Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tmavé palačinky mi kdysi připadaly jako taková vymyšlenost. Proč dělat lákavě žluťoučké palačinky hnědé?
Pochopitelně zvítězila zvědavost a těsto jsem vyzkoušela. Podlehnout čokoládové chuti, zvláště ve spojení se šťavnatými jahodami, nebylo moc těžké. Nejvíc mi chutnají palačinky samotné. Je v nich cítit čokoláda a v sousedství tvarohu, šlehačky nebo zakysané smetany jsou naprosto skvělé. Můžete je sypat oříšky nebo griliášem a hned je tu spousta dalších kombinací. Zatímco klasické palačinky lze plnit špenátem, masem i zeleninou, tyhle jsou samozřejmě vhodné pro sladké úpravy.
Vzpomněla jsem si na ně v okamžiku, kdy se mi dostal do rukou hranatý talířek, imitující papírové tácky z konce 70. let. My, kteří pamatujeme jejich slávu, je dobře známe od stánků s párky věčně umazané od hořčice. Myslím, že výrobce měl sympatický nápad vrátit je do života. Tácky, tentokrát porcelánové, si znovu zaslouží trošku naší gastronomické pozornosti.
KAKAOVÉ PALAČINKY
Příprava: 15 min + smažení * Získáte: 8 ks palačinek
na dokončení
1. Metličkou prošlehejte vejce, přidejte cukr, vanilkový extrakt i kakao a vytvořte hladkou hmotu.
2. Mouku přesejte, přidejte sůl a střídavě se smetanou přidejte do základu. Vznikne vláčné řidší těsto.
3. Pánev velice mírně vymastěte olejem, vlijte naběračku těsta a rychle roztáhněte po dně. Palačinky klasicky opečte po obou stranách.
Naplňte je vanilkovým tvarohem s troškou cukru, šlehačkou, nebo je přelijte zakysanou smetanou. Palačinky podávejte tak, jak to máte rádi. Jahodami nešetřete a pro vůni přidejte pár lístečků meduňky.
Suroviny na pravý letní dezert budete mít většinou po ruce. Pokud pěstujete jahody, pak se na podobné dobroty určitě těšíte po celý rok. Jahody oplývají zdraví prospěšnými látkami, takže vedle sladkých poklesků, ke kterým jsou předurčeny, děláme i něco pro sebe.
Palačinkám sluší trocha cukru. Raději ho uberu z tvarohové náplně a přidám na jahody a na povrch dezertu. Pokud zvolím k palačinkám šlehačku, pak ji mírně osladím, aby ladila s jahodami.