Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Oběd do krabičky nebo rychlá večeře, oboje kuskus splňuje na 100 procent. Jeho příprava trvá jen chvilku, snadno se ohřívá a hodí se k němu prakticky cokoliv, co najdete v lednici.
Ačkoliv je u nás kuskus běžně k dostání už dlouhé roky, stále se jeho přípravy z různých důvodů spousta lidí obává. Přitom k tomu není důvod, je to v podstatě těstovina. Obvykle pšeničná krupice se spařuje tak dlouho, až se k sobě díky vlhkosti začne lepit a tvořit větší kuličky, kuskus. Díky tomu, že je krupice už jednou tepelně upravená, není kuskus potřeba vařit, stačí jej zalít vroucí vodou a nechat chvíli odstát, podobně jako instantní kaši nebo čínskou polévku, kuskus ale je – na rozdíl od nich – nepoměrně zdravější.
Do Evropy se dostal ze severoafrických kolonií, jeho domovinou jsou státy jako Tunis nebo Maroko. Připravuje se naslano v podstatě s libovolnou zeleninou a masem, časem vám ale určitě ukážu recept na kuskus sladký, se smetanou a ovocem. Já jsem jej prvně ochutnala nasladko a dodnes si pamatuji, jak jsem byla překvapená, když jsem jej poprvé na kolejích dostala se zeleninou.
Kuskus se snadno ohřívá na pánvi i v mikrovlnné troubě, je tak skvělou možností na oběd do krabičky. I vlažný nebo studený je navíc mnohem chutnější než klasické těstoviny.
Příprava: 15 minut
Množství: 2 porce
Kuskus
Maso se zeleninou
1. Začněte přípravou kuskusu. Ten nasypte do rendlíku nebo mísy s větší plochou dna: v nižší vrstvě se kuskus po zalití vodou rovnoměrněji se spaří a nabobtná, ale zatím nepředbíhejme. Ke kuskusu přidejte oblíbené koření a sůl, přidejte trochu olivového oleje a promíchejte, aby se všechna zrnka obalila kořením a tukem. Nechte chvíli odstát a pusťte se do masa se zeleninou.
Náš tip: S kořením nešetřete, koriandru a římského kmínu dejte klidně po 1 ½ lžičce, uzené papriky a česneku stačí trochu méně. Koření bude ochucovat i maso se zeleninou, takže se jho chuť rozprostře. Pokud byste kořenili maso místo kuskusu, byl by mdlejší chuti.
2. Teď přichází na řadu maso se zeleninou. Kuře nakrájejte na kousky, osolte a vložte do trochy rozpáleného oleje. Zatímco se opéká, dejte vařit vodu na kuskus a nakrájejte žampiony, papriku a pórek na kousky.
3. Když je voda vroucí, zalijte kuskus, přiklopte poklicí a nechte bokem odstát. V průběhu jej můžete promíchat, ale obvykle to není nutné.
4. Když maso začne zlátnout, přidejte žampiony. Ty pustí dost vody, ve chvíli, kdy se ta odvaří, přidejte papriku a pórek a ještě asi 3 minuty opékejte, až je všechno hotovo.
5. Mezitím se do kuskusu všechna voda vsákne. Nakonec promíchejte jej s maso-zeleninovou směsí a oběd je hotový.
Někdo si hotové jídlo podobně jako rizoto posypte strouhaným sýrem a přidá i trochu čerstvé zeleniny místo salátu, skvělá je třeba mrkev nebo okurka. Pokud budete pokrm ohřívat později , sbalte si ale sýr a zeleninu do jiné krabičky. Skvělá je na to krabička s těsněním a dvěma vyjímatelnými přihrádkami, do které můžete dát cokoliv, aniž by se to promíchalo.
Nosíte si jídlo do práce nebo třeba na zahradu častěji? Oceníte stylovou taštičku, do níž se vám tak akorát vejdou 2–3 větší krabičky s jídlem nebo klidně menší nákup, který cestou domů nemá rozmrznout. Do boční kapsy můžete dát drobnosti jako sladkou tyčinku místo dezertu, příbor nebo ubrousky. Ačkoliv je taštička malá a skladná, uvnitř najdete překvapivě hodně prostoru. Nabízíme ji ve třech designech, tahle béžová má i termoúpravu, díky níž pokrm zůstane déle teplý.
V létě ji oceníte i naopak: potraviny uvnitř jsou alespoň částečně chráněny před vnějším horkem, což se hodí na donesení zmrzliny z obchodu stejně jako na obyčejnou svačinu u vody.
Mohlo by se hodit
Další inspirace na obědy do krabičky