KYNUTÉ BORŮVKOVÉ MAXI KNEDLÍKY VAŘENÉ V PÁŘE

UŽIJTE SI LÉTO S MALINAMI
10.7.2024
NOVÉ ORIGINÁLNÍ KOLEKCE POTAHŮ NA SEDACÍ NÁBYTEK PŘINÁŠÍ ŘADU INOVACÍ
12.7.2024

Kynuté ovocné knedlíky jsou stálicí letního jídelníčku. Pokud byste snad měli uvnitř málo ovoce, přidejte ho ještě kolem. K obědu vám bude stačit jedna porce - vždyť zabere celý polévkový talíř! 

Dlouho jsem váhala, zda se mám do tohoto receptu pouštět. Vždyť ho úplně všichni musíte umět! Tato nejklasičtější klasika našich vesnic, hor a léta patří všude k zamilovaným jídlům. A nejen v létě, kdy nadýchané těsto vycpáváme sezonním ovocem a podáváme pod čepicí tvarohu, ale také to platí pro období zimy, kdy se tzv. blbouny plní lahodnými povidly a sypou mákem, abychom na to krásné léto mohli alespoň vzpomínat.

Naducané knedlíky s těstem jako peřina jsou vyhledávané na jídelníčku nejen v našich končinách, ale objevíte je v Rakousku (Germknödel s vanilkovou omáčkou), Německu, na Slovensku (parené buchty) i jinde. Důvodem, proč je vypustit i na náš blog, byl způsob přípravy - vaření v páře - a pak také ten, že přišel čas borůvek a ty potvůrky dokážou těsto nejen promáčet při koulení, ale také ho v kastrolu s horkou vodou opustit. Speciálně borůvkáče mohou při plavání zlobit, takže je dejte do páry, tam je úspěch zaručen pokaždé.

Příprava: 1 hodina + kynutí a vaření * Získáte: 6 - 7 porcí, záleží na velikosti knedlíků

Kynuté těsto

  • 500 g hrubé mouky, proseté
  • 260 ml vlahého mléka
  • 20 g droždí (půlka kostky)
  • 20 g krupicového cukru
  • 2 vejce M
  • ½ lžičky soli
  • 40 g másla, změklého
  • hladká mouka na vál

Na dokončení

  • 400 - 500 g lesních borůvek
  • tvaroh na strouhání
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

1. Připravte si omládek - do misky dejte asi polovinu hrubé mouky, přidejte mléko teplé asi 36 °C, rozdrobte droždí a vše metličkou promíchejte. Misku zakryjte utěrkou a obsah nechte 25 minut kynout.

2. Do mísy robotu prosejte zbytek mouky, přidejte cukr, vejce pokojové teploty a vykynutý omládek. Vše pomalu promíchejte hnětacím hákem a pak přidejte sůl a změklé máslo. Pokračujte v pomalém hnětení, přičemž zprvu se vytvoří lepkavé těsto, ale asi po 10 - 15 minutách se stane pružným a hladkým.

3. Těsto přesuňte na pomoučený vál, krátce ho propracujte a vytvořte z něj váleček rozdělený na stejné díly. Pro malé knedlíky vznikne 12 ks / pro XXL  7 - 8 ks. Pak vytvořte placičky a naplňte je ovocem; je-li málo sladké, můžete ho smíchat s cukrem, ale pozor, rychleji pustí šťávu. Těsto stiskněte do tvaru mošničky a snažte se, aby uvnitř nezbylo mnoho vzduchu. Okraje dobře spojte tak, aby náplň nemohla ven. Pak spodek knedlíku koulejte po pomoučené ploše, až bude hladký.

4. Připravené knedlíky dejte s rozestupy na tác poprášený moukou (mají snahu se přilepit), velice jemně je poprašte vodou, aby neoschly a pod utěrkou je nechte kynout asi 30 minut, nebo až nabydou. 

5. Připravte si dva kastroly s vodou a pařáky, vodu zahřejte a knedlíky uložte na pečicí papír mírně potřený olejem. Vařte je v páře po dobu 10 - 12 minut (podle velikosti). Knedlíky budou stále zvětšovat svůj objem, neměly by být těsně vedle sebe.

Hotové knedlíky servírujte s čepicí moučkového cukru a přelité přepuštěným máslem. K nastrouhanému tvarohu můžete přidat další porci pocukrovaných borůvek.

20240704_002

TĚSTO VÁM BUDE KYNOUT POD RUKAMA

Knedlíky vytvořte ihned po zpracování hladkého a nelepivého těsta. Kynout budou až před vařením v páře. S borůvkami se bojuje hůř než třeba s jahodami nebo se švestkovými povidly, ale zvládnete to. Nevhodné je zcela rozmrazené ovoce. Hlavně se snažte, aby uvnitř knedlíků nezůstalo mnoho vzduchu. Zvlášť, pokud byste knedlíky vařili ve vodě, mohly by se vám srazit, kdybyste ho nepustili ven. Proto se vařené knedlíky musí ihned po vyndání z vody propíchat. Knedlíky pařené to nepotřebují. 

Ukoulené knedlíky teď budou kynout, ale dejte pozor, aby neoschly vlivem proudícího vzduchu. Nechte je někde v klidném zázemí teplé kuchyně a přikryjte je utěrkou. Je-li moc horka, jemně je poprašte vodou.

TIP: Knedlíky můžete vytvořit i bez plnění, je to rychlejší způsob přípravy a zcela bez nástrah. V tomto případě vytvořte malé plné knedlíčky z těsta a hotové polévejte rozmačkaným ovocem a zakysanou smetanou nebo tradičním žahourem. Dobu vaření v páře snižte na 7 minut.

20240704_008

TAK VYPADÁ CHUŤ PRÁZDNIN :o)

Teď už si jen naložte, co hrdlo ráčí. Máslem a ovocem pochopitelně nešetřete, kynuté těsto ho má rádo. Jak vidíte,  knedlík se vejde tak akorát do hlubokého polévkového talíře. 

I v horku jsou na židlích a lehátkách příjemné polstry zvyšující pohodlí sezení. Tento sedák s lučním kvítím už je na našem e-shopu vyprodán, ale vyberte si z dalších možností. Ven si sedáky vezměte i na deku, jsou příjemné pod hlavu i na sezení, když se trochu ochladí. Mimoto jsou k tomuto účelu určené speciální vysoké sedací polštáře s uchy pro pohodlní přenášení. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *