Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lidé si dnes umí zařídit, aby příroda trošku předběhla své aktuální možnosti. A tak si i v průběhu jara můžete koupit kvetoucí levanduli, jako jsem ji potkala já. Krom toho, pokud rostliny pravidelně pěstujete, můžete mít doma ještě trochu zásob loňských sušených květů. Levandule totiž patří k bylinkám, s kterými počítáme po celý rok.
Nejen proto, že si z levandule můžete vytvořit bylinnou kosmetiku, vonné směsi do bytu, ale dokonce i čaj nebo ji použít jako koření do pečení nebo při výrobě zmrzliny. Přívětivou vůni květů využívají po staletí obyvatelé Francie. A tak k nám doputovat i recept na jejich tradiční cukroví, které jste možná na svých cestách ochutnali v originálu. Patří k snídaním a k drobným rozptýlením u kávy, kterou Francouzi tak rádi a hojně popíjejí.
Madeleines – madlenky, mají tvar mušlí a chuť máslového piškotového těsta, nejčastěji s příměsí mandlové mouky, citronů nebo levandulových květů. Pocházejí z malého lotrinského města Commercy. Na svědomí je má jistá dívka jménem Madeleine, která pečivo připravila pro francouzského krále Ludvíka XV. Tolik mu zachutnalo, že ho pojmenoval po ní. Hezké, že? A to ještě netušil, jak zavoní kuchyně, když se začne péct.
Během pečení se na každém kousku vytvoří uprostřed kopeček, jakoby byla pod těstem ukrytá obrovská perla. Neděste se, co se to v troubě děje, takto vypadají správně vyrobené madlenky. Pokud nemáte madlenkový plech na pečení, jednoduše tvary vytvoříte z formiček na tlapky.
Je nejvyšší čas, abyste madlenky ochutnali i u nás doma. K příjemné snídani si můžete pořídit nádherné hrnečky, jak jinak, než s dezénem levandule. Ty mě právě inspirovaly… Pro milovníky levandule máme na e-shopu celou řadu dalších produktů s dekorem levandule a na blogu další návody, které můžete vyzkoušet – třeba na levandulový věneček nebo levandulové polštářky do prádla.
MADELEINES
Příprava: 15 minut + 1,5 hod na odpočinutí těsta * Získáte: 32 ks
Do šlehače
Do mísy
1. Ručním šlehačem prošlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte sůl, změklé máslo a vypracujte hladkou hmotu.
2. Pak prosejte do další mísy mouku, vmíchejte prášek do pečiva, citronovou kůru a květy levandule rozmělněné v hmoždíři. Směs promíchejte.
3. Máslovou hmotu vložte do mísy k suchému základu, přidejte vanilkový extrakt a vše spojte do hladkého hustšího těsta. Mísu přetáhněte potravinovou fólií a dejte na 1,5 hodiny do chladničky.
4. Formu na madlenky vymažte máslem a poprašte hladkou moukou. Těsto pomocí pružné stěrky vmáčkněte do prohlubní tak, aby nebyly zcela plné. Těsto dost vyskočí. Madlenky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 12 minut.
Pečivo vyklepněte z formy a před podáváním jemně posypejte cukrem ovoněným vanilkou. Madlenky snězte čerstvé, piškotové těsto rychleji ztvrdne.
Příprava těsta je strašně rychlá. Největší práci vám dá asi otrhání drobných kvítků. Veškerá práce s nimi je ale příjemná, protože se vaše kuchyně nádherně provoní. Bio citrony bez ošetřené kůry jsou jen o něco málo dražší než ty ostatní a dají se běžně koupit. Strouhejte jen po povrchu, abyste nenabrali hořkou bílou vrstvu kůry. Madlenky mají nenápadnou, jemnou chuť, takže jim neberte to podstatné, což je levandule, citron a vanilka. Ještě lepšího výsledku docílíte, pokud asi polovinu mouky nahradíte moukou mandlovou. Když ji nemám, peču takto.
Madlenky peču ráda, z plechů vypadnou úplně samy. Dříve jsem používala tlapky s teflonovým povrchem, peče se v nich výtečně. Plech vždy vymažu máslem, protože máslová chuť k madlenkám prostě patří. Myslím, že letošní studené jaro je pro tohle pečivo jako stvořené.
Proč konzumovat levanduli?
1 komentáře
debilní