblíbenějším receptům předvánočního období. Doufáme proto, že vás zaujme i tenhle jednoduchý recept na košíčky z pracnového těsta, jejichž hřebíčkovou vůni něžně doplňuje oříškový krém.

Přiznávám se, že já cukroví s krémem nijak extra nevyhledávám, mezi čestné výjimky ale patří tyhle košíčky, protože jestli něco opravdu miluju, tak jsou to pracny. Leckomu vadí, jak jsou v cukru obalované medvědí tlapky, jak se jim taky říká, suché, u nazdobených oříškovým krémem tenhle argument ale odpadá a užívat si je můžu opravdu každý.

Ořechové košíčky jsou skvělý tip na cukroví 2v1: z jednoho těsta snadno připravíte dvoje cukroví – stejné a přitom tak jiné.

Příprava: 25 minut + 12 minut pečení * Získáte: zhruba 80 kousků

Na těsto

  • 240 g hladké mouky
  • 165 g moučkového cukru
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky skořice
  • 170 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 žloutek

Na krém

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 25 ml ořechového likéru nebo amaretta
  • 1–2 lžíce mletých vlašských ořechů

Na polevu a ozdobu

  • 75 g čokolády na vaření
  • 30 g tuku na smažení (třeba omega nebo klidně olej)
  • mleté ořechy na posypání
  1. Ideálně den, minimálně ale 1 hodinu předem si připravte těsto: všechny suroviny smíchejte dohromady. V robotu to jde jednoduše přidáním všech do mísy a za použité tzv. K-metly; pokud zaděláváte rukama, nasypte na vál mouku, udělejte doprostřed důlek a do něj přidejte zbytek. Hotové hladké těsto překryjte, aby neosychalo, a uložte odležet do lednice.
  2. Troubu zapněte na 180 °C. Z chladného těsta uždibujte kousky, kterými plňte formičky na košíčky. Uprostřed nezapomeňte udělat důlek! Pečte asi 12–15 minut, dokud těsto nezpevní – trochu měkké je u upečeného cukroví jen v úplném středu. Formičky vyklepněte, níže v textu najdete popsaný rozdíl mezi silikonovými a kovovými formičkami.
  3. Máslo vyšlehejte s cukrem a vejcem do hladké pěny, nakonec zašlehejte i likér (já jsem použila bulharskou Orechovicu) a vmíchejte mleté ořechy.
  4. Čokoládu na vaření rozpusťte ve vodní lázni a přidejte tuk na smažení nebo olej. Díky tomu zůstane poleva i po zaschnutí měkká a lesklá – při použití másla by byla spíš matnější.
  5. Na plnicí sáček nandejte špičku ve tvaru hvězdy a na vychladlé košíčky tvořte krouživým pohybem hromádky krému. Hotové košíčky máčejte v polevě a ještě před zaschnutém jemně posypte mletými ořechy, pro větší zdobnost můžete použít prsty nadrcené plátky mandlí.
plnene-kosicky-1-2

FORMIČKY SILIKONOVÉ, NEBO KLASIKÉ KOVOVÉ?

Dnešní článek jsem pojala jako test silikonových formiček na cukroví. A aby to bylo objektivní, částí těsta jsem naplnila klasické kovové formičky a pekla vzápětí po sobě, abych měla opravdu přímé srovnání z jednoho těsta. Oboje má svoje plusy a mínusy a tady je máte shrnuté:

  • Oba dva druhy formiček se plní stejně dobře, ty silikonové možná o fous lépe. Taky se mi v nich lépe udržel vytlačený důlek, těsto ve středu tolik nenabylo na objemu.
  • Pokud děláte velké objemy cukroví, silikonová forma vám nebude stačit jen jedna, na v takovém případě potřebujete i velké množství kovových formiček, takže tady jsou si taky kvit.
  • V silikonu se cukroví peče o pár minut déle a trochu méně rovnoměrně – nebo aspoň v mé troubě, u které mě ale v poslední době trochu zlobí spodní topné těleso, takže tento postřeh nemusí být platný i u vás.
  • Vyklepávání hovoří jasně: silikon je v této disciplíně jednoznačným vítězem. Zatímco kovovou formičku je třeba každou zvlášť chytit do kleštiček (formičky se musí vyklepávat horké) a na ťuknutí o vál v tom správném úhlu to chce mít cvik, ze silikonu je úplně hladce „vyloupnete“ a polámaných kousků jsem měla přesně nula.
  • Silikon vede i při čistění: formu můžete ihned použít na plnění další várkou těsta a nakonec jsem ji dala do myčky a bylo hotovo, kovové formičky je třeba čistit od drobků a mytí v myčce u nich nedoporučuji, protože je proud vody různě převrátí a musí se stejně ručně dočišťovat.
plnene-kosicky-2

PLNĚNÍ JE SE SILIKONOVÝM SÁČKEM HRAČKA

Test jsem provedla i při plnění krémem a rozhodla se vyzkoušet silikonový cukrářský sáček. A přiznávám, že jakkoliv jsem nikdy nebyla přílišným příznivcem silikonu v kuchyni, protože jsem v těchto věcech stará konzerva, tak musím zásadně přehodnotit svůj názor. V průběhu let jsem používala textilní sáčky (které prosáknou a jsou velmi záhy fuj), pogumované textilní sáčky (které se snadno špatně vymyjí a pak zatuchnou a časem je nutné je stejně vyměnit), igelitové sáčky (které jsou super, ale jejich životnost je krátká a to moje srdce těžce nese a toleruju ji jen u plnění čokoládovou ganache a marmeládou) a nyní silikonový sáček. Ten neprosakuje, vymývá se opravdu velmi jednoduše, neklouže v ruce a jeho životnost bude podle mě letitá. Za mě je vítězem a v mé kuchyni má odteď vyhrazené své čestné místo.

plnene-kosicky-3-2

OŘECHOVÉ KOŠÍČKY VYPADAJÍ HONOSNĚ A CHUTNAJÍ JEŠTĚ LÉPE

Závěrečné máčení naplněných košíčků je hračka, jen to chce na začátku vychytat správnou hustotu čokoládové polevy, aby jí na povrchu neulpívalo příliš – její chuť by pak přebyla jemný oříškový krém. Nebojte se ale toho, je to mnohem jednodušší, než se nezkušeným může na první dobrou zdát. 

Co by se vám ještě mohlo při pečení cukroví hodit?

Další triky na pečení cukroví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *