JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD

ÚKLID NENÍ BOJOVÁ HRA
13.3.2019
KVĚTINOVÁ DEKORACE NA VELKÝ STŮL
18.3.2019

Ubrusy, které nejsou určeny k velkému stolování, slouží k osvěžení interiéru, malému posezení i upoutání pozornosti na barvy v prostoru. Mohou být z rozličných materiálů a příjemně dokreslovat jednotlivá roční období.

Bytový textil velice často odráží chvíle, které prožíváme. Stůl, kolem něhož se vše v domácnosti odehrává, je zkrátka srdcem každého dění. Ubrusy stolní desku i ochraňují, takže není od věci mít jich několik a měnit je podle nálady. V prostoru jimi vytvoříte zcela individuální atmosféru.

Teď na jaře můžete dát přednost jednobarevným pastelovým ubrusům dokončeným ubrousky s květinovým dekorem. Anebo naopak, dáte-li průchod temperamentu, pořiďte si ubrus plný jarních odstínů, jako ten, který jsem zvolila k posezení s jahodovým koláčem. Ubrusy s výraznými barvami a konkrétními vzory je vhodné umístit pouze na střed stolu. Tzv. středové ubrusy ochrání stůl v místech, kde se toho nejvíc děje, a nechají vyniknout výrazné borduře kolem i samotnému tvaru i struktuře nábytku.

Těšení na jaro se u nás doma většinou neobejde bez prvních ovocných koláčů. Například jahody, které za námi létají z teplejších zemí, ještě nejsou tak vyzrálé a lahodné pro samotnou konzumaci. Stejně ale nevydržím a koupím je. Rozhodně už provoní celou kuchyň. Protože plody jsou velké a pevné, perfektně se hodí jako doprovod koláčů a dortíků. Jahodám chybí šťáva, což v tuto chvíli nevadí (alespoň nepromáčí těsto jako v létě), a sladkost jim přidá trocha domácího džemu. S velkou chutí je utápím pod červenou želatinu, která vypadá vždycky lákavě. Servírovat můžete po vychlazení, tak jak koláč upečete ve skleněné formě.

003

RYCHLÝ VANILKOVÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Příprava: 30 minut * Získáte: koláč o průměru 27 cm

Bezlepkový korpus (těsto podle Anji Donnermeyerové)

  • 3 středně velká vejce
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 3 sáčky kvalitního vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžičky kypřicího prášku

Náplň

  • 3 plné lžíce jahodového nebo rybízového džemu
  • trocha třešňové pálenky
  • 200 g smetany, 30%
  • 1 vanilkový cukr
  • 350 g čerstvých jahod
  • červené želé na dort

1. Troubu zahřejte na 180 °C. Do misky dejte vejce a cukr a prošlehejte do husté pěny. Po malých troškách krátce zašlehejte olej. Přisypte vanilkové pudinky, před posledním přidejte kypřicí prášek.

2. Těstem naplňte skleněnou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou (na dno můžete dát kolo pečicího papíru). Pečte na středním roštu 30-35 minut.

3. Vychladlý korpus potřete řidším džemem smíchaným s pálenkou. Smetanu ušlehejte do polotuha (chcete-li, přidejte ztužovač šlehačky, nepoužívám ho), přidejte vanilkový cukr a krátce došlehejte. Navršte ji na korpus a urovnejte.

4. Oprané a osušené jahody nakrájejte na rovné, silnější plátky a od středu je naskládejte na koláč. Podle návodu na obalu zahřejte želatinu a zalijte s ní jahody. Dokud je tekutá, pracujte rychle pomocí lžíce. V malém množství na lžíci bude želatina prochládat a krásně ulpí tam, kde potřebujete, aniž by stékala. Na základ pak rychle a rovnoměrně vylijte zbytek.

Koláč dejte vychladit minimálně na 2 hodiny, lépe do druhého dne. Podávejte nakrájený na klínky dozdobené zbylými jahodami.

Našlehaná smetana, domácí džem s trochou alkoholu a voňavé jahody, to jsou velice svůdní společníci běžného piškotového těsta, které si můžete upéct i s absencí mouky (viz recept). Dortové želé používám čiré i červené. Na hodně zralé jahody a maliny používám transparenci, aby ovoce vyniklo, ale tyto první jahody bývají někdy málo zralé, tak jim klidně přidejte barvu. Místo cukrářské dortové želatiny využijte také přírodní agar, který se vyrábí z červených mořských řas a koupíte ho v bio potravinách, stejně jako prášek do pečení.

Pracovat při fotografování s želé je docela nevděčný úkol :o) Agar i želatina tuhne zhruba při 40 °C, a na tuto teplotu směs vychladne jedna dvě. Vidíte, že na lžíci i na stěnách kastrůlku už je želé pěkně pevné a pro nanesení na dort nepoužitelné. S želatinou musíte pracovat rychle. Na jahodách spočinula teprve první vrstva, takže povrch je ještě dost nerovný, ale ráda bych přidala ještě trochu...

...také řez bych si představovala jinak. Rozhodně vykrojený z koláče pár hodin chlazeného v lednici. Ale fotit se musí dokud je dobré světlo, takže je třeba přivřít oko i nad našlehanou smetanou tající v teple. Honem tedy prostřít romantický jarní ubrus - a též vám dobrou chuť o víkendu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.