KŘEHKÉ LETNÍ ČAJOVÉ SUŠENKY

5 TIPŮ, KTERÉ SE VÁM BUDOU O PRÁZDNINÁCH HODIT
26.6.2024
DOMÁCÍ CITRONÁDA A JASMÍNOVÝ ČAJ
28.6.2024

O tom, že může být kuchyňské kutění i zábavou, vás přesvědčí příprava mandlových sušenek. Jsou určeny pro okamžitou konzumaci a k jejich tvoření budete potřebovat jen školní pravítko.

Trošku neobvyklá pomůcka, ale proč ne? Škola bude mít tento týden odzvoněno, takže rýsovací pomůcky stačí pořádně vydrbat pod horkou vodou. K rozdělení těsta na malé obdélníčky můžete pochopitelně využít sofistikovanější cukrářské pomůcky, ale já mám mezi nimi nastálo obyčejný plastový trojúhelník. Vážně. Každou chvíli potřebuji na kuchyňském stole něco odměřit. Při tvoření čajových sušenek rozválené těsto hranou trojúhelníka bleskurychle rozkrájím na rovné pruhy a vytvořím z nich tvary připomínající sáčky s čajem

Sušenky doma milujeme. Mandlové těsto je okamžitě křehké a sladkou čokoládu kombinuji s kyselostí lyofilizovaných (mrazem sušených) malin. Dokonalost chutí zaručena. Takže - ještě ten domácí recept; tady je:

Příprava: 1 hodina + pečení

Mandlové těsto

  • 150 g hladké mouky, prosáté
  • 60 g mandlové mouky 
  • 70 g moučkového cukru, prosátého
  • 100 g směsného tuku (např. Zlatá Haná), změklého
  • 1 žloutek z vejce M
  • 1 lžíce smetany
  • trocha mouky na pomoučení válu

Na dokončení

  • čokoláda na vaření zředěná máslem na namáčení
  • rozdrobené lyofilizované maliny na dochucení a dozdobení
  • vyšívací bavlnka libovolné barvy
  • kousky pestrých papírů
  • lepidlo, nůžky

1. Do mísy robotu dejte mouku, mandlovou mouku, cukr a směs promíchejte. Přidejte kousky změklého rostlinného másla, žloutek a smetanu. Pomalými otáčkami ingredience smíchejte a v okamžiku, kdy je těsto hladké a nabalí se na hnětací hák, přesuňte ho na pomoučený vál.

2. Těsto krátce prohněťte a vytvořte z něj váleček. Zabalte ho do mikroténu a nechte vychladit do druhého dne, nebo alespoň 1 hodinu.

3. Pak těsto nechte změknout, část oddělte a vyválejte z ní nevelký obdélník o tloušťce 4 mm. Pak ho rozkrájejte hladkým rádýlkem nebo vtlačením hrany plastového trojúhelníka na pruhy široké 4,5 cm. Krajní pruh začněte rozdělovat na obdélníčky vysoké 6 cm, každý odsuňte stranou a odsekněte z něj horní růžky. Sušenky přesuňte na plech opatřený pečicím papírem.

4. Troubu vyhřejte na 170 °C. Z každé sušenky na plechu vykrojte malý otvor pro pozdější upevnění šňůrky. Pomohla jsem si plastovým brčkem s širším otvorem. Sušenky pečte dozlatova po dobu 14 minut. Nechte je vychladnout na mřížce.

5. Zdobení čajových sáčků - Čokoládu rozpusťte v misce nad vodní lázní, nařeďte ji přitom máslem na požadovanou konzistenci. Sušenky do ní namáčejte asi do výšky 1/3.  Na mřížce je nechte okapat a než čokoláda zcela ztuhne, dozdobte ji rozdrobenými sušenými malinami. Sušenky nechte vychladit a jakmile s nimi jde manipulovat, provlékněte jejich otvory dvojitou šňůrku a ustřižené konce vlepte do přehnutého obdélníčku pestrého papíru.

20240621_001

CUKRÁŘSKÉ DIY S TĚSTEM I KARTONEM

Pružné hladké těsto se v horku nezpracovává nejlépe. Proto si stále jeho část ponechávejte v lednici. Vyválím si vždy menší plát - máte-li váleček dodržující zvolenou tloušťku těsta, sušenky budete mít stejnoměrně vysoké. O rozkrájení hranou školního trojúhelníka jsem se už zmínila, dobře se drží a stačí ho jen kolmo vmáčknout do těsta :o)

Mandlovou mouku jistě znáte - jedná se o velice jemně rozemleté blanšírované mandle. Mouka se používá jako bezlepková a nízkosacharidová alternativa k běžným obilným moukám. Pečivu dodá oblíbenou chuť, takže ji využijte při pečení dortů, makronek i při výrobě mandlového mléka. 

Dírky do těsta tvořím silnějším plastovým brčkem. Další neobvyklý pomocník, ale fungující. Brčko má poměrně ostré hrany a dobře poslouží kýženému záměru.

20240621_003

ČOKOLÁDA PLUS MALINY, BOŽSKÁ KOMBINACE

Ještě se zmíním o mrazem sušeném ovoci (lyofilizace). Plody si zachovají barvu i chuť, jen je nesmíte nechat zvlhnout. V pevně uzavřené dóze je uchovejte v temnu a chladnu, budete je mít kdykoli po ruce. Tato speciální konzervace má dlouhou historii; první doložené zmínky konzervace potravin pomocí mrazu a nízkého tlaku se datují od dob Incké říše. Tehdy lidé zjistili, že noční mráz a nízký tlak vysoko v horách způsobí pomalé vysychání plodin, díky nimž vydrží déle.

20240621_010

SUŠENKY S TVARY ČAJOVÝCH SÁČKŮ SI MOHOU DOZDOBIT DĚTI

K prázdninovému pečení, které je už na spadnutí, pozvěte své ratolesti. Docela dobře je zabavíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *