LENOŠENÍ NA ZAHRADĚ

5 JAHODOVÝCH POKUŠENÍ
5.6.2018
TEFLONOVÝ UBRUS S LEVANDULÍ + OKURKOVÁ LIMONÁDA
7.6.2018

Ptáte se o čem je to řeč? Jednoduše o odpočinkové zahradě. Je to taková fata morgána všech pěstitelů. Na zahradě se přece sází, sklízí, věčně gruntuje. A ten trávník, škoda mluvit! I bez vláhy roste a roste.

Pochopitelně, bez práce to nejde. Ale objevit kouzlo zahrady, která vám vyhovuje, přece jenom lze. Všichni většinou začínáme zeširoka. Ve svém malém ráji si přejeme stinná zákoutí se spoustou keřů, alespoň jeden ovocný strom, okrasné rostliny a hlavně spoustu květin. Pak malý koutek s bylinkami, trochu zeleninové zahrádky… Co ořech na zimu?
Pokud jste tohle zažili, víte, nač narážím. Léto je na spadnutí a šťasten je ten, kdo uložil ovocné keře do štěrkových záhonků, trávník omezil na potřebné minimum, včas zpevnil cestičky a vytvořil si plato pro sezení, hodování a klábosení. Teprve pak nám zahrada nabídne spokojené koukání do zeleně, a začneme blaženě vychutnávat léto plnými doušky, kdy to jen jde. Je jen na vás, jaký charakter své zahradě vtisknete:

Charakteristika této zahrady je jasná. Stojíte v romantickém prostředí, kde mizí cestičky v zarostlých zákoutích, která vypadají, že je nikdo neudržuje. Opak je pravdou, idylu vytvářejí pečlivě sladěné trvalky vyrůstající z půdopokryvných rostlin. Nikdy tu nechybí růže, pivoňky a plamének opřený o zídku. Venkovská zahrada nabízí nedbalou eleganci, která vás vybídne k snění a odpočinku. Tady nesmí chybět romantická lavička s fůrou květovaných polštářů, kovové opěry pro pnoucí rostliny nebo půvabný ukazatel větru v podobě otáčecího kohouta. V noci vám ještě posvítí na cestičku.
Perfektně naplánovaná minimalistická zahrada vám po celý rok nabídne nejen pohodlné zákoutí se sezením, ale chcete-li, také křupavý salát a rajčata. Rozvržení zahrady pamatuje i na květiny do vázy, nízké dřeviny a upravené cestičky, které ji prakticky rozčlení. Využijte k tomu nášlapné díly pro plastové chodníky. Zdůraznit je můžete solárními svítilnami, o jejichž chod se postará sama příroda.
Zahrada věnovaná dětem se možná časem promění a dostane jinou úlohu. Ale teď je nejdůležitější nehledět na pošlapané trávníky od rozprostřených dek, a každý starý strom zachovat jako prolézačku nebo k upevnění závěsných sítí. Znáte to - děti jsou chvíli piráty, chvíli si hrají na písku či ve stanu. V každém případě nezapomeňte na zahradní houpačku opatřenou stříškou proti slunci. A když slunce nevyjde? Uspokojte jejich zvídavou povahu budováním hmyzích hotelů nebo ptačích budek. Na pozorování ptáků jsou ideální krmítka, nad nimiž mohou mít malí přírodovědci patronát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.