KOUZLO OKENNÍCH LEMOVEK A ZÁVĚSŮ

PLÁŽOVÉ OSUŠKY K VODĚ, NA ZAHRADU I DO KOUPELEN
28.6.2018
7 SNADNÝCH DOMÁCÍCH SIRUPŮ A LIKÉRŮ
3.7.2018

Ozdobíte-li svá okna volně splývajícími či naaranžovanými závěsovými látkami, ve většině případů jde spíše o efekt, než o praktické zastínění oken. Taková okna působí úpravně a často velice romanticky.

Jak praví název, lemovky jsou záclony a závěsy, které okno lemují po stranách, případně i shora, v podobě složitě či jednoduše naaranžovaného volánu. Okno zpravidla nezakrývají, takže je využíváme všude tam, kde chceme vidět ven do prostoru. Přiklání-li se lemovací pruhy látek k lehkým záclonkám, pak využívají vzdušných materiálů, krajek a nejčastěji voálů; jsou-li ušity z pevnějších a méně propustných materiálů, pak je na místě směsová bavlna i různé efektní vazby syntetických látek.

Krátké lemovky - zvláště z látek s romantickými dekory, je hezké aranžovat po stranách okna pomocí mašlí, kovových úchytů s bavlněnými šňůrami a pod. Volně splývající závěsy slouží většinou k tomu, aby ve večerním osvětlení zakryly okna a daly se stáhnout k sobě. Zvlášť dobře pak působí závěsy v prodloužené délce až na zem. 


ROMANTICKÉ LEMOVKY K DEKOROVÁNÍ OKEN

monet1
Pětidílné závěsy MONET dokonale vystihují dekorační funkci závěsů. Pruhy látky po stranách slouží jen k mírnému zastínění a okna především zdobí. Protože se pohybují pod nabíraným volánem nad horní částí okna, musíte si pro ně pořídit garnýž se dvěma tyčemi. Jednu provléknete tunýlkem kanýru, druhou s žabkami na kroužcích využijete pro postranní závěsy. K soupravě patří i jednobarevné vázačky, jimiž závěsy upevníte. Romantický dekor bavlněné látky vypadá nejlépe v prostoru s venkovským vybavením. Doufám, že vám předám kousek toho okouzlení, které na nás dýchlo při fotografování.

ZÁVĚSY S FUNKCÍ ZATEMNĚNÍ

zavesy2
Množství světla, které proudí do místnosti, můžete snadno regulovat pomocí transparence, nebo naopak neprůhledností látek, které si pro svá okna vyberete. Závěsy jimiž potřebujete okna na noc zastínit, by měly být zhotoveny z hustě tkaných vláken, výraznému zatemnění napomohou také barvy. Tmavé odstíny světlo pohlcují, takže vám nabídnout více šera, při kterém se příjemně usíná. Světlé závěsy poskytnou měkké světlo, ideální pro denní práci. Pokud závěsy působí okázale, využívají lesku a matu, či goblénových vzorů, můžete je rovněž po stranách upoutat dekoračními šňůrami či saténovými stuhami. Hladké puristicky působící okno, bude vypadat úhledně a elegantně pouze v pravidelném nařasení materiálu. K dokonalému naaranžování závěsů napomáhají kovové průchodky, jež začišťují kruhové otvory v látce. Závěs se díky nim dobře pohybuje a také se pravidelně nařasí. Takto zpracované jednobarevné závěsy EASY nabízíme ve 12 odstínech.

DEKOR UDÁVÁ STYL CELÉMU PROSTORU

zavesy1
Závěsy vybíráme zpravidla nakonec, až když je rozhodnuto o zařízení místnosti. Látky jsou v prostoru nesmírně důležité, a to nejenom pro své funkce, proto se snažím mít od začátku jasno alespoň v barevném okruhu materiálů. Malý příklad - rozhodnete-li se například pro černobílou kombinaci, zde je vidět, jak důležitý je optický dojem. Materiál vlevo vypadá nerušivě a prostor jen příjemně dokončuje, látka uprostřed působí výrazně svou geometrií a získává si respekt, závěs vpravo jde přímo naproti a budete mu muset velice pečlivě podřídit výběr dalších dekorů. Než se rozhodnete, kterou látku zakomponujete do prostoru, poraďte se se svými pocity; určitě vás nezradí. Jen tak se nebudete podřizovat diktátu módy a nestane se vám, že se s novým vybavením budete muset chvíli sžívat. Mezi závěsy HYPNOSIS, které nabízíme v 8 variantách, si rychle naleznete svůj styl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.