Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Upéct dobrý dort není nijak těžké. Větší starostí je však to, jak ho nazdobit nápaditě a vesele, aby byl pokaždé jiný…
Nejvíc se samozřejmě vyřádíte nad dětskými dorty. Dortíky pro malé děti by měly být lehounké jako pápěří a nepříliš sladké. Většinou do nich zakomponuji menší – či raději větší porci ovoce. A s tím se dá docela kouzlit. Například teď, uprostřed babího léta, jsem posázela dortík pestrými motýly.
Dekor je efektní a přitom nedá žádnou práci. Tak nějak se složí sám z malých kousků sezonního, ale i kompotovaného ovoce. Korpus jsem upekla z tradičního piškotového těsta a krém je z mascarpone. Důležitou roli hraje kokos, který vše završí chutí, a hlavně senzačně pasuje k ovoci. Ještě vychladit, a jde se slavit!
Kokosový dort je hebký a lahodný. Piškotový korpus upečte v silikonové formě o průměru 22-24 cm, druhý den ho nazdobte. Připravte si:
na motýlky
Upečte korpus dle svých zvyklostí; kdo zkoušíte poprvé, pak zvolte klasický způsob našich babiček – na 1 středně velké vejce/ 1 vrchovatou lžíci krupicového cukru/ 1 vrchovatou lžíci polohrubé mouky. Z vajec oddělte bílky, se špetkou soli ušlehejte ručním šlehačem hustý sníh, do kterého nakonec zašlehejte po částech cukr, až sníh tvoří ostré špičky. Po jednom přidejte žloutky, každý krátce zašlehejte, a nakonec po lžících zašlehejte mouku. Těsto vložte do formy vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Můžete vyzkoušet také silikonovou formu. Pečte při teplotě 170-180 °C asi 45 minut, troubu neotvírejte. Těsto je hotové, když odskakuje od formy.
Druhý den korpus 1-2x prokrojte, ušlehejte smetanu a dochuťte ji cukrem. Nakonec ručně vmíchejte mascarpone. Krém dejte krátce vychladit. Dort spojte krémem a posledním dílem potřete vrchní plát i boky. Uhlaďte povrch a po mírném zatuhnutí posypte celek kokosem.
Jak se rodí motýlci? Strašně jednoduše. Nektarinku omyjte a směrem k pecce nařízněte. Začněte vykrajovat srpkovité dílky, z kterých vzniknou tělíčka. Křídla můžete udělat z jakéhokoli ovoce. Zvolila jsem kiwi a mandarinku – ovoce nakrájejte na kolečka, každé rozřízněte napůl a půlky prohoďte zakulacením k sobě. S ananasem je to jinak – kroužek rozkrájejte na větší a menší klínky a podle fotky je složte proti sobě. Křidélka lze ještě dozdobit tisícerým způsobem – kousky čokolády, borůvkami, lístečky máty apod. Při skládání dekoru je skvělým pomocníkem otočný dortový podnos, kde máte pohledovou kontrolu ze všech stran. Dost mi při práci scházel.
Dort je svěží a nejlepší je s čerstvým ovocem. Před konzumací ho ale nechte pořádně vychladit, aby se těsto provlhčilo od našlehaného krému.
Nechte si chutnat!