KŘUPAVÉ OKURKOVÉ ŘEZY BEZ ZAVAŘOVÁNÍ

BEZSTAROSTNÉ LETNÍ STOLOVÁNÍ
5.8.2020
LÍVANCOVÁ HITPARÁDA
11.8.2020

Přerostlé okurky většinou končí nakrájené na kolečka. Aby nebyly po sterilování rozměklé, můžete vyzkoušet letní nakládání bez zavařování.

Tahle metoda nejen ukrátí celý proces nakládání, ale okurčičky zůstanou nádherně křupavé. Napoprvé vás docela jistě překvapí. Volím trošku ostřejší nálev bez mrkviček a další zeleniny, která patří do tradičních sladkokyselých okurek, ale nesmí v něm chybět křen a vinné listy. Okurky se většinou nedočkají zimní sezony, protože se urychleně sní. K tomu jsou totiž určeny - jakmile je naložíte, po týdnu (ale už třetí den) jsou připraveny ke konzumaci.

Kouzlo nezavařování spočívá v tom, že svaříte kořeněný nálev a zalité okurky ihned uzavřete pod víčka. Jediné úskalí je v tom, že se nesmíte za žádnou cenu popálit. Recept mám spočítaný na malou dávku – na 4 půllitrové sklenice. Okurky pro ně čas od času dorostou a v malých dávkách je stíháte zpracovat a šoupnout do spíže. Ony vám z druhé strany polic budou zase mizet, takže je tento proces poněkud zacyklený, dokud příroda dovolí...

Zavařovací sklenice naleznete vedle dalšího zboží určeného k zavařování na našem e-shopu.

 

Příprava: 1 hodina * Získáte: 4 sklenice 0,5 l

Na 4 sklenice o objemu 500 ml

  • 1,5 kg přerostlých okurek, délka 12-15 cm
  • 4 velké vinné listy
  • 8 koleček křenu
  • 8 koleček bílé cibule
  • čerstvý kopr

Na nálev

  • 1 l vody
  • 300 ml 8% octa
  • 110 g krupicového cukru
  • 35 g soli
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy

1. Sklenice s víčky umyjte a sterilujte vařicí vodou.  Nechte je okapat na utěrce. Okurky vydrhněte, nejlépe silikonovou žínkou, a pak je rozkrájejte na podélné osminky.

2. Omyjte vinné listy, na kolečka nakrájejte křen a cibuli. Do suché sklenice vložte na dno list a začněte skládat okurky. Stáčejte je podél kulatých stěn, až sklenici vyplníte. Doprostřed vložte po 2 kolečkách křenu, cibule a snítku čerstvého kopru.

3. Svařte nálev s octem, cukrem, solí a kořením a nechte ho 5 minut probublávat. Horkým nálevem zalijte okurky ve sklenicích, snažte se, aby byly potopené a abyste přibližně stejně rozdělili i koření.

4. Očistěte hrany sklenice papírovou utěrkou a ihned zavíčkujte suchým víčkem. Sklenice obraťte dnem vzhůru, nebouchejte jimi a buďte opatrní. Vše je hodně horké! Sklenice nechte stát na víčkách až do chvíle, kdy je obsah vlažný. Teprve pak je otočte a zcela vychladlé uložte do chladu a temna, ideálně do ledničky.

Okurky načněte za 7 dní, ale třetí den už můžete ochutnávat.

Okurkám kolem 15 cm se krajově říká přerostky. Do normálních sklenic jsou velké, a pokud nenakládáte kvašáky do třílitrovek, pak je třeba naložit je rozkrájené. Aby sterilováním úplně nezměkly, vyzkoušejte zmíněný způsob bez zavařování. Řezy zůstanou překvapivě křupavé. Měkké kousky okurek se krásně poskládají do kulatých soudkových sklenic s kostkovanými víčky. Na e-shopu je naleznete pod názvem KARO v balení po 4 kusech, ale můžete je koupit i samostatně za 29 Kč.

Vinnou révu pěstuji i z toho důvodu, že okurky bez ní nejsou ono. Listy v nálevu zhnědnou a nijak vábně nevypadají, ale společně s křenem je tam chuť, kterou očekávám. Kopr už je jen tak do třetice, ale také musí být. Kdo má rád sladkokyselé kořeněné nálevy, zaručeně si pochutná. K vychlazeným řezům doporučuji domácí paštiku. Tahle letní večeře nemá chybu.

dobrá rada

 

  • Aby okurky bez sterilování vydržely v pořádku, je třeba dodržet základní zásadu zavařování a to je čistota.
  • Přesvědčte se o tom, že vaše sklenice opravdu dobře těsní. Nepoužívejte víčka, která nejdou pořádně dotáhnout. U klipových uzávěrů musí těsnicí guma opravdu dobře přiléhat.
  • Letní okurky se doporučuje sníst do půl roku od zavaření, ale prý vydrží i rok. K tomu jsme se doma nikdy nedopracovali :o)
  • Pokud zavařuji se záměrem uchovat okurky na zimu, raději pokaždé steriluji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *