Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kdo pěstuje rybíz, má ho obvykle nadbytek. A tak zavařuje a zavařuje, protože produkty z tohoto nádherného ovoce jsou nad zlato.
Rybíz patří k nejkrásnějším ovocím. Třpytivý hrozen červených kuliček by se dal klidně nosit místo náušnic. A když postavím mísu čerstvě načesaných bobulí na kuchyňskou linku, letím pro foťák, navzdory tomu, že fotím každý rok to samé.
Sklízím nejraději po dešti; hrozny rybízu jsou plné kapiček a vůbec mi nevadí, že mám ruce umáčené až po ramena. Pak tu nádheru vyperu, rozložím na kostkované utěrky a přemýšlím, co bude dál. Část letí na koláč pod kožich z máslové drobenky, část do mrazáku a část spolyká odsťavňovač. Zvykla jsem si šetřit čas a tato chytrá mašinka pracuje i s neodstopkovaným ovocem. Využít lze elektrický nebo mechanický odšťavňovač, podle toho, čemu dáváte přednost. Výsledkem bývá luxusní želé do vánočního pečiva a ze zbytku bude čerstvá letní marmeláda. Právě tu vám musím předat, protože je svěží a nesmírně dobrá.
MARMELÁDA Z RYBÍZU A KIWI
Příprava: 30 minut + vaření * Získáte: 3 střední sklenice nebo zhruba 6 malých skleniček
1. Propraný a osušený rybíz vložte do odšťavňovače nebo do mlýnku a vyrobte šťávu. Přelijte ji do nerezového hrnce.
2. Kiwi oloupejte, nakrájejte na kostky, odvažte a přidejte ke šťávě. Ovoce zasypejte cukrem, přidejte šťávu z celého citronu a promíchejte. Směs rozmixujte ponorným mixérem na kaši.
3. Zapněte hořák a za stálého míchání (želírovací cukr má tendenci se připalovat) zahřejte ovocnou směs až do bodu varu. Nechte 6 minut prudčeji vařit a marmeládu odstavte z ohně. Myslím, že želírovací zkoušku nebudete potřebovat, marmeláda je vždy krásně hustá.
4. Obsah přelijte do sterilizovaných sklenic. Okraje skla očistěte, přetáhněte potravinovou fólií a ihned zavíčkujte. Sklenice obraťte na pár minut dnem vzhůru a zase zpět, jinak vám marmeláda ztuhne kousek nad dnem.
Letos jsem namíchala červený rybíz s bílým, který je sladší. Jinak pracuji s tím, co přijde pod ruku. Rybíz a kiwi se moc dobře doplňují. Dříve se do rybízových džemů míchal obvykle angrešt, aby byl výsledek sladší a chuťově zajímavější. Angrešt nepěstuji, a tak mě napadlo nahradit ho plody kiwi, protože mají stejně zabarvenou chuť. Občas jsou ceny kiwi velmi příznivé a nevadí, že jsou čerstvě utržené plody tvrdé, ba právě naopak. Vyzkoušejte to. Mimochodem tato šikovná mísa je určená k zadělávání těsta a patří k ní i víko. V domácnosti ji hodně využijete.
Šťávu mám hotovou; je hustá (protože obsahuje dužninu) a skvělá, jak to rybíz umí. Kiwi házím rovnou na váhu a s krájením přestanu, když mám správnou míru. Výsledná marmeláda bude mít jasně červenou barvu jahod. Vypadá podobně i díky tomu, že se v ní objeví zrníčka z kiwi. Ta vás však při jídle nebudou nijak obtěžovat, jsou úplně jemná.
Marmeláda je prostě nádherná. Když ji chci někomu za čerstva věnovat, strčím do ní pár tenkých plátků kiwi. Jen tak, pro efekt. Dlouho to nevydrží, už za týden se kiwi probarví do červena a zmizí. Ovšem – marmeláda s ním…
Pokud se zavařováním začínáte, pozor, pořídíte-li si dobré pomocníky, dopadnete jako já. Začne vás to bavit! Vše potřebné dostanete zde.