KUCHYŇSKÝ VÝLET DO ALP: CÍSAŘSKÝ TRHANEC S ROZINKAMI

LISTOVÉ TĚSTO NASLANO: V TĚCHTO RECEPTECH SI JEJ VYCHUTNÁTE
15.1.2025
KÁVOVÁ PĚNA JE BARVOU ROKU 2025
17.1.2025

Zimní výlety do rakouských Alp jsou pro leckoho oblíbené nejen díky lyžování, ale také proto, že si může dopřát tradiční pokrmy našich jižních sousedů. Mezi ikonické ikony rakouské národní kuchyně patří i Kaiserschmarrn – císařský trhanec.

Původně to prý bylo prosté dřevorubecké jídlo alpských horalů, na němž si prý ale při své návštěvě tamějších hor pochutnal i císař František Josef I. Od té doby se mu prý říká císařský trhanec, protože to prostě zní lépe než trhané palačinky. Těsto se těm na klasické české palačinky podobá smíš méně než více, připravujte se z bílkového sněhu, který mu propůjčuje nadýchanost a typickou strukturu, zdroje se ale neshodnou nejen na původu pokrmu a jeho názvu, ale ani na tom, s čím se podává ten jediný a pravý Kaiserschmarrn. Já jsem to vzala od podlahy a sáhla po tom, co jsem našla ve spíži.

trhanec-4

CÍSAŘSKÝ TRHANEC S ROZINKAMI

Příprava: 25 minut 
Získáte: 4 porce

  • 6 vajec
  • 125 g krupicového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 575 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • kousek másla na smažení
  • moučkový cukr k posypání 

Co k trhanci? Vyberte si, co máte rádi, Rakušané mají rádi:

  • rozinky (klidně namočené v rumu nebo stylově v rakouském višňovém likéru či Strohu)
  • plátkové mandle
  • švestkový či meruňkový kompot
  • jablečné pyré

1. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte metličkou s cukrem, až se rozpustí, nakonec zašlehejte i citronovou kůru, mléko a hladkou mouku – pozor ale, ať vám neudělá hrudky.

2. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh a ten opatrně vmíchejte do žloutkového základu těsta.

3. V pánvi rozehřejte kousek másla, nalijte část těsta a z obou stran opečte dozlatova. Pozor, jak je těsto sladké, rádo rychle tmavne a připaluje se. Takto usmažte všechny 4 palačinky.

4. Pomocí vidliček palačinky natrhejte na kousky velikosti sousta a přendejte je do talířů. Přidejte laskominu, která je vašemu srdci nejblíže, Rakušané nejčastěji používají rozinky, švestkový kompot a jablečné pyré. Nakonec pořádně posypte moučkovým cukrem.

trhanec-1

Trhanec bude ještě lepší, když přidáte i trochu citronové kůry

V původním receptu podávaném na stolech prostých horalů asi byly cukr a citronová kůra jen těžko, takže se vůbec nebojte si recept kapku přizpůsobit. Citronová kůra dodá sladké chuti příjemný podkres. Já nevynechala ani vanilkový extrakt: vanilka zvýrazňuje sladkou chuť, takže i čistým extraktem recept vlastně trošku přisladíte.

trhanec-2

Palačinková pánev je praktická díky nízkému okraji

Pokud máte palačinky rádi a děláváte je aspoň trochu pravidelně, neváhejte a pořiďte si do výbavy palačinkovou pánev. Přiznávám, že mi vždycky přišla jako docela zbytečná věc – mám přece i jiné a rovněž nepřilnavé pánve. Pak jsem ji ale dostala od svého muže k narozeninám a od té doby bych je jinak dělat nechtěla. Kvalitní palačinková pánev má silné dno, které dobře vede teplo, nepřilnavou vrstvu, díky níž spotřebujete minimum tuku a hlavně: má nízké okraje. Díky tomu se palačinky velmi jednoduše obrací. Já na ní, kromě palačinek a lívanců, ráda dělávám i sázená vejce.

trhanec-3-2

Trhanec podávejte s rozinkami, kompotem nebo třeba plátkovými mandlemi

Pánev na palačinky s nepřilnavým povrchem Ø 26 cm

Tahle pánev s povrchem Whitford Xylan funguje i na indukci a můžete ji bez výčitek vložit do myčky. Tady ale mám osobní doporučení, abyste ji myli co nejméně – když už to bude nutné (a ono jednou za čas je), klidně ji do myčky dejte, taky to dělám. Po dosmažení palačinek ale stačí povrch vytřít papírovou utěrkou. Víte, jak je první palačinka vždycky taková nepovedená? To je proto, že pánev neměla svůj mastný ochranný film. Druhá a každá další palačinka už jsou mnohem lepší; když si odpustíte zbytné mytí, žádná palačinka už nebude „ta první“. 

Materiál: hliník s nepřilnavým povrchem, plast • Rozměry: pr. 26 cm, délka rukojeti 26 cm, hloubka 3,5 cm • Tloušťka stěny: 2 mm • Tloušťka dna: 4 mm

Mohlo by se vám hodit

Další recepty na palačinky a lívance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *